Cine sunt liberalii cu probleme penale vizaţi de reforma PNL

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alina Gorghiu şi Vasile Blaga le-a pus gând rău penalilor din partid FOTO Mediafax
Alina Gorghiu şi Vasile Blaga le-a pus gând rău penalilor din partid FOTO Mediafax

Conducerea PNL a adoptat, cu unanimitate de voturi, modificările la statutul partidului, în sensul sancţionării liberalilor cu probleme penale, în funcţie de faza procesuală în care se află. Rezoluţia adoptată astăzi îi vizează pe mai mulţi parlamentari, atât din vechiul PNL, cât şi din vechiul PDL, dar şi lideri pregnanţi din teritoriu.

Potrivit proiectului adoptat astăzi în Biroul Permanent Naţional, odată cu trimiterea în judecată membrii PNL vor fi suspendaţi din funcţiile politice de conducere pe care le deţin. În cazul condamnării în primă instanţă, membrii PNL vor fi suspendaţi de drept din calitatea de membru, urmând ca în cazul în care sunt condamnaţi definitiv să-şi piardă calitatea de membru. De asemenea, în cazul în care se dispune arest preventiv împotriva unui membru al PNL, acesta va fi suspendat atât din funcţia de conducere politică cât şi din calitatea de membru, până la încetarea măsurii preventive.

Modificările statutului vor deveni efective la Consiliului Naţional, care se va reuni, cel mai probabil, după sărbătorile pascale. Vizaţi de noile prevederi statutare sunt mai mulţi liberali, după cum urmează:

• Senatorul Gigi Chiru, preşedinte PDL Constanţa, a fost condamnat la şase ani de închisoare cu suspendare pentru dare de mită electorală. Sentinţa nu este însă definitivă. Conform anchetatorilor, în perioada campaniei electorale, a distribuit printr-o fundaţie, zeci de mii de tichete valorice pentru medicamente. Conform rezoluţiei, Gigi Chiru va fi suspendat din partid, urmând ca în cazul în care este condamnat definitiv să-şi piardă definitiv calitatea de membru. Întrebat despre situaţia lui Gigi Chiru, copreşedintele PNL Vasile Blaga a spus că senatorul PNL ”pus la dispoziţia partidului”.  ”Nu vor fi probleme”, a spus Blaga.

• Senatorul PNL Dian Popescu, copreşedintele PNL Gorj, a fost condamnat la 5 luni de închisoare cu suspendare în dosarul «Lotul Peştişani». Dian Popescu va fi radiat din funcţia de membru PNL.

• Fostul ministru al Apărării, senatorul Corneliu Dobriţoiu, a fost trimis în judecată în dosarul atribuirii ilegale de locuinţe de la MApN. Conform noilor prevederi statutare, fostul ministru trebuie suspendat din funcţiile politice pe care le deţine. Astfel, Corneliu Dobriţoiu ar trebui să fie schimbat din funcţia de preşedinte al Comisiei pentru apărare din Senat.

• Deputatul PNL Mircea Roşca a fost trimis în judecată de procurorii DNA, fiind acuzat de trafic de influenţă şi instigare la abuz în serviciu. Trimiterea sa în judecată va atrage suspendarea din funcţiile politice pe care le deţine în partid. Roşca s-a retras din funcţia de vicelider al grupului PNL de la Camera Deputaţilor,  fiind singura poziţie politică pe care o deţinea.

• Fostul preşedinte ANSVA, Marian Zlotea, secretar general adjunct al PDL, a fost trimis în judecată de DNA, fiind acuzat, printre altele, că îi obliga pe inspectorii din Bucureşti să cotizeze lunar la PDL cu câte 3.000 de lei pentru a îşi păstra locul de muncă. Potrivit rezoluţiei adoptate astăzi de PNL,  Zlotea va fi retras din funţia de secretar general adjunct al partidului.

• Preşedintele Consiliului Judeţean Botoşani, Florin Ţurcanu, a fost condamnat la 6 luni de închisoare cu suspendare. Având în vedere că decizia este definitivă, Ţurcanu ar trebui radiat din partid. 
 


 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite