Întrevedere a premierului României cu liderul diplomaţiei franceze. Aderarea României la Spaţiul Schengen, printre subiectele discutate de Dăncilă şi Drian

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Prim-ministrul Viorica Dăncilă l-a primit, joi, pe ministrul pentru Europa şi pentru afaceri externe al Franţei, Jean-Yves Le Drian, printre subiectele discutate de cei doi fiind şi aderarea României la Spaţiul Schengen.

„Vizita oficialului francez survine la 11 ani de la ultima vizită a unui ministru de externe francez în România şi are loc în contextul unui an cu multiple semnificaţii în relaţia bilaterală: aniversarea a 10 ani de la semnarea Declaraţiei de Parteneriat Strategic, pregătirea Sezonului România-Franţa, proiect cultural şi de diplomaţie publică de mare anvergură, care se va derula între 1 decembrie 2018 şi 14 iulie 2019, suprapunându-se cu prima Preşedinţie a Consiliului UE exercitată de România, precum şi celebrarea Centenarului Marii Uniri, la care Franţa a avut o contribuţie semnificativă“, a anunţat biroul de presă al Guvernului, printr-un comunicat remis „Adevărul“. 

În cadrul întrevederii, „prim-ministrul României a salutat relaţia bilaterală privilegiată dintre România şi Franţa, în contextul dinamicii deosebite a dialogului politic la toate nivelurile din acest an şi a exprimat dorinţa aprofundării cooperării româno-franceze, inclusiv prin actualizarea Foii de Parcurs a Parteneriatului Strategic, cu obiectivul semnării sale cu ocazia vizitei prim-ministrului român la Paris, la sfârşitul acestui an.

A fost salutată evoluţia foarte bună a schimburilor economice bilaterale, care au depăşit, în 2017, cifra de 8 miliarde de euro. Şeful Executivului a remarcat dimensiunea importantă pe care investiţiile franceze o au în România şi a transmis interesul şi deschiderea pentru atragerea de noi investiţii cu capital francez, precum şi pentru diversificarea cooperării economice“, arată acelaşi comunicat. 

În ceea ce priveşte agenda europeană,  Dăncilă a reiterat interesul României de a coopera îndeaproape cu Franţa şi cu ceilalţi parteneri europeni pentru consolidarea unităţii şi coeziunii Uniunii Europene, precum şi în perspectiva preluării Preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene, de către România, la 1 ianuarie 2019. De asemenea, prim-ministrul a reiterat „importanţa deosebită pe care Guvernul României o acordă obiectivului aderării României la Spaţiul Schengen, subliniind contribuţia substanţială pe care ţara noastră o aduce la securitatea internă UE“. 

ÎNu în ultimul rând, Dăncilă a vorbit de obiectivul României de aderare la OCDE, fiind evidenţiată îndeplinirea tuturor criteriilor de evaluare şi speranţa privind o decizie pozitivă în cel mai scurt timp. Un alt subiect care a figurat pe agenda discuţiilor a fost francofonia, prim-ministrul României subliniind rolul României ca stat far al Francofoniei în regiune şi interesul de promovare a limbii franceze ca o investiţie în viitorul profesional al tinerei generaţii.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite