Băsescu, despre disputa cu SRS: Planul a fost un preşedinte suspendat pentru înaltă trădare, iar Crin Antonescu la Cotroceni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele Traian Băsescu
Preşedintele Traian Băsescu

Preşedintele Traian Băsescu a discutat luni, la B1 TV, pe marginea excluderii senatorului Sorin Roşca-Stănescu din PNL, despre desecretizarea Dunărea Operativ, măsurile fiscale asumate de guvern, ruperea USL, dar şi despre Dreapta românească.

Principalele declaraţii ale preşedintelui Traian Băsescu:

Nu am niciun motiv să suspectez că ar fi fost Crin Antonescu în pregătirea acestei campanii, dar în ce priveşte ministrul Stroe nu am aceleaşi garanţii. Crin Antonescu s-a repezit foarte repede că facem o comisie. SRS a vorbit de nişte conturi pe Seishell, apoi a vorbit în Parlament că este o declaraţie politică. Planul a fost: un preşedinte suspendat pentru înaltă trădare şi Crin Antonescu la Cotroceni.

Când un prim-ministru se pretează la aşa ceva, a spus că România a fost vândută în Consiliul European, toţi europenii se întreabă cine a cumpărat-o.

Despre desecretizarea Dunărea Operativ

Am văzut un senator care este predispus la minciună şi făcea două afirmaţii, dânsul are părul alb, avem proba că are responsabilitatea informaţiei. Îl întreb pe acest domn senator de Prahova, Savu, să arate propunerea de vânzare a unei nave şi aprobată de Traian Băsescu. Este o mare minciună. Spunea de ce Băsescu nu a desecretizat până acum. Sunt 6.103 dosare mari care înseamnă arhiva Dunărea şi a fost predată la dosarele statului. Dacă cineva este interesat, trebuie să le studieze.

Sunt semnături ale domnului Voiculescu şi ale altora. Dunărea Operativ a stat sub numele acesta deşi este mult mai puţin decât ascunde misterul. Acolo se află nişte operaţiuni speciale făcute tot de Dunăre. Dacă un stat capitalist a vândut tancuri în Israel, nu a putut şi a vândut prin România. Cam asta putem vedea acolo. O să vedem şi care a fost preţul cetăţenilor români de etnie germană care au primit aprobarea lui Ceauşescu să meargă în Germania. Când am vorbit de comisie derogatorie, am vorbit de Sorin Ovidiu Vântu. Cred că trebuie să căutăm prin alte părţi din Cipru.

Despre materialul de presă din publicaţia New Europe

New Europe a aparţinut trustului Intact, apoi pentru a o folosi împotriva celor din ţară, acţionariatul a devenit unul din Grecia. Mă gândesc ce relaţii a avut Dan Voiculescu cu loteria din Grecia. Vor să bage în insolvenţă televiziuni care îi deranjează. Nu Dan Voiculescu semnează ordonenţele de urgenţă, el vine cu ideile.

TVR este într-o situaţie mult mai nefericită decât B1 TV şi Evenimentul Zilei şi el vrea să le închidă pe acestea. Sunt un politician care a câştigat deşi a avut toată presa împotriva lui. I-am bătut cinstit. Ei au contestat rezultatul alegerilor şi au numărat voturile anulate. Dacă se numărau toate, aflam că au fost 1, 2 milioane de voturi furate. Am avut un singur reprezentant, deci dacă cineva a furat, ei au fost.

Despre Justiţie

Vom avea probleme pe raportul pentru Justiţie. DNA, Înalta Curte, DIICOT va fi evaluat favorabil, dar vom avea probleme cu guvernul şi Parlamentul. Guvernul a avut doi miniştri, Fenechiu, Dragnea. Trebuiau retraşi din guvern. Au un parlamentar care a primit hotărâre definitivă şi nu se pune în aplicare hotărârea. Ştiu cum se gândeşte la Bruxelles, dacă vor să facă ceva pentru România, trebuie să corecteze aceste greşeli.

Nu va fi uitat cum au fost votaţi cei doi procurori. Aveau delegaţie pentru încă trei luni în vederea numirii altora. Li se va reproşa că i-au numit astăzi şi după şapte zile i-a schimbat încercând să pună oameni pe care să-i controleze. Presiuni sunt, şi cea mai importantă este legată de anihilarea mea. Le ţinem piept, nu-i pot lăsa să intre cu bocancii în parchete şi la Înalta Curte. Vom avea probleme şi nu trebuie să ne arătăm bosumflaţi. Politicenii ştiu ce au făcut.

Despre măsurile economice

Toţi împreună au vreo 30 de mld. de euro investite şi au creat locuri de muncă. O creştere, o inventare de noi taxe blochează relansarea economică. Taxele trebuiau să le generalizeze. La noi orice are tot felul de excepţii. Cea mai bună măsură era să nu inventeze taxa pe stâp, heleşteu. Aici cred că au greşit fundamental, mergând cu taxe şi impozite noi, în loc să scape de excepţii. Cred că nu ar fi deranjat pe nimeni. Inventarea de taxe şi impozite generează un disconfort major pentru anul viitor.

Cine îşi poate face un buget acum pentru anul viitor. Nicio firmă nu lucrează cum lucrează guvernul României. Creşterea cu 7 eurocenţi a combustibilului este absolut nejustificată. Dacă spun că introduc această taxă pentru autostrăzi, acum Ponta minte fără nicio ruşine. Pentru că suntem în acord cu FMI şi UE, România are asigurat pentru construcţia de autostrăzi, doar 5% trebuie să mai pună România, dacă fură mai puţin. Au blocat relansarea economică a României.

Noi am redus cheltuielile statului pentru că nu puteam să ne mai împrumutăm. Atunci când aveam deficit de 8%, nu aveam altă soluţie decât să scădem cheltuielile. Acum când ai un echilibru, nu se justifică o creştere de taxe, s-ar fi justificat o reducere a cheltuielilor cu acei oameni care stau în birouri.

Despre actuala guvernare

Nu au fost promisiuni, au fost minciuni. Ei au minţit populaţia consecvent ajutat de o bună parte a presei. Au minţit pentru a dobândi putere. Pe mine mă îngrijorează că românii au suportat un cost al crizei ca urmare a reducerii salariilor. Portugalia nu se poate finanţa nici acum, ia bani de la FMI. Noi am vrut ca România să nu fie la fel de dependentă ca Grecia şi Portugalia.

România are cel mai scăzut nivel de investiţii din anii '90 încoace. Eu i-aş ruga pe români să ţină cont că nu înseamnă să fim slugarnici să acultăm punctele de vedere ale investitorilor străini, ci facem un parteneriat. Nu mai avem numărul de mineri pe care îl aveam, locurile de muncă sunt create de investitorii străini.

Tu când vi şi introduci noi taxe şi impozite, mulţi se gândesc dacă să mai stea. Indexarea pensiilor nu depinde de Ponta, este în lege, singul cost suplimentar este creşterea salariilor la medicii rezidenţi. Asta nu justifică batjocura cu 7 eurocenţi la combustibil, taxe la stâlpăi. În realitate vor să strângă bani care să-i pună la dispoziţia baronilor locali pentru campania electorală.

Am discutat cu preşedintele grupului Renault Nissan. Renault a vorbit de începerea unei investiţii în Maroc. Nu este un lucru să ne facă să ne gândim că vrea să restrângă producţia în România? Răspunsul a fost atâta timp cât uzina este competitivă rămâne deschisă. Dacă scade competitivitatea ca urmare a costurilor, eu nu văd o perspectivă foarte bun[ pentru uzina de la Piteşti. Dacia înseamnă toată industria orizontală. Suntem la limită de competitivitate, iar noile măsuri riscă să restrângă producţia şi chiar închiderea.

Despre proiectul de descentralizare

Nu l-am văzut, dar dacă rostim cuvântul descentralizare, eu spun o prostie majoră. Nu de asta avea nevoie România. Suntem un stat unitar, nu federal. Ea vine ca un substitut şi o emblemă a incompetenţei. Ei puteau să facă reducerea costurilor prin construirea unor regiuni. Aş fi văzut o reorganizare a instituţiilor în teritoriu. Va fi un mare eşec. Vor înfiinţa alte direcţii la nivelul ministerelor. Cum s[ mai controlezi implementarea legilor.

Despre proiectul Roşia Montană

Ponta spune că îl încurc. Sigur că îl încurc. Nu am cum să-l las să treacă legea cu Rompetrolul, cum să promulg legea aceea. Cum să tac când el trece contractul Roşia Montană prin Parlament Trebuie să ţi-l asumi. Eu nu sunt şi nu am fost un adversar al proiectului. Am aflat de celebrul raport al ministrului Hunor care a plecat cu raportul din guvern.

Despre ruperea USL

Eu cred că nu se rupe pentru că nu ar avea nimic de câştigat. PSD, dacă se rupe de liberali, nu câştigă prezidenţialele. PSD nu poate scoate cu un plagiator ca Ponta decât are partidul. Partidul are intenţie de vot 35, 36%. După mine, PSD dacă se dezlipeşte de PNL, nu are nicio şansă să dea viitorul preşedinte. Eu nu le dau nicio şansă dacă se rup. Ei se joacă acum de-a Crin, să vedem dacă o să fi candidatul nostru. Cum credeţi că nu s-ar găsi ca în turul doi PNL să fie susţinut de toate celelalte partide.

Mult mai grea decât cu mine (n.r. cu un preşedinte ca Antonescu). Nu ştiu cine va rămâne în alianţă cu PSD decât Voiculescu, care acum este cu PNL. Victor Ponta nu are nicio şansă să devină preşedinte. Decât un plagiator ca Ponta, orice soluţie este mai bună. Omul ăsta minte de dimineaţă până seara.

Democraţia are limite la care poţi juca. Sunt certaţi, se înţeapă, au început să nu se înghită, sunt presiunile din teritoriu, dar astea sunt ranchiune şi supărări locale, dar nu ruptură. PSD dacă se rupe de PNL, pierde Preşedinţia. Să-l lăsăm pe Mugur Isărescu la Banca Naţională. Nu cred că intră într-o astfel de competiţie.

Despre Dreapta românească

PNL are şanse mai mari dacă se rupe de PSD să dea preşedintele decât invers. Dacă va intra Crin Antonescu în turul doi, toate celelte partide de dreapta vor fi cu Crin Antonescu. După mine, în situaţia în care se rup, dreapta va da preşedintele, PSD nu poate.

Nu luaţi orice fotografie ca semnal politic. S-a întâlnit Boc cu Udrea şi Boc mi-a dat un telefon. Le-am zis să vină la mine că le dau mâncare la cazarmă. Mie cu Emil mi-e drag să mă întâlnesc oricând. Mi-ar plăcea pentru că este un om onest şi are curaj. Ar ţine servicile secrete neutre de politic. Eu când aud conducători că vor să aducă pacea. Şi acum suportăm costul prezenţei lui Iliescu la Cotroceni şi a lui Năstase la guvern.

Sincer nu cred că este pregătită (n.r. pentru un candidat femeie la Preşedinţie). Ar aduce pacea peste patrie (n.r. Predoiu), nu vreau să-i fac anti-campanie, dar i-am văzut inflexibilitatea. România mai are nevoie de un preşedinte care să nu facă compromisuri, cel puţin pentru încă un mandat.

Eu am sugerat crearea acelei fundaţii şi fundaţia a generat un mic partid. Eu îmi pun speranţa că Partidul Mişcarea Populară va continua programul meu. Nu am încredere în PDL, îi văd cum fac opoziţie. E partidul meu de suflet şi nu l-aş bârfi. Eu nu spun că PDL este nefrecventail, nu mă voi întoarce în PDL. Mă duc la fundaţie, vreau să văd cum creşte PMP. Am văzut teoriile astea cui îi transferă un politican electoratul. Ei îşi vor căuta un alt reper. Sper ca cei mai muţi să opteze cu un partid nou, vorbesc de PMP.

 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite