Drept la replică. Dorel Vişan explică de ce merită să primească indemnizaţie de revoluţionar

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dorel Vişan
Dorel Vişan

Actorul Dorel Vişan a trimis un drept la replică în urma articolului intitulat „Rentele pentru revoluţionarii de catifea se întorc“, în care se arată că Dorel Vişan va beneficia din nou de indemnizaţie specială, după ce a fost recunoscut, în urma unei cereri personale, ca luptător determinant la Revoluţie. Ciudat este că, în urmă cu câteva luni, când renta îi era suspendată, Dorel Vişan avea o cu totul altă părere despre Revoluţie.

Redăm integral dreptul la replică trimis de actorul Dorel Vişan:

Domnului Dan Marinescu, Redactor  Sef,  cotidianul Adevarul.

Domnule Redactor Sef, ma numesc Dorel Visan si   in virtutea dreptului la replica, Va scriu in legatura cu un articol aparut in ziarul Dv. In data de l0 septembrie 2015 sub titlul “Rentele pentru revolutionarii de catifea se intorc” semnat Sebastian Zachman. 

Domnule Redactor Sef, Dan Marinescu, Dl. Sebastian Zachman,scriind “in general” despre Revolutie si revolutionari spune: …” si Dorel Visan care si-au adus contributia la caderea regimului comunist mai mult dupa ce Revolutia se incheiase.” Consider jignitoare si calomnioasa  aceasta remarca si “incadrare “a mea intre “revolutionarii de catifea” …D-le Dan Marinescu, Dl. Zachman nu stie  sau nu vrea sa stie  (si este mai grav) ca eu nu am intrat nici in Cultura romaneasca si nici in Revolutia din Decembrie pe usa din spate... Daca Dl. Sebastian Zachman ar fi consultat dosarul meu de la CNSAS –(gros cat un dosar de politician corupt)- asa cum l-ar fi indemnat etica jurnalistului – ar fi gasit acolo dovezi  ca eu am  fost in mijlocul “evenimentelor”din Cluj inca din 19-20 decembrie 1989 alaturi de alti romani si de  colegul - marele artist Victor Rebengiuc-  care era la Cluj pentru a juca un spectacol impreuna  pe 21 decembrie si care s-a suspendat. Ar fi gasit acolo un bilet in original de la Doamna Doina Cornea in care scria printre altele …” veniti sa oprim varsarea de sange”…si ar fi constatat ca am fost primul –Presedinte , al FSN constituit la Cluj in 21 -22 decembrie , cand am si ocupat Judeteana de Partid… si l-am “izolat” pe Primul Secretar…

Domnule redactor Sef, nu Va scriu aceste lucruri ca sa ma justific ca nu am nevoie de asa ceva, nu ma justific nici in fata D-lui Sebastian Zachman si a nimanui . Eu sunt omul faptelor mele pe care mi le asum si nu accept sa fiu incadrat “in general”,  am intrat in Revolutia din decembrie – asumandu-mi toate riscurile – ca roman, ca patriot si ca artist constient de misia lui…N-am venit numai la “pomana”…de altfel indemnizatia de revolutionar  ( de care presa romaneasca face atata caz ) mi-a fost si ramane restrictionata prin lege,  eu avand indemnizatie de merit de la Uniunea cineastilor din Romania.

Domnule redactor Sef, stiu ca adevarul despre Revolutia din Decembrie se va afla mult mai tarziu sau poate niciodata, dar, nu se poate ca un  ziar care se numeste ADEVARUL   sa fie transformat intr-o “foaie de pripas “ prin niste vorbe aruncate fara nicio responsabilitate. Asa cum eu ca artist am responsabilitatea chipuriulor pe care “le joc”  si un ziarist trebuie sa fie informat si sa aiba responsabilitatea cuvintelor sale , a judecatilor pe care le face si a stirilor pe care le transmite …Consider “dialogul democratic” incompatibil cu minciuna, cu intoleranta si cu violenta verbala sau de alta natura.

Domnule Redactor Sef, Dan Marinescu Va stiu ca pe un om luminat si am credinta ca veti avea gentiletea si veti publica acest “drept la replica”  si ca veti gasi o cale eleganta de a “corecta”lipsa  de eleganta prin care am fost jignit  pe nedrept , iar domnul  Sebastian  Zachman va avea condescendenta de a-si reconsidera cele afirmate despre mine printr-o dezmintire explicativa. Va multumesc.

Drumul de la „artist conştient de misia lui“ la „Hai, Miţo, la Revoluţie!“

Pentru a oferi o imagine completă despre crezul revoluţionar al actorului, vă prezentăm şi pasaje dintr-un interviu pe care Dorel Vişan l-a oferit ziarului „Adevărul“, în urmă cu câteva luni, în care vorbea mult mai relaxat despre Revoluţie. Interviul a fost publicat în luna martie, când indemnizaţiile pentru revoluţionari erau suspendate.


În decembrie ’89, eraţi la Cluj, în stradă. S-a murit la Revoluţie.
Era o învălmăşeală totală acolo, iar militarii au tras. Oamenii au fugit, mulţi au fost împuşcaţi în spate, care n-aveau nicio legătură cu Revoluţia. Căscau şi ei gura acolo. Eu i-am îngropat. Eu am ţinut cuvântul la groapă. Nu ştiu dacă a fost vreunul împuşcat în numele Revoluţiei. Nici Călin Nemeş n-a fost. El a fost împuşcat în picior, s-a făcut bine, dar apoi s-a sinucis. Peste tot unde s-a tras, în afară de câteva locuri din Bucureşti, au murit oameni în legătură cu Revoluţia, nu în Revoluţie. Aşa a murit Petre Asaftei, de exemplu: el mergea spre casă, pe o stradă departe de Revoluţie. Nu ştiu ce-a ricoşat, că l-a omorât. Este erou la Revoluţie.

De ce se eroizează momentul?
Pentru că Revoluţia aia a ajutat ca să se desfiinţeze Fabrica de Confecţii, Spitalul cutare, Fabrica de Medicamente, Fabrica de Unt, Fabrica de Hârtie. Acum vor să desfiinţeze şi Institutul Cantacuzino. Păi, de ce să facem noi vaccinuri cu 3 lei, când putem să le cumpărăm cu 6 lei?

Aţi ţinut un discurs mişcător la Revoluţie.
Când l-am arestat pe primul secretar. Oamenii m-au trimis acolo. Nu-mi pregătisem nimic. M-am trezit între revoluţionari. Cum spune Caragiale: „Hai, Miţo, la revoluţie!“.

Faptele

Guvernul Boc a hotărât, în 2012, să suspende drepturile băneşti încasate de marea masă a revoluţionarilor (aşa-numiţii „luptători remarcaţi“) şi să le păstreze doar pe ale celor care fuseseră răniţi sau aveau rude de gradul I decedate în timpul Revoluţiei. Deci revoluţionarii care au avut contribuţia cea mai mare la răsturnarea regimului comunist n-au avut niciodată indemnizaţia suspendată.

Dorel Vişan minte prin omisiune

În dreptul la replică, Dorel Vişan spune: „de altfel indemnizaţia de revoluţionar (de care presa românească face atâta caz ) mi-a fost şi rămâne restrictionată prin lege, eu având indemnizaţie de merit de la Uniunea cineaştilor din România“.

Indemnizatia sa a fost restrictionată începînd cu 2012, însă nu va mai „rămâne“ restricţionată, pentru că tocmai a fost deblocată prin decretul semnat de Iohannis. Aşadar, Dorel Vişan va beneficia atât de indemnizaţia de merit de la Uniunea cineaştilor, cât şi de indemnizaţia de „luptător remarcat “ al Revoluţiei,  în cuantum de 2.656 de lei. Ba mai mult, Dorel Vişan, alături de alţi 505 „luptători remarcaţi“, va primi şi retroactiv indemnizaţia, începînd cu luna ianuarie 2015.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite