Exclusiv. Dacian Cioloş: „Vom modifica Codul fiscal promovat de Guvernul precedent şi vom corecta nedreptatea făcută veteranilor“. Dragnea dă înapoi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Liviu Dragnea şi Dacian Cioloş sunt la cuţite
Liviu Dragnea şi Dacian Cioloş sunt la cuţite

Premierul Dacian Cioloş a declarat, pentru Adevărul, că Executivul nu a modificat Codul fiscal prin Hotărâre de Guvern, aşa cum a acuzat, ieri, Liviu Dragnea la Adevărul Live, ci doar „ a clarificat lucrurile“ scrise de Guvernul Ponta. Cioloş spune că va modifica prin ordonanţă de urgenţă Codul fiscal, astfel încât soţiile veteranilor de război să fie scutite din nou de la plata impozitelor.

 “Guvernul nu a modificat nimic prin Hotărâre de Guvern, ci a clarificat lucrurile scrise in Codul fiscal. Aşa cum am făcut de nenumărate ori, rezolvăm problemele care ne apar în cale, probleme pe care nu le-am creat noi. Vom modifica Codul fiscal gândit şi promovat de Guvernul precedent şi vom corecta această nedreptate făcută veteranilor şi familiilor lor.  Lucrurile sunt clare din punctul nostru de vedere. Greşeala este în Codul fiscal în care, la acest punct, formularea este ambiguă, spre deosebire de textul din codul fiscal precedent, unde lucrurile erau limpezi în ceea ce-i priveşte pe veterani şi pe văduvele de război. Problema izvorăşte de acolo, din faptul că unele prevederi din vechiul Cod fiscal nu au fost transpuse în cel nou, cu o formulare la fel de clară. Nu aveam cum să modificăm noi prevederile Codului prin Hotărâre de Guvern“, a declarat premierul Dacian Cioloş pentru „Adevărul“, după ce preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat ieri, la Adevărul Live, că Guvernul Cioloş a modificat „în mod iliegal“ Codul Fiscal, „urcându-se cu picioarele pe Constituţie“.

Premierul Dacian Cioloş arată că soţiile veteranilor de război au fost nevoite să plătească impozit din cauza prevederilor din noul Cod Fiscal, asumat de Guvernul Ponta şi adoptat în Parlament de majoritratea PSD.

„Conform vechiului Cod Fiscal, până în 2015, scutirea fiscală se aplica integral, pentru proprietăţile deţinute în comun de soţi – veteran de război, văduvă de război sau văduvă nerecăsătorită. Cota parte se aplica numai pentru proprietăţile deţinute de aceştia împreună cu alte persoane decât soţul sau soţia. Din ianuarie 2016, potrivit noului Cod fiscal, veteranii de război, văduvele de război şi văduvele nerecăsătorite beneficiază în continuare de scutirile de la plata impozitelor şi taxelor locale. Din păcate, soţiile, soţii acestora nu mai beneficiază de scutire pentru cota parte din clădirea sau terenul pe care le deţin împreună, pentru că un articol din vechiul Cod fiscal nu a fost preluat în noua lege“, arată premierul Cioloş, care anunţă că va modifica prin ordonanţă de urgenţă Codul Fiscal, astfel încât soţiile veteranilor să fie scuutite din nou de la plata impozitelor.

„Este o problemă, este o nedreptate făcută veteranilor şi familiilor lor şi o vom rezolva. Daca problema de fond a domnului Dragnea este într-adevăr scutirea de taxe a veteranilor şi a familiei acestora pentru imobilul în care locuiesc împreună, am spus-o deja clar, vom rezolva această problemă. Nu prin interpretări ale ambiguităţilor din codul fiscal în norme, ci prin formulări clare ale codului fiscal“, încheie Cioloş.

Dragnea s-a răzgândit

Preşedintele PSD Liviu Dragnea şi liderul ALDE Călin Popescu Tăriceanu au discutat astăzi despre oportunitatea depunerii unei moţiuni de cenzură. PSD vrea să demită Guvernul Cioloş, prin moţiune de cenzură, dar nu pentru a ajunge la guvernae, ci pentru a tăia din puteri actualului Executiv.

La încheierea discuţiilor dintre preşedintele PSD şi copreşedinţii ALDE, Liviu Dragnea a anunţat că, deocamdată, cele două formaţiuni nu vor iniţia o moţiune de cenzură.  ”Am luat act împreună de declaraţia premierului Dacian Cioloş în legătură cu (...) tăierea drepturilor pentru unele categorii sociale, respectiv veteranii de război, văduvele veteranilor de război şi persoanelor cu handicap. Am înţeles că premierul intenţionează să întreprindă modificări necesare în actele normative aferente - este vorba de Codul Fiscal şi Hotărârea de Guvern - în aşa fel încât în final veteranii şi persoanele cu disabilităţi să aibă aceste drepturi garantate şi nimeni (...) să nu mai iniţieze un act normativ care să pună sub semnul întrebării aceste drepturi”, a declarat Liviu Dragnea.

În aceste condiţii, PSD şi ALDE aşteaptă ca Guvernul să-şi respecte promisiunea şi, în funcţie de modul în care o va face, decide dacă va mai depune moţiunea sau nu. ”Obiectivul nostru principal a fost acesta, am reacţionat la această nedreptate inadmisibilă. Aşteptăm în continuare ca vorbele premierului să se transforme în fapte şi să vedem ce modificări are de gând să facă. În funcţie de asta vom relua discuţia. Avertizăm Guvernul că celelalte motive au rămas în picioare: absorbţie 0, situaţia din agricultură, sănătate, educaţie”, a afirmat Dragnea.

El a precizat că subiectul moţiunii nu este abandonat de către cele două partide. ”Nu s-a luat o decizie că nu depunem moţiune de cenzură. Numai că am luat act de această declaraţie şi vedem care sunt urmările”, a conchis Dragnea.

„Cioloş  a început să fie foarte violent şi obraznic“

Invitat, ieri, la Adevărul Live, preşedintele PSD Liviu Dragnea a vorbit despre planul partidului pe care îl conduce de a lăsa fără puteri Guvernul Cioloş până la alegerile parlamentare, dar şi despre nemulţumirile pe care le are PSD la adresa Executivului. Dragnea îl acuză pe Cioloş de minciună, obrăznicie şi de încălcarea legii în scandalul modificării Codului Fiscal.  „Domnul Cioloş a început să ne dea lecţii. Şi nu numai mie. A început să fie foarte violent şi obraznic“, a spus Dragnea, la Adevărul Live.

Întrebat care sunt şansele ca după întâlnirea cu Tăriceanu să anunţe că nu vor depune moţiune de cenzură, Dragnea a spus că „şansele sunt foarte mici“.  „Ar conta foarte mult atitudinea premierului Cioloş. Dacă premierul ar înţelege că şi tehnocraţii sunt oameni şi că oamenii pot greşi şi ar înţelege să nu mai acopere o greşeală a unui membru al Guvernului sau al unor funcţionari din Ministerul de Finanţe şi ar recunoaşte că a fost o greşeală de la Ministerul de Finanţe pe care a preluat-o fără să o analizeze cum trebuie, atunci s-ar putea să mai fie o şansă de discuţie. Dacă rămâne în această încăpăţânare, nouă ne dovedeşte că de fapt este interesat foarte puţin de români. Suntem foarte curioşi ce va face în continuare“, a mai spus Dragnea.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite