Din descoperirile ştiinţifice ale PSD

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
exo

În ziua în care NASA anunţă o descoperire ştiinţifică ce ţine de domeniul ştiinţifico-fantasticului, PSD-ul îşi ţine Comitetul Executiv şi decide cum va acţiona în planurile sale de colonizare a propriei ţări.

Adică, în contrast cu descoperirea apei pe o planetă apropiată, cu telescoape şi deducţii logice, construite pe 2.000 de ani de evoluţie ştiinţifică, în România abia se descoperă apa caldă în fiefurile cele mai sărace ale unui partid care se doreşte şi stat.

Nu cred că PSD-ul are în doctrină colonizarea altor planete sau dacă ideologia îi permite să călătorească în spaţiu. Nu ştiu exact nici cum le-ar vinde asta votanţilor, dacă s-ar putea vinde conceptul de plase goale, pentru că sunt pline de spaţiu. Spaţiu pentru toţi, spaţiu de la PSD.

„Da, am vorbit şi cu cei de la NASA pentru a trimite un cosmonaut român în spaţiu. Trebuie să facem lucruri ambiţioase.” - Mircea Geoană, Ziare.com, 30/09/2008

Nici primul pesedist în spaţiu nu am avut, dacă ignorăm realizările din perioada PCR. Dacă nu mă înşel, domnul Geoană avea nişte visuri pe temă, prin 2008, că ar vorbi el la NASA, să se rezolve. Cam aceea era atunci, de altfel ca şi acum, concepţia PSD pe temă. Vorbim noi, rezolvăm, avem un băiat, ne ocupăm, trebuie să existe o pârghie sau un şmenuleţ prin care s-o scoatem şi p-asta la lumină. Cerem să se rezolve. 

OUG-ul 13 a fost respins, deci, în Parlament, cu o zi înainte să putem visa la călătoria spaţială spre o planetă vie. În era în care visăm la călătoriile în spaţiu, minciuna, sărăcia şi nevoile încă se mai discută pe planeta Pământ, într-o încăpere cam ticsită de hoţi.

Întrebarea este, bineînţeles, ce urmează pentru PSD? Cum va negocia partidul, care a câştigat alegerile şi rămâne principala forţă politică a ţării, următorii ani? Oare va demara un amplu proces de reformă, oare se va rupe sau, oare, va continua pur şi simplu la fel? 

PSD-ul ar da jos Guvernul Grindeanu dacă i-ar servi scopurilor, dacă ar câştiga ceva pentru propriul electorat sau ca măsură de negociere între facţiunile interne. Măcar l-ar remania, ca pornire a unui nou început. Alegerea noului ministru al Justiţiei ar fi un prim semn în acest sens, ar indica dacă sunt complet „alieni” de realitatea românească. Mă aştept la anunţuri interesante.

Altfel, pentru Piaţă, utilitatea ieşirii, a unei presiuni constante şi oricât de reduse, păstrează forma demisiei Guvernului, într-un context mai larg de continuare a luptei anticorupţie şi a reformei clasei politice. Este posibil să se reducă la trei neadecvaţi ai societăţii şi un steag, dar capacitatea de mobilizare şi de monitorizare pentru eventuale nedreptăţi rămâne. E destul să priveşti în ochii acelui tânăr doctor, să asculţi ritmul tobei sale şi ştii.

În toată această criză, PSD-ul a reuşit să-şi ţină electoratul captiv, dar, în formula actuală, nu şi-l va mai creşte vreodată.

PSD-ul a avut o comunicare execrabilă până în acest moment, confundându-se cu partidul-stat, polarizând electoratul şi transformând instituţii în unelte ale poftei private. Un larg proces de reformă internă, chiar şi sub domnul Dragnea, comunicat ca atare şi sub contextul Centenarului şi al unei paşnice re-unificări politice, ar fi util. Prea a reacţionat defensiv, reactiv, prea nu a reuşit să impună agenda publică. Dacă mai vrea vreodată să crească, cam acum ar fi momentul să demareze ceva. 

Eu prevăd că tot la o formă de USL se va ajunge, pentru că electoratul pierdut în aceste 20 de zile, ca rezultat al cretinităţii şi incompetenţei, nu se mai întoarce vreodată la PSD. Nu că aş vinde nave spaţiale, dar PSD-ul poate că ar trebui să descopere lumi noi şi neexplorate, dacă-şi mai doreşte să vorbească la NASA pentru ceva. Şi acum, dacă aţi înţeles unde bat, să fie cu bani de la Soros sau de la cine vreţi voi!

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite