Un afacerist a fost condamnat pentru că a vândut către Romsilva arme cu adaosuri comerciale de 479%. Comisioanele nesimţite, înapoi
0Procurorii DNA şi afaceristul Alfred Florea, patronul magazinului Hunter VIP, au contestat cu apel o condamnare de trei ani de închisoare cu suspendare, primită de afacerist într-un dosar legat de achiziţii ilegale făcute de Romsilva.
Curtea de Apel Bucureşti va lua în discuţie la sfârşitul lunii ianuarie apelul făcut de procurorii DNA şi de milionarul Alfred Florea, patronul magazinului Hunter VIP, împotriva condamnării la 3 ani de închisoare cu suspendare, primită de afacerist.
În noiembrie 2015, Tribunalul Bucureşti a decis condamnarea lui Alfred Florea la 3 ani de închisoare cu suspendare după ec l-a găsit vinovat de două infracţiuni: Complicitate la abuz în serviciu în forma calificată (2 ani şi 6 luni închisoare) şi spălare de bani în formă continuată (2 ani şi 6 luni închisoare).
Problema banilor
Potrivit minutei sentinţei, Alfred Florea trebuie să plătească către Romsilva, cu titlu de despăgubiri civile, suma de 1.071.320 de lei, reprezentând adaosul comercial practicat de către SC Hunter Vip Exim SRL “peste cele mai mari preţuri existente pe piaţă”.
“În baza art. 397 C.p.p rap. la art. 19 C.p.p şi art. 998 şi următoarele din vechiul Cod civil obligă inculpatul Florea Alfred la plata sumei de 1.071.320 lei (RON), cu titlu de despăgubiri civile către partea civilă Regia Naţională a Pădurilor – Romsilva, reprezentând adaosul comercial practicat de către S.C. Hunter Vip Exim S.R.L. peste cele mai mari preţuri existente pe piaţă. Conform art. 404 alin. (4) lit. c) C.p.p menţine măsurile asigurătorii dispuse la data de 3.12.2013 prin ordonanţa procurorului, până la concurenţa sumei 1.071.320 lei (RON)”.
Acuzaţiile DNA
Alfred Florea a fost trimis în judecată în 2014, într-un dosar separat din cel privindu-l pe fostul şef al Romsilva, Ion Dumitru (fost deputat PSD). Asta după ce Ion Dumitru fusese condamnat definitiv, de Completul de 5 judecători, în iunie 2013, la trei ani de închisoare cu suspendare în dosarul Romsilva II, în care a fost acuzat de abuz în serviciu în legătură cu achiziţionarea unui buldozer, dar şi mai multor arme tranchilizante şi accesorii.
Potrivit procurorilor DNA, în cursul lunii octombrie 2004, Dumitru Ion şi Bunea Dumitru - fost director al Direcţiei Investiţii din Romsilva, ar fi impus unui număr de cinci direcţii silvice achiziţionarea de arme tranchilizante şi accesorii. Directorilor celor cinci direcţii silvice li s-a înmânat o mapă cuprinzând documente gata întocmite în numele acestor direcţii precum şi contracte ce trebuiau semnate cu SC Hunter VIP Exim SRL din Bucureşti, administrată de Alfred Florea. “Nu a existat nicio hotărâre a Consiliului de Administraţie al RNP, referate ori note de fundamentare şi nici studii de specialitate care să stabilească necesitatea achiziţionării şi repartizării în teritoriu a armamentului pe zone geografice şi în funcţie de activităţile specifice”, susţine DNA.
Preţuri uriaşe pentru 20 de arme tranchilizante
Potrivit anchetatorilor, Direcţiilor silvice li s-a impus achiziţionarea unui număr de 20 de arme tranchilizante şi accesorii din import la un preţ total de 16.737.000.000 ROL. Din analiza făcută rezultă că armele şi accesoriile au fost cumpărate cu adaosuri între 71,71% şi 479,39% peste cele mai mari adaosuri practicate de furnizării de pe piaţa liberă. “Inculpaţii au impus achiziţionarea de la Hunter VIP Exim SRL în condiţiile în care în România existau în anul 2004, 152 de societăţi comerciale, cluburi şi asociaţii autorizate să importe şi să comercializeze arme, dintre care 27 numai în Bucureşti”, arăta DNA.
Romsilva a cerut banii înapoi
Lipsa totală de fundamentare a achiziţiei a avut efecte, în sensul că din cele 20 de arme cumpărate, 16 nu au fost utilizate niciodată de la data achiziţionării şi până în prezent- 2007, data finalizării anchetei. Pe parcursul cercetărilor directorii de la Romsilva nu ar fi putut să documenteze în faţa organelor de urmărire penală utilitatea în concret a acestor arme, raportat la atribuţiilor lor specifice.
Regia Naţională a Pădurilor s-a constituit parte civilă cu suma de 10.713.200.000 ROL, reprezentând diferenţa dintre adaosul cu care a vândut SC Hunter VIP Exim SRL şi adaosul mult mai mic practicat de alţi furnizori de pe piaţa liberă şi care constituie prejudiciul provocat regiei.
Cazul inedit al lui Ion Dumitru
Curtea Supremă a decis în noeiebrie 2014 să revoce suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei de 3 ani închisoare în cazul fostului deputat Ion Dumitru. Asta după ce Romsilva a cerut Curţii Supremă să constate că fostul parlamentar şi-a donat averea, 80 de imobile, după condamnare. Decizia Curţii Supreme a fost contestată la Completul de 5 judecători.