Costin Georgescu, fost director SRI, la Adevărul Live: Putin şi Ianukovici aveau un plan de reintegrare a Ucrainei în Rusia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Evoluţia evenimentelor din Ucraina a fost discutată astăzi, începând cu ora 12.00, la Adevărul Live, de specialişti ai serviciilor de informaţii, fostul şef SRI Costin Georgescu şi generalul Alexandru Grumaz, într-o emisiune moderată de jurnalistul Cristian Unteanu.

Cristian Unteanu: Cine sunt cei care se află acum în Ucraina? Pe de o parte, Rusia a trimis trupe în Crimeea. Pe de altă parte, Vladimir Putin spune că nu sunt trupe ruse...

Costin Georgescu: E un domeniu dur, când vine vorba de ostaşi înarmaţi într-o ţară. Este cel mai greu eveniment petrecut în Europa de la Al Doilea Război Mondial încoace. În 1989, în România intraseră peste 2.000 de agenţi sovietici, care erau pregătiţi să preia toate comunicaţiile statului român, dar care - chipurile - trebuiau să ne ajute împotriva terorismului. Norocul a fost cu generalul Ştefan Guşă şi cu generalul Iulian Vlad, care au spus că nu avem nevoie de ajutorul lor. N-am niciun dubiu că soldaţii din Crimeea sunt ai Rusiei. Nu-i niciun dubiu că sunt trupe ruseşti. 

Alexandru Grumaz: Aceşti militari sunt profesionişti, după modul de echipare. Sunt îmbrăcaţi conform forţelor speciale, iar acest echipament nu-l găseşti pe piaţă. Au veste antiglonţ speciale şi pentru spate. Sunt semne care îţi arată că militarii sunt profesionişti. Rusia fără Ucraina rămâne o putere asiatică.

Costin Georgescu: Astăzi, Ucraina plăteşte pentru modul în care Stalin a împărţit Uniunea Sovietică. Avem zona Harkov, Doneţk, unde au început mişcări ale rusofonilor. Putin a spus că este pregătit să apere oricând cetăţenii. în Moldova, Partidul Comunist al lui Vladimir Voronin este un alt pericol, la fel şi evenimentele din Găgăuzia. Problema se poate extinde.

Alexandru Grumaz: Moldova stă mult mai prost decât Ucraina. Moldova nu are o garanţie de securitate. Ar trebui ca Moldova să ia în calcul trecerea ei în tabăra UE, având o graniţă pe Nistru. Altfel, scenariile pot fi mult mai complicate, pentru că ne-am putea trezi vecini cu Rusia.

Ucraina a făcut o serie de greşeli. Printre ele, eliminarea legii minorităţilor. În plus, nu a luat în Guvern pe nimeni din partea de est a Ucrainei, din zona rusofilă. Trebuie păstrat un echilibru între zona de est şi cea de vest a Ucrainei.

Cristian Unteanu: Ne aflăm în faţa altei probleme. Turcia va respecta Tratatul de la Montreux, care spune că prin strâmtoarea Bosfor nu au voie să treacă nave mai mari de 45.000 de tone? Turcia a mai refuzat folosirea bazelor aeriene în timpul conflictului din Irak.

Costin Georgescu (foto dreapta): Armata Turciei a fost pusă de premierul Erdogan într-o situaţie penibilă, capii armatei fiind în închisoare. Nu mai hotărăşte armata, ci hotărăşte Erdogan. Astăzi se va lua o decizie la summitul de la Bruxelles. Nu trebuie să ne aşteptăm la minuni peste noapte. Toate aceste sunt semnale.

image

Alexandru Grumaz: SUA au trimis avioane să facă poliţie aeriană în zona Baltică. Mai există şi o navă care se află acum în port turcesc. Europa nu are acum o voce care să spună o decizie comună.

Costin Georgescu: Viktor Ianukovici a făcut o serie de acte de simpatie faţă de Rusia. Şi Putin, şi actualul preşedinte aveau un plan de reintegrare a Ucrainei în Rusia.

Despre mesajul României:

Alexandru Grumaz: Noi suntem membri NATO şi acţionăm ca membri NATO. Ne-am pregătit pentru primirea refugiaţilor din Ucraina. A fost un lucru foarte bun. Noi nu suntem conectaţi la est, ci la partea vestică a UE. Avem la Kogălniceanu bază militară americană. Este un punct extrem de important pe hartă. România a devenit extrem de importantă.

Cristian Unteanu: Transnistria anunţă că vrea să monitorizeze spaţiul său aerian.

Costin Georgescu: Trebuie să fim extraordinar de atenţi la ce se întâmplă în jurul ţării noastre. Când arde casa vecinului, faci orice numai să nu se extindă focul şi la tine. Acest preşedinte al Ucrainei, Ianukovici, lucrează de patru ani de zile cu Rusia. Era inevitabil să se ajungă aici.

Alexandru Grumaz (foto dreapta): Rusia a lucrat în aceşti ani la fragmentare Europei: şi-a creat relaţii directe cu Germania, cu Anglia, cu Franţa. Această fragmentare face ca astăzi să nu se poată ajunge la un consens în Europa. Singura măsură a fost hotărârea de a nu se participa la Soci la G8. Polonia şi ţările baltice se protejază acum cu suport american. Aceasta este noua Europă.

image

Costin Georgescu: În Siria, ruşii meniţin războiul. Ruşii îşi bagă coada peste tot, trebuie să ştim treaba asta.

Alexandru Grumaz: Luaţi criza din Ucraina ca începutul unui nou Război Rece. Ne aflăm într-o situaţie în care structura organizaţiilor internaţionale se va modifica. Eu văd rolul NATO crescut. Este singura organizaţie de succes şi va avea un rol crescut.

Despre aderarea Moldovei la NATO:

Costin Georgescu: Depinde de poziţia pe care o va lua NATO faţă de răspunsul Parlamentului moldovean.

Alexandru Grumaz: Orice scenariu este posibil. Există perspectiva clară a unui nou conflict îngheţat.

Europa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite