Cine sunt baronii PSD cu lipici la banii Dezvoltării

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Paul Stănescu, Niculae Bădălău şi Marcel Ciolacu, trei dintre oamenii de mare încredere ai lui Liviu Dragnea. FOTO Colaj Adevărul
Paul Stănescu, Niculae Bădălău şi Marcel Ciolacu, trei dintre oamenii de mare încredere ai lui Liviu Dragnea. FOTO Colaj Adevărul

Judeţele controlate de puternicii lideri PSD Niculae Bădălău, Paul Stănescu şi Marcel Ciolacu au primit cei mai mulţi bani de Ministerul Dezvoltării condus de Sevil Shhaideh, unul dintre miniştrii fideli lui Liviu Dragnea. Cei trei sunt oamenii din partid în care Dragnea are cea mai mare încredere.

Judeţele care au primit cei mai mulţi bani prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală, în prima jumătate de an,  sunt controlate, formal sau informal, de oamenii de bază ai liderului PSD Liviu Dragnea, care şi-au dovedit de-a lungul ultimilor ani loialitatea faţă de actualul lider social-democrat.

Printre aceşti baroni se numără  Paul Stănescu, social-democratul care păstoreşte judeţul Olt, Niculae Bădălău, om cu greutate în Giurgiu încă de la începutul anilor 2000 sau Marcel Ciolacu, actualul vicepremier responsabil de problemele speciale.

Familia Stănescu, simbolul puterii regionale

Cele 47,32 milioane de lei i-au făcut pe cei din judeţul Olt să domine clasamentul banilor veniţi prin intermediul PNDL. Paul Stănescu a condus Consiliul Judeţean Olt în perioada 2008 – 2016, după ce timp de patru ani fusese consilier judeţean din partea aceleiaşi formaţiuni. De altfel, Stănescu provine dintr-o familie de tradiţie a PSD, tată său fiind timp de trei mandate primar al comunei Vişina din judeţul Olt, iar fratele său parlamentar aflat la al doilea mandat ca deputat. De-a lungul timpului, Stănescu  s-a aflat pe aceeaşi baricadă cu Liviu Dragnea, în numeroase ocazii dovedindu-i actualului lider al PSD că este alături de el, şi la bine, dar şi la greu. 

La 28 mai 2015, Paul Stănescu a anunţat că a demisionat din fruntea organizaţiei judeţene a partidului şi din funcţia de vicepreşedinte PSD la nivel naţional,  în semn de solidaritate cu Liviu Dragnea, care a renunţat la funcţia de preşedinte executiv al PSD după ce a fost condamnat la închisoare cu suspendare în Dosarul Referendumul. Era primul om cu putere care se solidariza cu Liviu Dragnea. Liderul PSD nu l-a uitat şi, după ce a fost ales senator în 2016, Stănescu a fost propus pentru funcţia de chestor al Senatului. Stănescu a fost cel care l-a impus pe Petre Daea ca ministru al Agriculturii, potrivit unor surse politice, şi unul dintre criticii lui Victor Ponta, după ce fostul premier a început să atace PSD. De altfel, în cadrul şedinţei Comitetului executiv al PSD din 6 aprilie, Stănescu a cerut excluderea lui Ponta din partid, dar Dragnea a refuzat să supună la vot solicitarea apropiatului său. 

Stănescu are şi ceva probleme cu Justiţia, acesta fiind cercetat pentru abuz în serviciu într-un dosar în care procurorii DNA vorbesc de finanţarea ilegală de echipei locale FC Olt.  

Judeţul lui Bădălău, după Olt şi Teleorman

Senatorul Nicolae Bădălău, ales în decembrie 2016 preşedinte executiv al PSD, este un alt om de încredere al lui Dragnea, iar judeţul său a fost printre marii beneficiari ai PNDL, clasându-se pe locul trei, după Olt şi Teleorman. Bădălău se afla la al treilea mandat de parlamentar, fiind la cârma organizaţiei judeţene a PSD Giurgiu începând cu 2004. Ministrul Transporturilor, Alexandru Cuc, e omul pe care l-a susţinut Bădălău pentru ocuparea unui portofoliu, acesta fiind prezent atât în Guvernul Grindeanu, cât şi în Cabinetul Tudose, cu toate că are zero realizări la capitolul respectării programului de guvernare.

 Bădălău a avut de-a lungul timpului mai multe probleme cu Justiţia. Primul moment s-a petrecut în 1988 când a fost condamnat la un an de închisoare cu executare la locul de muncă după ce a furat patru saci cu grâu. Însă acesta a fost amnistiat de Nicolae Ceauşescu, fiindu-i şters şi cazierul. Şi istoria recentă i-a pus probleme lui Bădălău. Procurorii au dispus începerea urmăririi penale faţă de Niculae Bădălău în 2013, fiind acuzat că ar fi protejat o grupare infracţională care ar fi făcut un prejudiciu de 50 de milioane de euro.

Ciolacu n-a dat degeaba la vâsle

Un al treilea om de încredere al lui Dragnea, al cărui judeţ a beneficiat de mulţi bani din PNDL, e Marcel Ciolacu, în prezent vicepremier pentru probleme speciale. Deputat la al doilea mandat, ascensiunea lui Ciolacu a început în 2015, când a fost numit secretar al Camerei Deputaţilor. La începutul noului mandat, Ciolacu a fost numit lider de grup, fiind unul dintre social-democraţii responsabili la audierea miniştrilor de evitarea apariţiei problemelor şi de disciplina de vot a membrilor coaliţiei de guvernare. În prezent, Ciolacu asigură colaborarea între ministere, dar şi între partid şi Guvern, fiind aproape mereu în preajma premierului Mihai Tudose. Şi în trecut fusese în apropierea lui Grindeanu, fiind celebre pozele cu Dragnea, fostul premier şi Ciolacu. „La vâsle, un ecologist: Marcel Ciolacu“ era comentariul făcut de Dragnea pe o reţea socială, referitoare la prezenţa actualului vicepremier.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite