Emiluţ, cu coasa prin Haşdeu

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Na. Vreau din start să bold-uiesc şi să scap: e moartea pasiunii să comentezi cugetările lui Emiluţ despre politica mare, despre cum un fost premier şi preşedinte al PD-PDL timp de şapte ani, laudă cu pioşenie alternativa (Mişcarea Populară) la PD-ul care l-a înălţat, urmând a se lupta cu balaurii USL  :)

Politica lui Boc este precum o poezie fabricată. O mimare a unor emoţii simple şi nu foarte inteligente, dar extrem de populistă. Cert este că undeva în little bang-ul care l-a determinat să se întoarcă la Cluj, imaginea Politicanului i-a capturat fiinţa, abandonând primăria.

Dar care-i speţa de astăzi?

Studenţii clujeni (între 80.000 – 100.000/an), industria grea a oraşului, noii muncitori ai urbei pe care se presupune că o administrează dl. Boc, vin să înveţe o meserie, cheltuind foarte mulţi bani în oraşul care vremelnic sau nu îi găzduieşte: chirii, mâncare, taxe, distracţie, haine, băutură etc.

Practic, studenţii lasă în Cluj, mai mulţi bani decât cuprinde bugetul anual al municipiului şi ţin în spate sectoarele de servicii, entertainment, cultură, IT, etc. Câteva sute de milioane de euro/an rămân sub o formă sau alta în Cluj-Napoca.

Studenţii împreună cu populaţia stabilă a Clujului formează una din cele mai mari  pieţe ale României, peste 400.000 de consumatori pentru o perioadă de cel puţin zece luni pe an, aici amintind şi faptul că în postura de centru universitar, Cluj-Napoca beneficiază de o plajă de recrutare profesională foarte extinsă, depăşind tradiţionala sferă de influenţă transilvană.

Sigur că această industrie trebuie întreţinută, însă pentru Boc studenţii nu reprezintă o investiţie politică, deoarece C.I. a multora nu le permite să-l voteze, fiind mai accesbile şi mai consistente electoral populismele octogenare (doar 3% dintre studenţii cazaţi în cămine au votat în 12 iunie 2012).

În ultimele zile, mai mulţi studenţi rămaşi la Cluj să muncească sau să-şi finalizeze practica, au semnalat că nu mai primesc gratuitate sau reducere pe mijloacele de transport în comun, în perioada vacanţei de vară.

Înţeleg că dlui. Boc îi plac concertele anonymous-Loreen pentru 50 de minute, de 37.000 de euro, strânşi de pe la prieteni, că îi mână uşoară la mese de 27.000 de euro la hotel de 4 stele, cu ocazia Zilei Internaţionale a Vârstnicilor, că oferă gratuitate la RATUC la peste 50.000 de pensionari, care au pensie de până la 1.300 de lei, însă cu ce v-a supărat industria grea a oraşului, inima Clujului, studenţimea? Chiar credeţi că pe aceştia trebuie să-i surghiuniţi în colţul penitenţei?

Chiar dacă Consiliul Local Cluj-Napoca a trecut o hotărâre prin care garantează acordarea  „subvenţiei pe mijloacele de transport în comun studenţilor posesori ai unuia din cele patru carduri”, în perioada „ianuarie-decembrie a.c.”, fără a specifica excepţia vacanţelor, primăria se rezumă să arunce problema în cârca universităţiilor, fără a mai explica ce se întâmplă cu subvenţia autorităţii locale,  răspunzând legitimei nemulţumiri, cu secul: „Primăria Cluj-Napoca şi RATUC anunţă că sistarea eliberării abonamentelor subvenţionate pentru studenţi (cu excepţia Universităţii „Babeş-Bolyai” şi Academiei de Muzică ”Gheorghe Dima”) nu s-a facut din iniţiativa RATUC Cluj-Napoca sau a Primăriei, ci a avut loc la solicitarea Universităţilor, din lipsă de fonduri”, fără a da semne că ar fi interesată de identificarea unei soluţii pentru rezolvarea problemei sau măcar de vreo strategie viitoare pentru a preîntâmpina astfel de lipsuri ruşinoase, pentru un Cluj ce în 2015 va fi Capitala Europeana a Tineretului.

Pot să înţeleg că universităţiile nu mai au bani, primăria oprind partea ei de subvenţie conform acordurilor, dintre instituţie,  Consiliul Local Cluj-Napoca şi universităţiile la care sunt înmatriculaţi studenţii, însă ce soluţii avem pentru remedierea rapidă a acestei probleme dle. primar?

Fiind un obişnuit al tăierilor de orice fel, dl. Boc este indiferent şi la acest subiect, mizând pe soluţia timpului, care le va rezolva pe toate.

De ce subvenţia autorităţii locale nu poate fi pusă în practică separat de cea a universităţilor? Care este forma de respect pentru Clujul universitar chiar şi în perioada de vacanţă, dle. primar? Ce soluţii ia în calcul primăria pentru a evita o astfel de situaţie în anii următori?

Sunt întrebări fără răspuns, fiindcă uneori studenţii nu votează! Şi asta-l nemulţumeşte pe dl. primar!

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite