VIDEO Clasa I fără Abecedar. Ce soluţii au găsit dascălii pentru a le preda totuşi elevilor româna şi matematica

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Învăţătorii care predau anul acesta la clasele I şi a II-a au poate cea mai dificilă misiune a carierei lor: trebuie să le predea micuţilor elevi fără materiale didactice. Pentru asta, îşi fac fişe speciale pe care le fotocopiază şi le împart copiilor pentru ca aceştia să poată învăţa

Lipsa manualelor şcolare le pune mari probleme învăţătorilor de la clasele I şi a II-a, care în acest moment sunt nevoiţi să se folosească de fişe de lucru redactate de ei şi apoi xeroxate pentru a lucra cu elevii. Deşi Ministerul Educaţiei le-a dat voie să se folosească de vechile manuale pentru a preda după noua programă şcolară, foarte puţine clase au aceste cărţi.

Asta pentru că la clasa I, spre exemplu, elevii nu sunt obligaţi să returneze manualele la sfârşitul anului şcolar, motiv pentru care şcolile nu le au în depozite. Iar pe piaţă nu se mai găsesc pentru că toate editurile se aşteptau ca din această toamnă să apară cărţile noi, drept urmare nu le-au mai tipărit pe cele vechi.

În condiţiile acestea, fiecare dascăl se descurcă cum poate. La Şcoala Gimnazială „Ion Heliade Rădulescu“ din Capitală, spre exemplu, învăţătorii i-au rugat pe elevii mai mari să doneze manualele vechi de clasa I colegilor lor mai mici. „I-am rugat pe părinţi să le aducă macăr sub formă de împrumut“, explică învăţătoarea Mariana Ioniţă, de la „I. H. Rădulescu“. Aceasta predă la clasa a II-a şi spune că elevii îi întreabă pe învăţători de la începutul anului şcolar, unde sunt manualele lor. „Copiii au întrebat unde sunt manualele, au primit explicaţiile.

Acum aşteptăm. Suntem toleranţi, ne putem descurca, dar şi toleranţa asta are limite“, mai spune învăţătoarea.

Şcoala unde Mariana Ioniţă predă este una dintre cele mai râvnite instituţii de învăţământ din Bucureşti. Aici copiii vin la ore cu uniforma şcolii, în carouri albastre şi roşii şi cu un ecuson cusut de hăinuţe. Sunt mari amatori de rechizite – creioane colorate, tot felul de pixuri, stilouri, penare de pluş, penare cu Barbie, ghiozdane cu desene animate pictate pe ele şi,
desigur, adoră cărţile, în special cele cu desene colorate şi jocuri. Manualele digitale i-ar încânta probabil cel mai mult pe copii, în special dacă ar avea la îndemână tablete. În locul cărţilor însă, ei citesc de pe fişele pe care le primesc de la învăţătoare şi exersează scrisul caligrafic pe caiete.

La clasa I a învăţătoarei Carmen Oncescu, elevii învaţă după fişe şi după ceea ce le scrie la tablă dascălul. Un băieţel îşi desenează caietul cu numele lui pe el şi una dintre fetiţe desenează, cu markerul, conturul unei cărţi pe care scrie cu litere de tipar „ABECEDAR“. 

Un an dificil

„Este unul dintre cei mai grei ani pe care i-am avut la clasa I, din lipsa materialelor didactice. Deocamdată ne-am organizat cu fişele de lucru, vom avea şi auxiliare şcolare în octombrie şi vom căuta textele necesare pentru predarea literelor.  La clasa I, copiii nu primesc abecedare şi oricum cele vechi nu sunt în concordanţă cu noua programă”, spune Carmen Oncescu. Aceasta predă în sistemul de învăţământ de 24 de ani şi spune că momente comparabil de dificile au fost atunci când s-a schimbat prima dată Legea Educaţiei, după 1989, şi când au fost introduse auxiliarele la clasă, însă nu s-a mai confruntat până acum cu o lipsă de materiale didactice.

Vechile manuale, utilizate doar pentru texte

Învăţătorii pot opta pentru vechile manuale, însă acestea nu se mai pliază pe noua programă şi pot servi numai ca texte-suport. Cornelia Popa, învăţătoare la şcoala 194 din Capitală şi vicepreşedinte la Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), spune că există şi posibilitatea utilizării auxiliarelor. “Problema este că elevii au nevoie de texte-suport, însă sarcinile de învăţare trebuie formulate conform noii programe. Oricum, învăţătorii s-ar fi folosit de vechile manuale, e mai bine şi cu acelea, decât cu nimic. Este o măsură de criză şi trebuie să salvăm cumva acest moment, în beneficiul copiilor”, spune Popa.

La rândul ei, învăţătoarea Mariana Ioniţă spune că se bazează pe experienţa profesională de 34 de ani la catedră şi că momentan nu se vor orienta spre auxiliare. „Nu pot spune că ne este greu, dar nici uşor, experienţa celor 34 de ani la catedră mă ajută foarte mult pentru a mă prezenta onorabil în faţa copiilor şi a părinţilor. În perioada aceasta, fişele sunt materialele didactice de bază, dat fiind că nici auxiliarele nu au fost indicate pentru folosinţă la oră. Pentru fişe avem nevoie de imprimantă, de hârtie, de toner, lucruri de care nu ducem lipsă în această şcoală, însă îmi pun întrebarea, ce fac colegele mele din mediu rural, care predau într-un sat uitat de lume? Copiii au întrebat unde sunt manualele, au primit explicaţiile, acum aşteptăm cu nerăbdare să primească şi cărţile. Suntem toleranţi, ne putem descurca, dar şi toleranţa asta are limite“, spune învăţătoarea.

Manualele digitale, decredibilizate

Toate aceste întârzieri vor afecta, însă, intrarea pe piaţa învăţământului a manualelor digitale, este de părere expertul în educaţie Tincuţa Apăteanu.

„Nu prea au de ales acum, refacerea licitaţiei durează. Cred că unele şcoli deja utilizau vechile manuale, însă e o soluţie forţată de împrejurări şi o să decredibilizeze manualele digitale. Nu m-ar surprinde să se utilizeze vechile manuale până la sfârşitul acestui an şcolar“, a spus Apăteanu, blogger adevarul.ro.

Pricopie: Într-un timp foarte scurt, manualele digitale vor fi în şcoli

De altfel, ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, a declarat, ieri, în plenul Camerei Deputaţilor, că „într-un timp foarte scurt” manualele digitale vor fi în şcoli.

„Subiectul manualelor este unul extrem de complicat şi din păcate de multe ori aici mai mult găsim interese comerciale decât interesele elevilor. În ultimii zece ani, Ministerul Educaţiei nu a aprobat nicio procedură de împrospătare a manualelor, de aceea noi avem în sistem manuale aprobate chiar şi în urmă cu 14-15 ani“, le-a explicat Pricopie deputaţilor.

El a arătat că „procedura de împrospătare a manualelor” a început anul trecut în februarie, în momentul în care a fost aprobată programa şcolară, iar licitaţia a început pe 8 februarie 2014.

„Sunt o serie de etape procedurale care au împiedicat semnarea contractelor înainte de 15 septembrie.
Într-un timp foarte scurt, manualele digitale, care înseamnă de fapt componenta digitală a manualului printat, vor ajunge în şcoli. Până atunci, manualele vechi funcţionează în unităţile de învăţământ”, a mai precizat ministrul Educaţiei.

El a mai spus că manualele vor fi revizuite în următorii ani. „Manualele digitale vor intra anul acesta pentru clasele I şi a II-a, urmând ca în următorii trei-patru ani toate manualele să fie revizuite”, a adăugat Pricopie.

Declaraţiile ministrului vin în condiţiile în care la o săptămână de la începerea anului şcolar, scandalul noilor manuale şcolare continuă. Mai exact, luni, Ministerul Educaţiei anunţa că a fost finalizată procedura de reevaluare a ofertelor de manuale pentru clasele I şi a II-a, ţinând cont de decizia Consiliului Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor, în timp ce Federaţia Editorilor continua să reclame fraudarea licitaţiei, în favoarea câştigătorilor iniţiali.

Astfel, pe 18 septembrie, Remus Pricopie a decis să extindă perioada de utilizare a manualelor vechi pentru clasele I şi a II-a, iar în acest sens inspectoratele şcolare judeţene au obligaţia ca, în regim de urgenţă, să completeze stocurile existente. ;

Saga manualelor

Din anul şcolar 2014-2015, elevii claselor I şi a II-a ar fi urmat să folosească manuale noi, inclusiv în variantă digitală. Pentru realizarea acestora, Ministerul Educaţiei a organizat o licitaţie, care a fost însă contestată de unele edituri. Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor a decis, pe 10 septembrie, continuarea procedurii pentru reevaluarea ofertelor depuse în cadrul licitaţiei pentru realizarea manualelor şcolare, după ce trei contestaţii au fost admise, şase admise în parte şi două respinse. O zi mai târziu, Ministerul Educaţiei a susţinut că întârzierea noilor manuale pentru clasele I şi a II-a este din vina „celor care au blocat procedura” şi a asigurat elevii, cadrele didactice şi părinţii că acestea vor ajunge în şcoli imediat ce licitaţia se va finaliza.

150 de euro pentru dascăli

Remus Pricopie a anunţat ieri că Guvernul a adoptat în prima zi a săptămânii o ordonanţă de urgenţă care prevede reintroducerea unui sprijin financiar pentru cadrele didactice pentru dezvoltarea profesională. „Este vorba despre celebrul program suta de euro pentru cărţi, care de data aceasta se ridică la 150 de euro”, a arătat ministrul Educaţiei.

Unde este interesul faţă de elevi?

Simona David Crisbăşanu, Preşedinte Asociaţia ROI /expert în educaţie şi blogger adevarul.ro: Situaţia manualelor digitale arată, din păcate, lipsa de transparenţă şi incapacitatea Ministerului Educaţiei Naţionale de a gestiona procesele de schimbare, la fel ca Ordonanţa de Urgenţă prin care a fost modificată Legea Educaţiei. Interesantă este invocarea interesului elevului. Dacă ar fi cu adevărat interesul elevilor în atenţia autorităţilor, atunci procesul de schimbare ar fi fost atent pregătit şi planificat, astfel încât trecerea la noua stare de fapt – în acest caz, manualele digitale – să se producă fără a-i afecta pe copii, mai ales că este vorba despre primii ani de şcoală, şi fără acuze de fraudă.

Ce stare de spirit au învăţătorii şi ce anume vor înţelege elevii care acum au păşit în clasa I? Cum vor percepe şcoala părinţii lor? Apoi, conţinutul manualelor, care a atras atâtea critici! Fie ca manualele sunt digitale sau tipărite, oricum implică resurse –  timp, energie şi bani – care ar trebui folosite cu responsabilitate. Rămâne de văzut dacă responsabilii din Ministerul Educaţiei vor învăţa ceva din această situaţie, previzibilă, de altfel. În primul rând, este necesară alocarea de timp atât pentru dezbateri reale, cât şi pentru planificare şi pregătire. Un management bun are pregătit întotdeauna şi un plan de rezervă, în cazul în care nu se respectă termenele. Astfel, ar putea fi evitate situaţii precum aceasta, când a început şcoala şi nu există manuale. Într-o altă ţară, o astfel de situaţie ar impune depunerea unor demisii, dar în România responsabilii sunt, întotdeauna, în altă parte. Aceasta este situaţia cu care ne confruntăm zi de zi în educaţie şi nu numai.

Corupţia din Educaţie

Marian Staş, expert în educaţie şi blogger adevarul.ro: Starea de fapt, acum, este de dialog al surzilor între părţi. M.E.N. nu doreşte să audă mesajul contestatarilor, drept pentru care, din motive de imagine publică deteriorată puternic, sunt convins că va presa să-şi atingă obiectivul (de a pune pe băncile copiilor obiectele denumite abecedar tipărit şi abecedar în format digital), cu orice preţ – obiectiv politic, în primul rând.

Politica faptului împlinit practicată de M.E.N. nu e de azi-de ieri, şi e suficient să adaug momentul OUG 49/2014 ca să ilustrez o dată în plus, la nivel guvernamental, un modus operandi ce sfidează pe faţă opiniile alternative, cu atât mai mult cele aparţinând celor direct interesaţi, cum e cazul licitaţiei de manuale. În acest caz specific, singura modalitate de a opri tăvălugul faptului împlinit ar fi intrarea în acţiune a structurilor anticorupţie (am înţeles că au fost sesizate), dacă vor identifica suficiente indicii care să confirme că, dincolo de incompetenţa managerială incalificabilă a M.E.N. asociată organizării acestei licitaţii otrăvite, există, de fapt, mai mult, anume elemente constitutive ale faptelor de corupţie.

În ceea ce priveşte calitatea propriu-zisă a conţinuturilor, s-au pronunţat, avant la lettre, câţiva experţi, ceea ce iarăşi nu este în ordine, deoarece au avut acces la conţinuturi în condiţiile în care toată procedura ar fi trebuit să fie secretă până la finalizarea sa completă. Indiferent de opiniile acestora, mie mi-e teamă de un nou fapt împlinit, anume faptul împlinit al unor conţinuturi slabe, în jurul cărora este mult tam-tam şi care, în fond, s-ar putea dovedi mult mai slabe decât ar trebui să fie. Sunt convins că M.E.N. va presa să-şi atingă obiectivul cu orice preţ – obiectiv politic, în primul rând.


Ministerul Educaţiei a mărit lista câştigătorilor pentru noile manuale şcolare. Editorii acuză fraudarea licitaţiei

EXCLUSIV Cum arată Abecedarul care nu a mai ajuns la elevi

Toamna bobocilor fără Abecedar. Părinţii: „Este sub orice critică!“

Abecedarul dadaist cu larice

FOTO Să ne aducem aminte: manualele de altădată

Elevii, cobaiul sistemului de educaţie: noul an şcolar începe fără Abecedar

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite