Departamentul de stat al SUA: Măsurile adoptate de Guvernul României subminează statul de drept. SUA sunt profund îngrijorate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mark Toner FOTO span.org
Mark Toner FOTO span.org

Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Mark Toner, a declarat că proiectele adoptate de Guvernul Grindeanu slăbesc lupta împotriva corupţiei, precizând că SUA sunt profund îngrijorate cu privire la situaţia din România.

„Statele Unite sunt profund preocupate de măsurile recente adoptate de Guvernul României, care subminează statul de drept şi slăbesc responsabilitatea pentru infracţiunile financiare şi legate de corupţie”, a declarat  Mark Toner potrivit Associated Press.

Ţările partenere şi aliate ale României sunt îngrijorate de acţiunile Guvernului din noaptea de 31 ianuarie. Într-un comunicat comun, Ambasadele Belgiei, Canadei, Franţei, Germaniei, Olandei şi Statelor Unite consideră că au fost subminate progresele făcute de România în privinţa statului de drept şi a luptei anticorupţie în ultimii zece ani. O poziţie similară a avut şi Ambasada Britanică.

„Noi, partenerii şi aliaţii internaţionali ai României“ şi atrage atenţia nu numai că reputaţia ţării are de suferit, ci parteneriatele sale. „Acest act, ce contravine înţelepciunii colective a întregii comunităţi judiciare şi a statului de drept, unor elemente credibile ale societăţii civile şi îngrijorării demonstrate de cetăţenii români în ultimele două săptămâni, nu poate decât să submineze reputaţia României în rândul comunităţii internaţionale şi riscă să afecteze parteneriatele bazate pe valori comune, inerente principiilor conducătoare ale UE şi NATO", se arată în mesajul celor şase ambasade.

„De aceea, statele membre UE care au susţinut această declaraţie atrag atenţia şi asupra recentului raport MCV al Comisiei Europene. Acest raport stabileşte condiţiile ce trebuie îndeplinite pentru a evita o reevaluare a progreselor înregistrate în lupta împotriva corupţiei. Raportul a identificat un număr limitat de recomandări esenţiale a căror îndeplinire ar duce la închiderea provizorie a obiectivelor individuale de referinţă şi la încheierea procesului MCV. Statele membre UE care au susţinut această declaraţie speră că România va acţiona într-un mod care va permite Consiliului UE să ia măsuri în această direcţie“, se mai arată în comunicatul celor şase ambasade.

Într-un comunicat separat, şi Ambasada Marii Britanii a luat poziţie.„Suntem îngrijoraţi că Ordonanţa de Urgenţă anunţată pe 31 ianuarie ar putea să reducă domeniul de aplicare al infracţiunii de corupţie. De asemenea, suntem îngrijoraţi cu privire la natura foarte limitată a consultării cu părţile implicate. Ambasadorul britanic, împreună cu alţi şefi de misiuni diplomatice partenere din Bucureşti, a transmis aceste puncte de vedere într-o întâlnire cu ministrul de Externe Teodor Meleşcanu, în cursul zilei de 01 februarie", transmite Ambasada Marii Britanii într-un comunicat.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite