7 ianuarie: Cum era sărbătorită  ziua de naştere a Elenei Ceauşescu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Elena şi Nicolae Ceauşescu FOTO Adevarul
Elena şi Nicolae Ceauşescu FOTO Adevarul

7 ianuarie - ziua în care tovarăşa Elena Ceauşescu, „înalta doamnă a ţării”, îşi sărbătorea cu mare fast ziua de naştere, în perioada comunistă

Cunoscută sub apelative ca „tovarăşa academician doctor inginer”, „savantă de renume mondial” sau „înalta doamnă a ţării”, Elena Ceauşescu îşi sărbătorea în fiecare an ziua de naştere cu mare fast.

Din toate judeţele ţării începeau să sosească la Comitetul Central al Partidului telegrame şi scrisori de felicitare. Despre cum era sărbătorită în familie îşi aminteşte Camil Roguski, arhitect al lui Nicolae Ceauşescu într-un interviu publicat în 2007 în ziarul Cronica Română.

„Ceauşescu îi oferea un buchet uriaş de flori. Copiii veneau, o felicitau, îi aduceau flori şi atât. Primul care pleca era Nicu. De fapt, Ceauşeştii nu erau persoanele cu care să stai, chiar daca era ziua lor. El era, cu certitudine, mult mai vesel, mai antrenant decat ea. Era un bonom, care-şi iubea enorm soţia” spunea Camil Roguski într-un interviu acordat ziarului Cronica Română la 26 ianuarie 2007.

Înainte de 7 ianuarie, „Scinteia” publica pe prima pagina articole ample, în care diverse persoane îşi exprimau opiniile despre soţia dictatorului.

Regula era ca omagiile să fie scrise de către persoane din conducerea Partidului Comunist. Articolele nu erau scrise în totalitate de catre persoanele semnatare.

Nomenclaturiştii doar trimiteau materialele, dar forma şi mărimea finală a omagiilor o dădeau redactorii de la ziar, în funcţie de necesităţile editoriale.

Elena Ceauşescu, soţia dictatorului Nicolae Ceauşescu, a fost prim-viceprim-ministru al României. Din anul 1979, numele Elenei Ceauşescu este asociat „Cabinetului nr. 2”, devenind astfel a doua persoană în stat din punct de vedere al importanţei politice.

Fostă ţesătoare la fabrica Jaquard, Elena Ceaşuşescu pe numele de fată Petrescu s-a născut în Petreşti Dâmboviţa. In 1937 a intrat în rândurile Partidului Comunist ,iar în 1939 l-a întâlnit pe Nicolae Ceauşescu. Cei doi s-au căsătorit în 1945. A devenit doctor în chimie cu teza de doctorat „Polimerizarea stereospecifică a izoprenului”, despre care s-a spus că ar fi redactată de alţi savanţi şi susţinută în condiţii dubioase în decembrie 1967, întrucât cunoştinţele ei în chimie se limitau doar la noţiuni elementare.

Corneliu Vadim Tudor a scris numeroase poeme în care ridica în slăvi cuplul dictatorial, pe Elena şi pe Nicolae Ceauşescu.

Odă către tovarăşa Elena Ceauşescu, prima femeie a ţării

Elena Ceauşescu, omul ce întruchipează pe vecie

Femeia acestei naţii, atât de plină de virtuţi,

Mândrie, cinste, frumuseţe şi monument de hărnicie,

Pentru acestea toate, iată, iţi vine dreapta ţării să săruţi.

E mama, plină de iubire şi om politic, cu renume

Şi e savantul, pentru care nici o izbândă nu e grea.

Ea duce faima ştiinţei noastre şi a ţării în întreaga lume

Iar patria o proslăveşte şi se mândreşte azi cu ea.

Această nobilă plamadă e un destin şi o conştiinţă

Tovarăşa e de o viaţă eroului naţional

Iar existenţa lor de luptă - o glorioasă biruinţă

Pe drumul răscolit de patimi sub arcul ţării triumfal,

În tot ce face ea aduce un spor de cinste şi candoare,

Un înţelept şi un fluviu de omenie

Pecetea ei de puritate se simte în fiece lucrare

Pe unde calcă cresc izvoare şi macii îi înfloresc sub paşi.

Știri Interne



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite