CCR: Legea pensiilor aleşilor locali este neconstituţională. Zegrean: De această lege vor beneficia şi foştii prim-secretari de partid

0
Publicat:
Ultima actualizare:
ccr

Curtea Constituţională (CCR) a admis, miercuri, sesizarea făcută de Guvern privind Legea pensiilor speciale ale aleşilor locali. Preşedintele CCR, Augustin Zegrean, a spus, înaintea şedinţei, că de legea pensiilor speciale ar beneficia şi foştii lideri locali ai Partidului Comunist, pentru că foştii prim-secretari erau preşedinţi de CJ, iar secretarii de municipii erau primari.

UPDATE Vicepreşedintele Camerei Deputaţilor, social-democratul Florin Iordache, pentru Agerpress: Când va fi retrimisă la Parlament, vom analiza articolele pe care le-a stabilit Curtea că sunt neconstituţionale şi le vom pune în concordanţă cu decizia Curţii în perioada următoare. Până nu vedem şi motivarea şi nu vedem şi care articol, nu pot să spun mai mult. Vom analiza în momentul în care vine la noi hotărârea Curţii, cu argumentele juridice prin care Curtea a decis şi ce articole au spus că sunt neconstituţionale şi le vom pune în concordanţă cu decizia Curţii. Să vină motivarea şi după ce vine motivarea o analizăm şi facem să fie constituţională.

UPDATE Preşedintele CCR Augustin Zegrean: Nu se spune dacă această sumă care se acordă este pensie, este indemnizaţie, este salariu, este un cadou. Nu se spune în lege nicăieri. Legile trebuie să fie clare, predictibile şi aşa mai departe. Se încalcă aceste aspecte. Pe urmă e o problemă de inegalitate, pentru că unii aleşi, alţii nu primesc. Orice cheltuială bugetară trebuie să indice sursa de finanţare

La intrarea în sediul CCR, preşedintele Augustin Zegrean a arătat, la întrebările jurnaliştilor, că de această lege vor beneficia, dacă intră în vigoare, şi foşti lideri locali ai Partidului Comunist. "Problema este că dacă legea aceasta intră în vigoare beneficiază de pensie şi foştii prim-secretari de partid pentru că ei aveau şi calitatea de preşedinte de consiliu judeţean", a spus Zegrean, explicând în continuare că şi secretarii de municipiu erau şi primarii acelor municipii.

Întrebat dacă pot beneficia de pensie şi cei care au ocupat o funcţie la un moment dat, dar n-o mai ocupă în momentul de faţă, Zegrean a răspuns că "asta se şi doreşte".

Preşedintele CC a mai fost întrebat dacă el va depune cerere pentru a primi pensia specială de parlamentar, calitate avută anterior numirii la curte. "Nu vă spun astăzi, încă nu vă spun, dar nu cred că aş rezista tentaţiei. O să am şi pensie de la curte, dar sigur, nu-i nimeni aşa bogat în România, mă refer la oameni care trăiesc din leafă, ca să-şi permită să renunţe la nişte bani", a spus Zegrean.

Guvernul a sesizat, pe 26 decembrie, Curtea Constituţională a României în legătură cu obiecţiuni privind Legea pensiilor speciale ale primarilor, viceprimarilor, preşedinţilor şi vicepreşedinţilor de consilii judeţene.

Potrivit Executivului, sesizarea vizează încălcarea mai multor articole din Legea fundamentală prin instituirea unor privilegii pentru anumiţi aleşi locali şi ridică problema impactului financiar al aplicării actului normativ care ar duce la un deficit bugetar peste cel agreat cu Parlamentul, de aproape 400 milioane de lei.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite