Ce înţelege Victor Ponta prin „regimul Băsescu”?

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

„Scopul politic pentru care a fost format USL este acela de a reuşi până anul viitor se scape România de tot ce înseamnă "regimul Băsescu", nu doar de Traian Băsescu”

Tot încerc să înţeleg ce a vrut să spună Victor Ponta prin declaraţia:

„Scopul politic pentru care a fost format USL este acela de a reuşi până anul viitor se scape România de tot ce înseamnă "regimul Băsescu", nu doar de Traian Băsescu”.

Bun, cu Traian Băsescu are ce are, dar ce să însemne „regimul lui Băsescu” de care trebuie să scape România, odată cu plecarea lui Băsescu?

Să le luăm pe rând.

De opoziţie are nevoie orice democraţie, iar a noastră este extrem de firavă. De Elena Udrea vrea să scape, că tot nu pierde prilejuri de a o ataca? Este un parlamentar al opoziţiei care face declaraţii politice, nu cred că declaraţiile politice care critică guvernul, cum se întâmplă în orice democraţie, fac parte din „regimul Băsescu”.

Presa de opoziţie? În orice ţară democrată presa îşi duce misiunea de „câine de pază”, sancţionând greşelile puterii, criticând ce crede ea că este de criticat. Nu face excepţie România.

Ce-o fi vrând să spună Victor Ponta cu „regimul Băsescu”?

Se referă oare la societatea civilă, ONG-uri, care îi critică politicile şi oamenii puşi pe furat? Nu cred, există şi ONG-uri care laudă puterea, după interese şi înţelegerea fiecăruia. Unele beneficiază de fonduri publice, altele nu.

Se referă la Mişcarea Populară, în plin proces de transformare în partid?

Asemenea apariţii de noi asociaţii politice au loc peste tot în lume. Faptul că se inspiră din poziţii ale preşedintelui nu văd de ce ar fi de blamat. Fiecare partid, mişcare, e liberă să-şi creioneze poziţia politică cum cred aderenţii săi.

Mai rămân instituţiile din justiţie şi serviciile secrete. Acuză că Băsescu face dosare penale a reapărut în declaraţiile lui Victor Ponta.

„Avem guvernarea, dar nu avem toată puterea”, spunea anul trecut Victor Ponta şi „trebuie să preluăm controlul politic la DNA”. Având guvernul, 70% din Parlament, doar justiţia rămăsese „neavută” sub cizma puterii.

„Vom avea toată puterea când vom avea şi justiţia”, zicea şi Dan Voiculescu.

Preşedintele Băsescu a numit procurorii şefi pe care i-a vrut Victor Ponta, fără să crâcnească, atrăgându-şi criticile multora dintre susţinătorii săi. CSM a fost de acord cu numirea lui Tiberiu Nitu la şefia Parchetului General, deşi îl respinsese odată.

Se pare că nu este de ajuns. Dosarele pe bandă rulantă făcute de către DNA unor corifei ai puterii, membrilor familiei Voiculescu, condamnarea în primă instanţă a lui Relu Fenechiu, incompatibilităţile sancţionate de ANI la adresa aleşilor locali, dosarul de urmărire penală a lui Silaghi, exclamaţia disperată a lui Crin Antonescu: „Nu putem accepta că PNL este un partid de corupţi”, dosarul lui Dragnea gata de trimis în judecată, dosarele cu fraudele de la Bacalaureat, toate acestea ne devoalează ce înţelege, de fapt, Victor Ponta prin sintagma „regimul lui Băsescu”: justiţia şi serviciile de informaţii care sprijină logistic DNA, parchetele, ICCJ.

Indiferent cât ar nega, singura zonă care ar intra în „regimul Băsescu” rămâne, prin eliminare, justiţia, magistraţii, procurorii, care nu-i lasă să fure atât cât ar dori pe reprezentanţii actualei puteri. Ba îi mai şi arestează şi bagă în puşcărie, aşa cum s-a întâmplat în ultimele luni.

Se apropie termene finale în dosare grele, aleşii locali găsiţi incompatibili trebuie să părăsească funcţiile, toată clientela USL este în fierbere şi cere premierului să rezolve grabnic problema justiţiei care-i prigoneşte. Şi să le dea bani numai buni de furat.

Crin Antonescu întăreşte prin declaraţiile sale această concluzie:

„Am discutat si despre ce poate sa faca Uniunea Social Liberala ca ramasitele importante, ramase in institutiile statului ale regimului Basescu, sa fie limitate".

Crin Antonescu se declară  nemultumit de faptul ca multi actuali si fosti lideri importanti ai PNL, inclusiv ministri, au fost chemati la DNA si acuzati de diverse infractiuni legate de acte de coruptie.

Alta declaratie extrem de clara a lui Crin Antonescu: „instituţiile tributare "regimului Băsescu", în cazul cărora majoritatea parlamentară trebuie să elimine "rămăşiţele" funcţionării partizane, sunt Curtea Constituţională, DNA, ANI sau CSM”.

Victor Ponta a mai găsit o soluţie de amăgire a acestora, promiţându-le că o dată cu plecarea lui Băsescu, actuală putere va încăleca justiţia şi serviciile secrete.

Să vedem dacă aceste instituţii fundamentale mai acceptă să fie încălecate, acum după ce au gustat aerul tare al independenţei.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite