Băsescu: „Ce a făcut Rusia prin încălcarea acordurilor bilaterale este o agresiune la adresa Ucrainei”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Traian Băsescu participă, joi, la Bruxelles, la reuniunea Consiliului European pe tema situaţiei din Ucraina, unde şefii de stat şi de guvern din UE urmează să aibă şi discuţii cu premierul ucrainean Arseni Iaţeniuk. Şeful statului a explicat înainte de a pleca de ce România se va alătura grupului internaţional de negociere pentru detensionarea conflictului din Ucraina, condamnând acţiunile militare ale Federaţiei Ruse în Crimeea.

Preşedintele Traian Băsescu participă, joi, la Bruxelles, la reuniunea Consiliului European pe tema situaţiei din Ucraina, unde şefii de stat şi de guvern din UE urmează să aibă şi discuţii cu premierul ucrainean Arseni Iaţeniuk.

Preşedintele Băsescu a susţinut o declaraţie de presă, înainte de plecarea spre Bruxelles, la ora 9.00, la Salonul oficial al Aeroportului Internaţional "Henri Coandă".

Acesta a punctat motivele pentru care marile puteri trebuie să intervină în soluţionarea conflictului din Ucraina, a condamnat din nou intervenţia trupelor ruse pe teritoriul Crimeii şi a explicat motivele pentru care România va fi parte dintr-un viitor grup de negocieri pe această temă, acestea fiind mesajele pe care le va transmite la reuniunea Consiliului European pe tema situaţiei din Ucraina.

Principalele declaraţii:

- Rusia a încălcat o serie de tratate şi acorduri internaţionale şi bilaterale, cu Ucraina: sunt acorduri bilaterale ratificate de Parlamentele celor două ţări, este acordul de la Kiev, din 1997, care stabileşte foarte clar modul de acţiune şi comportamentul trupelor Federaţiei Ruse pe teritoriul Crimeii. Adiţional, Iuscenko a emis două decrete nerecunoscute de Rusia, ce vizau un control extrem de clar al Ucrainei asupra mişcărilor efectivelor armatei ruse pe teritoriul Ucraonei, deci e a doua premisă după acordul de la Budapesta, vorbim despre existenţa unor condiţii legale de prezenţă a trupelor ruse pe teritoriul Ucrainei. Aici funcţionează şi acordurile de dezarmare în Europa, parte a deciziilor bilaterale în ceea ce priveşte staţionarea trupelor convenţionale ale Rusiei pe teritoriul Crimeii.

- a treia premisă este faptul că Parlamentul Ucrainei e legitim, iar deciziile lui, inclusiv cea de desemnarea a unui nou Guvern, sunt legitime.

- a patra premisă: cele două state care au obligaţia să negocieze cu Federaţia Rusă în viziunea noastră, SUA şi Marea Britanie, trebuie să constate nivelul la care Federaţia Rusă a depăşit înţelegerile bilaterale între Ucraina şi Rusia cu privire la prezenţa trupelor în Crimeea şi să găsească soluţia pentru ca încălcările acordurilor bilaterale să nu se mai producă.

România consideră că ceea ce a făcut Federaţia Rusă prin încălcarea acordurilor bilaterale e o agresiune la adresa Ucrainei, a declarat Băsescu.

În ceea ce priveşte acţiunile viitoare ale României, Băsescu a explicat că „vom susţine că SUA şi Marea Britanie trebuie să-şi îndeplinească obligaţia de garant al securităţii şi integrităţii teritoriale şi independenţa Ucrainei în negocierile directe cu Rusia, un garant care şi-a încălcat acest statut de garant”. 

De asemenea, a mai spus preşedintele, Ucraina „trebuie să intre urgent într-un program cu FMI şi Banca Mondială, şi, dacă e nevoie, şi cu UE, care să vizeze finanţarea Ucrainei pe termen mediu ca să nu intre în încetare de plăţi, să facă plăţile interne, şi să parcurgă un program de reforme accelerate”.

„Vom susţine că Ucraina poate să semneze acordul de asociere şi de liber schimb cu UE, dacă doreşte. Iar în cazul în care se decide crearea unui format de negociere pentru soluţionarea tensiunilor dintre Ucraina şi Rusia, urmare a acţiunilor din Crimeea, România trebuie să facă parte din acest format pentru că avem peste 400.000 de cetăţeni ucraineni vorbitori de limba română, pe locul doi după minoritatea rusă, ca interes”, a explicat preşedintele motivele implicării României în acest conflict.

Acesta a adăugat că „România este la 100 de km de un alt conflict îngheţat, cel din Transnistria”, dar a motivat şi prin faptul că „România nu este dependentă de importurile de gaze din Federaţia Rusă, nu are o grea dependenţă, şi le poate substitui cu alte forme de aprovizionare cu energie sau chiar de gaze, prin interconectorul Ungaria putem primi gaze din Norvegia, deci România poate fi un participant asupra căruia să nu se ridice semne de întrebare la negocieri”.

În plus, a mai spus Băsescu, „România are 640 de km de frontieră cu Ucraina, probabil cea mai lungă frontieră cu Ucraina dintre statele UE”.

Programul preşedintelui la Consiliul European

Preşedintele a mai declarat că „la acest Consiliu European prima oră şi jumătate e rezervată întâlnirii cu premierul ucrainean Arseni Iaţeniuk, care va veni cu o informare cu privire la situaţia din Ucraina şi cum văd ei rezolvarea acestor tensiuni pe care noi le considerăm o agresiune la adresa Ucrainei”.

În program se menţionează că, de la ora 12.05 (ora României), Traian Băsescu urmează să participe, la sediul Consiliului European, la reuniunea informală a şefilor de stat şi de guvern din statele membre ale Uniunii Europene pe tema situaţiei din Ucraina, iar, de la 12.30, la reuniunea Consiliului European cu premierul ucrainean Arseni Iaţeniuk. Şefii de stat şi de guvern din statele membre UE vor avea apoi, de la 14.15, un dejun de lucru separat.

Preşedintele Băsescu urmează să susţină o declaraţie de presă, în jurul orei 16.00, la sediul Consiliului European.

Şeful statului va merge apoi la Dublin, pentru a participa la lucrările Summit-ului Partidului Popular European (PPE). 

Astfel, în programul preşedintelui Băsescu sunt prevăzute, joi seară, participarea la prima sesiune plenară a Summit-ului PPE şi la dineul oferit de prim-ministrul Irlandei, Enda Kenny, iar vineri participarea la a doua sesiune plenară a Summit-ului PPE.

„La Dublin, asist doar la Congresul PPE, sunt doar invitat, este semnalul politic că sunt un preşedinte care provine dintr-un partid membru PPE”, a explicat Băsescu prezenţa sa la  lucrările Summit-ului PPE. 

Summit european pentru criza din Ucraina

Premierul ucrainean, Arseni Iaţeniuk, se va întâlni cu liderii europeni la summit-ul de joi de la Bruxelles privind criza din Ucraina, a anunţat marţi preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, relatează AFP.
"Şefii de stat şi de guvern din UE vor discuta joi la Bruxelles situaţia din Ucraina cu premierul premierul ucrainean Arseni Iaţeniuk înaintea summitului extraordinar", a anunţat Rompuy într-o postare pe contul său de Twitter.

Discuţiile cu Iaţeniuk vor viza situaţia din Ucraina, dar şi sprijinul financiar pentru Kiev, au precizat surse europene, citate de AFP.

Liderii europeni "vor avea discuţii privind ultimele evoluţii din Ucraina şi modalităţile pentru diminuarea tensiunilor", a anunţat Rompuy luni, într-un comunicat dat publicităţii după reuniunea extraordinară a miniştrilor de Externe din statele UE.

Pe aceeaşi temă:

Adevărul Live, ora 12.00: Evenimentele din Crimeea, analizate de specialiştii în informaţii. Partea I

INFOGRAFIE „The Putin show”, festivalul de intimidare militară şi bravada liderului de la Kremlin

VIDEO Balaurul, românii şi pericolul acut

Ucraina şi Rusia, despărţire veşnică?

VIDEO Baconschi şi Olteanu, despre impactul crizei din Ucraina: Suntem norocoşi că România este în NATO

INFOGRAFIE De ce nu se teme Kremlinul de Occident: de ani buni, bogaţii Rusiei cumpără Europa

Ucraina, „anschluss“-ul lui Putin

Criza din Ucraina capătă amploare: armata ucraineană a respins un atac al ruşilor. Moscova a testat o rachetă

Cum a ajuns Ucraina la un pas de război: de la protestele pro-europene din Kiev până la criza din Crimeea

Zbigniew Brzezinski: „Dacă Vestul priveşte pasiv cum Ucraina este strivită, atunci libertatea din România, Polonia şi ţările baltice este ameninţată”

VIDEO Generalul Constantin Degeratu: „NATO ar putea desfăşura preventiv trupe la Doneţk, la cererea Ucrainei. Asta ar îngheţa conflictul”

Rusia a anunţat condiţiile în care va discuta cu Occidentul pe tema Ucrainei. NATO se reuneşte de urgenţă

Preşedintele demis Viktor Ianukovici a cerut Rusiei să trimită soldaţi în Ucraina

Cum ricoşează criza din Ucraina în economia românească

INFOGRAFIE Pe cine ţine în şah flota rusă din Crimeea

Câteva motive pentru care nu ar trebui să îi plângem pe ucraineni 

Putin a „pierdut contactul cu realitatea“, i-a transmis Angela Merkel lui Obama 

   

Invazia rusă din Ucraina nu poate fi oprită 

La Ucraina nu se renunţă fără luptă 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite