Un caz de propagandă gri: presa britanică îi leagă pe români de cartelul criminal al lui El Chapo
050 de umbre ale propagandei gri. În data de 24 iulie 2017, ziarul The Times lansa o ştire intitulată „Brutal Mexican cartel forms pact to flood UK with drugs“. Informaţiile picante din articol pot fi dezvăluite doar de The Times, aparent.
Analiză realizată de Mihai Bârsan*
Un sindicat criminal care încearcă de mult să pătrundă pe piaţa neagră a drogurilor din Europa şi-a găsit partenerul într-o grupare criminală românească care îl ajută să importe droguri tari şi să le distribuie prin intermediul TIR-urilor.
Captură foto de pe site-ul The Times a ştirii lansate. Click pe imagine pentru a mări.
Captură foto de pe site-ul The Times a secţiunii unde se discută numai despre români. Click pe imagine pentru a mări.
Ipoteza este susţinută de Agenţia Naţională Împotriva Criminalităţii (National Crime Agency - NCA) care este sursa principală pe care o citează jurnalistul John Simpson. Pentru o analiză cât mai detaliată a articolului, voi ilustra aici ideile principale ale articolului:
- Cartelul mexican colaborează cu gruparea românească pentru a distribui cocaină în Marea Britanie;
- Mafiile din America de Sud şi Ecuador au pus ochii pe portul din Liverpool unde aduc cantităţi mari de cocaină;
- Joaquín „El Chapo” Guzmán Loera zis şi „El Chapo” este unul dintre cei mai periculoşi traficanţi de droguri din lume şi este cunoscut pentru acţiunile sale nemiloase. Cartelul lui a masacrat 35 de oameni nevinovaţi;
- Colaborarea dintre români şi mexicani a fost dezvăluită public de NCA;
- Aceasta va impacta negativ securitatea graniţelor Marii Britanii în puncte cheie ale ţării;
- Gruparea criminală românească prin colaborarea cu cartelul Sinaloa vor continua să aducă droguri tari în Marea Britanie;
- Organizaţiile care luptă împotriva consumului de droguri şi criminalităţii din Europa au date semnale de mult timp că multe carteluri mexicane au văzut o oportunitate de distribuire a drogurilor în Europa şi mai ales în Marea Britanie, unde consumatorii sunt dispuşi să dea sume fabuloase pentru a cumpăra astfel de droguri, mai ales cocaină;
- 3 români care transportau droguri au fost prinşi în operaţiunile NCA-ului;
Sursă: „El Chapo” prins în SUA, 19 ianuarie 2017.
Articolul continuă apoi cu un scurt istoric destul de grafic în descriere despre organizaţia condusă de El Chapo şi cum acesta are un trecut plin de acte de violenţă extremă împotriva tuturor celor care i-au stat în cale.
Mesajul de suprafaţă pe care articolul doreşte să îl transmită este că Marea Britanie se confruntă cu o nouă ameninţare în lupta continuă împotriva drogurilor tari. Gruparea criminală românească identificată are o capacitate logistică de distribuţie prin intermediul TIR-urilor capabilă să introducă pe această piaţă scumpă săptămânal cocaină. Noile măsuri luate de autorităţi nu au încetinit deloc acest proces.
Mesajul principal este de fapt vulnerabilitatea graniţelor UK din cauza imigranţilor care sunt implicaţi în acţiuni ilegale, acest lucru implicandu-i direct pe români. Textul apare la momentul potrivit, în contextul în care Brexitul ar regla mult mai bine fluxul de imigranţi în Marea Britanie. Tema drogurilor este doar un pretext.
Campania de dezinformare din articolul apărut în The Times este un exemplu de dezinformare gri pentru că porneşte de la un sâmbure de adevăr, dar:
- omite foarte multe informaţii oferite de către NCA în raportul oficial eliberat anul acesta „National Strategic Assessment of Serious and Organised Crime”;
- atacă doar minoritatea românească, care conform raportului reprezintă o cotă foarte mică din activitatea criminală din Marea Britanie. Dacă interesul era pe activitatea criminală, atunci de ce se abordează în articol doar românii?;
- NCA, deşi declară că nu oferă informaţii specifice despre operaţiuni în curs de derulare, a oferit ziarului o informaţie importantă despre existenţa unei grupări criminale formată din cetăţeni români pe care în prezent o urmăresc.
Să consultăm sursa:
Captură foto a coperţii raportului eliberat în 2017 de NCA.
Raportul prezintă în amănunt grupările criminale care sunt implicate în traficul de droguri de pe teritoriul Marii Britanii. Conform acestuia, traficanţii internaţionali sunt motivaţi să intre pe piaţa britanică din cauza profitului ridicat pe care îl pot câştiga din vânzarea drogurilor tari. Din secţiunea intitulată Key Judgements (Drug [Section], pg. 32) observăm că piaţa de distribuţie a cocainei nu este dominată de români:
- ([trad. Ro. Grupările criminale albaneze au stalibit o influenţă majoră în lumea crimei organizate din Marea Britanie şi au un control destul de mare asupra pieţei traficului de droguri, în special al cocainei[…]) Albanian crime groups have established a high profile influence within UK organised crime, and have considerable control across the UK drug trafficking market, particularly cocaine[…]
- ([trad. Ro. Grupări criminale sârbe şi turcerşti domină logistica maritimă a volumului mare de cocaină cu informaţii emergente despre colaborări mexicane/româneşti pentru a importa cocaină din Europa în TIR-uri.) Serbian and Turkish crime groups dominate high volume maritime cocaine logistics, with emerging intelligence regarding Mexican/Romanian collaborations to import cocaine from Europe within HGV transportation.
De asemenea, serviciile de intelligence indică o schimbare majoră în organizaţiile criminale internaţionale care livrează cocaină direct în Marea Britanie şi nu indirect cum se facea până acum. Aceste date lipsesc cu desăvârşire din articolul apărut în The Times ceea ce subliniază faptul că ştirea este manipulată şi urmăreşte îndreptarea atenţiei cititorului către „problema românească” şi nu problema adevărată semnalată de NCA. Intriga din articol este că românii aduc drogurile cu TIR-uri prin tunelul de sub Canalul Mânecii. The Times a omis deliberat că majoritatea cocainei este adusă în Marea Britanie pe mare pentru astfel românii ar fi fost scoşi din cauză.
Ştirea a fost preluată imediat şi de breitbart.com care a schimbat titlul puţin, dar înţelegem clar că ţinta sunt românii „Mexican Cartel Forms Pact With Romanian Gangsters to Flood UK With Drugs”. Articolul este preluat de Breitbart de pe The Times şi urmăreşte sistematic să arate că gruparea criminală românească este cea care pare să aibă capacitatea logistică şi organizarea necesară încât să colaboreze cu un sindicat al crimei atât de puternic precum al lui El Chapo.
Pentru o clarificare mai precisă a problemei din acest articol, am urmat câţiva paşi simpli în demontarea acestui atac direct la adresa românilor aflaţi în Marea Britanie.
Un sporty heads up pentru organizaţiile criminale din Marea Britanie
Aşa cum am precizat mai sus, raportul oficial pe care l-a eliberat NCA indică doar în treacăt apariţia acestei colaborări între români şi mexicani. Problema concretă cu care se confruntă agenţia sunt grupările albaneze, turceşti şi sârbeşti.
În urma unui schimb de e-mail-uri cu Departamentul de Presă al NCA-ului, aceştia au eliberat oficial informaţiile care au fost furnizate ziarului The Times. Acesta este e-mail-ul cu numărul de referinţă 1204629:
This topic was picked up by The Times from our National Strategic Assessment which can be found here: http://www.nationalcrimeagency.gov.uk/publications/807-national-strategic-assessment-of-serious-and-organised-crime-2017/file
Upon request, we provided them with the following additional information:
The Sinaloa Cartel is often described as the largest and most powerful cartel in the Western Hemisphere although there has been little intelligence available on Mexican cartels moving cocaine into the UK market, but it is believed they have proactively sought a position due to the high prices for cocaine in the UK and an opportunity to maximise profits.
There were a limited number of historic SOCA operations which had links between Liverpool based OCG’s and Mexican cocaine suppliers. During these operations a number of UK criminals either travelled to or based themselves in Mexico to oversee the supply and transportation of the drugs. These drugs were transported via courier to varying European airports such as Frankfurt and Brussels before transiting on to the UK. A number of these couriers were intercepted at European airports with 4-5 kgs of cocaine in their possession. A 2014 MPS operation involved the rip on of cocaine at Mexico City airport and the rip off at London Heathrow.
NCA in collaboration with International partners identified a Romanian OCG with the capability to import large amounts of cocaine into the UK on a weekly basis using HGV transport. Intelligence indicates that the Romanian OCG are still being supplied by a Mexican OCG linked to the Sinaloa Cartel.
It is assessed that this network of OCGs will continue to supply large volumes of class A drugs into the UK. Previous significant interdictions of their supply has not deterred the group from continuing their criminal activity aimed at the UK market.
După cum se poate vedea din informaţiile oferite de cei de la NCA, The Times a cerut date specifice despre români şi nu despre orice ce altă grupare din raport. Oare nu este mai problematică creşterea producţiei din Columbia sau faptul că grupările turceşti deţin logistica maritimă a traficului de cocaină?
Greşeala majoră a celor de la NCA este că au oferit aceste informaţii ziarului în condiţiile în care această operaţiune este încă în curs de derulare. Oare prin acest avertisment oferit grupării au dorit sa le dea englezescul heads up că sunt pe urmele lor?
Cărăuşii care au fost în Mexic şi au ridicat „coletele” pentru a le aduce în Europa au fost prinşi în mare parte de autorităţi. The Times exemplifică în cadrul articolului publicat pe site-ul lor că în 2016 şi 2017 au fost prinşi 3 români care transportau cocaină.
După cum se poate observa, nu vorbim în aceste exemple oferite de The Times ca de o grupare de crimă organizată, ci de simplii cărăuşi folosiţi de grupările mari pentru transportarea cocainei dintr-un loc în altul pentru distribuţie.
Ca în orice ţară, România se confruntă cu grupări infracţionale, dar nu unele de capacitate majoră. Românii nu sunt implicaţi în traficul internaţional de droguri, autorităţile române se confruntă cu câteva grupări transfrontaliere care se ocupă cu traficul de persoane. Însă nu vorbim, mai ales în acest caz, despre crimă organizată şi grupări apte să discute, să se ocupe logistic de cantităţile mari de cocaină furnizate de cartelul lui El Chapo.
Opiniile îngrijorate ale cetăţenilor
Captură foto de pe The Times cu comentariul pro-Brexit. Click pe imagine pentru a mări.
Primele comentarii care apar la acest articol sunt direct îndreptate către români:
Sarica:
Funny how the headline reads:
"Brutal Mexican cartel forms pact to flood UK with drugs"
not
"One of Mexico’s most infamous cartels has formed an alliance with Romanian gangsters to bring cocaine into the UK"
those Mexicans hey?!
În continuare, comentariile au un substrat foarte interesant. Predominant, în secţiunea comentariilor, se abordează subiectul liberei mişcări şi a comerţului liber ce sunt direct legate de Brexit. Un alt utilizator declară pe un ton ironic că asta le-a trebuit dacă sunt membri ai Uniunii Europene şi li se permite libera mişcare a unor talente din ţări avansate precum România şi Bulgaria (vezi captura foto de mai jos). Răspunsurile curg apoi în direcţia în care unii comentatori susţin reintroducerea Cortinei de Fier pentru a ţine grupurile de criminali în afara Marii Britanii.
Captură foto de pe The Times cu comentariul formulat împotriva românilor şi bulgarilor, care pot să intre în Marea Britanie „din cauza” reglementărilor UE. Click pe imagine pentru a mări.
Pe Breitbart comentariile merg în aceeaşi direcţie cu „propuneri” de a institui legi extreme, exemplificări prin care indică o scădere în regiuni unde oamenii au bătut dealerii. Unii comentatori doresc să afle dacă nu cumva sunt cetăţeni de etnie romă care formează gruparea criminală şi nu români?
Un fleac: ne-au ciuruit?
Articolul acesta face parte dintr-o serie de ştiri menite să dezinformeze publicul larg şi vizează în special românii. Reamintesc aici, ştirea falsă semnalată de George Scarlat, manipularea ”The Guardian” cu răniţii ISIS în spitalele româneşti şi traficanţii de arme din Târgu Mureş „surprinşi” de cei de la Sky News.
În primul rând, aşa zisa crimă organizată care acţionează în Marea Britanie este doar un pretext. După cum spunea şi George Scarlat, multe trusturi de media online preiau fără să verifice informaţiile. Acelaşi proces se aplică şi în cazul „dezvăluirilor” din The Times. Unele ziare chiar au luat în considerare propunerea lui Sarica şi au introdus în titlurile lor că mafia mexicană a început colaborarea cu gruparea criminală românească. Câteva exemple:
- Mexico's Sinaloa cartel has reportedly teamed up with a Romanian gang to ship drugs to the UK – Businessinsider.com;
- Mexico’s Sinaloa Cartel form alliance with Romanian gangsters to flood United Kingdom with cocaine: Authorities - News.jammedup.com;
- Infamous Mexican drug cartel run by ‘El Chapo’ which is responsible for beheadings and torture is ‘plotting to flood UK streets with cocaine using Romanian gangsters’ – Thesun.co.uk;
- Omit românii din titlu, dar din nou preiau fără să verifice: Mexican cartel responsible for decapitations and torture planning to flood Britain with cocaine – Telegraph.co.uk;
În al doilea rând, dezvăluirile acestor informaţii şi acţiuni care sunt în curs de derulare nu se fac publice oricum. Acestea sunt decizii politice care hrănesc ideea închiderii graniţelor Marii Britanii. Din seria acestor ştiri lansate în mediul online acesta este doar începutul seriei de atac şi discreditare la adresa românilor aflaţi în străinătate şi în special în Marea Britanie.
De ce să crezi R(c) şi apoi în B(rexit)?
Ştirea analizată aici ridică semne de întrebare pentru că de fapt doreşte să ne facă să credem într-o rată a criminalităţii ridicate în rândul românilor [R(c)], iar apoi să facem conexiune cu celelalte evenimente:
- De ce să credem că românii din Marea Britanie sunt implicaţi în traficul internaţional de droguri?
- De ce să credem că românii fac trafic de armament?
- De ce să credem că prin România trec soldaţi ISIS şi ajung în Europa?
Răspunsul este acelaşi la toate întrebările de mai sus pentru ca oamenii să înceapă să creadă în soluţia oferită de Brexit (B). Dacă urmărim firul logic al evenimentelor false, toate merg în direcţia în care securitatea naţională a Marii Britanii este pusă sub presiune în a lupta împotriva ameninţărilor care sunt cauzate direct de imigranţi.
Soluţia este simplu ilustrată apoi, atât de comentatori, cât şi de conducerea politică află acum la putere în Marea Britanie. Brexit-ul este soluţia care ar elimina aceste ameninţări dacă graniţele nu vor mai fi deschise, legislaţia nu va mai permite intrarea liberă în ţară a oricărei persoane şi controlul va fi restabilit.
Prin aceste ştiri se urmăreşte direcţionearea opiniei publice în vederea acestor aşa zise beneficii în loc să se discute clauzele care sunt impuse de Uniunea Europeană asupra Marii Britanii. În momentul de faţă acestea sunt destul de stricte şi pot avea un impact negativ asupra ţării.
Scurte concluzii
Sursă: Ofiţer NCA
Atât manipularea din cazul prezentat în acest articol, cât şi în cazul celorlalte atacuri la adresa românilor, instituţiile româneşti din ţară şi cele care ar trebui să aibă grijă de românii din Marea Britanie nu au.
În urma discuţiilor telefonice pe care le-am avut cu DIICOT, instituţia nu a fost anunţată în privat de NCA despre operaţiunea de capturare a aşa zisei grupări criminale româneşti de pe teritoriul britanic. Ambasada României din Marea Britanie nu a făcut niciun demers de verificare a ştirii lansate de The Times. Interesele noastre în Marea Britanie pot fi afectate în mod negativ dacă aceste ştiri continuă să devină virale.
Orice fel de dezinformare este de fapt un act ostil premergător altor acţiuni de această natură, iar Guvernul României ar trebui să tragă la răspundere instituţiile britanice care au fost implicate în oferirea acestor informaţii clasificate şi operaţiunile trebuie să fie făcute în colaborare cu autorităţile române în secret până în momentul în care criminalii sunt prinşi. Aceeaşi procedură se aplică şi în cazul acestor articole false care apar în presa britanică ce citează liber autorităţile naţionale şi alterează informaţiile.
Mihai Bârsan este cercetător în cadrul Insititutul de Ştiinţe Politice şi Relaţii Internaţionale „Ion I. C. Brătianu” şi doctorand în cadrul Universităţii Bucureşti.
Autorul îi mulţumeşte lui George Scarlat pentru sugestii şi sprijinul acordat în realizarea acestui material.