TVR 1 sau Antena Infractorilor?

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

În urmă cu 28 de ani şi o zi, pe 22 decembrie 1989, puţin după ce Nicolae Ceauşescu a părăsit cu elicopterul acoperişul CC al PCR, unul dintre cei mai cunoscuţi şi mai compromişi crainici ai TVR- l-am numit pe, între timp, repauzatul întru Domnul George Marinescu- mima o criză de conştiinţă.

Îşi cerea scuze în numele lui, al colegilor şi al instituţiei, pentru nenumăratele minciuni transmise pe unde în vremea în care TVR era socotită şi îşi îndeplinea misiunea de instrument de propagandă aflat în serviciul ideologiei comuniste. Al familiei lui Nicolae Ceauşescu.

Nu era decât o păcăleală, nimic altceva decât o secvenţă de captatio benevolentiae, o minimă operaţiune de cosmetizare a imaginii unei instituţii decredibilizate, un element din scenariul Revoluţiei încâlcite. Scenariu din a cărui compoziţie nu încape  îndoială că făceau parte măcar unii dintre angajaţii de atunci ai Radioteleviziunii. Mulţi dintre ei cu două servicii. La Radioteleviziune şi la Securitate. Mă gândesc la directorul general al instituţiei - un anume Petre Constantin, în mod miraculos menţinut în funcţie, până la pensionarea din aprilie 1990, la redactorul şef adjunct de la Actualităţi, Teodor Brateş (relevante secvenţele cu el din documentarele lui Cornel Mihalache), şi la încă vreo câţiva reporteri şi crainici.

Instituţia din Calea Dorobanţi şi-a schimbat urgent stăpânul - de aici şi entuziasmul din primirea rezervată lui Ion Iliescu în aşa-zisul “eroic” Studio 4, de aici scandalul din jurul difuzării filmului cu execuţia Elenei şi a lui Nicolae Ceauşescu, de aici minciuna cu ceaţa care nu ar fi permis transmiterea de imagini de la mitingurile Opoziţiei, de aici persecuţiile şi concedierile de care au avut parte acei redactori care voiau să îşi facă onest meseria.

De 28 de ani încoace TVR, îndeosebi managementul ei întotdeauna numit politic, nu face decât să treacă de la un stăpân la alta. L-a slujit prea-plecată pe Ion Iliescu prin inşi precum Răzvan Theodorescu, Emanuel Valeriu, Cornelius Roşiianu, Rodica Becleanu, a intrat, graţie binomului Alina Mungiu - Anca Toader,  în serviciul lui Emil Constantinescu şi al CDR, i-a satisfăcut, prin Alexandru Lăzescu şi Rodica Culcer, toate poftele lui Traian Băsescu, iar în vremea din urmă, fie prin deja sacrificata Irina Radu, fie prin atât de slugarnica Doina Gradea, se face preş la picioarele lui Dragnea şi Tăriceanu.

Întru îndeplinirea dezonorantului său rost, TVR 1 are de ceva vreme în grilă o emisiune care se cheamă România 9. Dată pe mâna unui anume Ionuţ Cristache, format la Televiziunile lui Voiculescu. Cu acceptul mai mult decât discutabil al fostei pedegiste Irina Radu, insul în cauză a transformat principalul talk show, dacă nu chiar întregul canal zis de ştiri al TVR, într-o subunitate a Antenei 3. Într-o tribună de unde îşi ţin lecţiile de imoralitate falşi formatori de opinie. Mulţi dintre aceştia navetând între televiziunile rău famate - România tv şi Antena 3 şi TVR 1. 

Odată cu ofensiva declanşată de troica PSD-ALDE-UDMR împotriva justiţiei, TVR 1 s-a metamorfozat într-o oficină de reabilitare a infractorilor, a foştilor puşcăriaşi, a inşilor cu condicuţă. Deveniţi brusc profesori de morală.

Cu acceptul condamnabil al Doinei Gradea (ea însăşi nutrind un veritabil cult al infractorilor, de aici probabil elogiul adus lui Adrian Sârbu într-un interviu dat îndată după instalarea ei în fruntea TVR) trec pe la emisiunea lui Cristache inşi de abia ieşiţi din puşcărie precum Sorin Roşca Stănescu, afacerişti deghizaţi în oameni de presă, aşa cum este Bogdan Chirieac, îşi spun nestingheriţi dramoletele inventate Elena Udrea şi Alina Bica. Zilele trecute s-a lăfăit pe ecranul Televiziunii publice, cu îngâmfarea-i caracteristică, Adrian Năstase. Insul cu sinuciderea-i de circ ratată, însă fără fularul care i-a conferit o de prost-gust celebritate. Năstase a făcut pe persecutatul, pe înţeleptul, pe marginalizatul, a pus în scenă, cu acceptul moderatorului, un dezgustător spectacol, a dat indicaţii preţioase pentru reformarea justiţiei, a PSD şi a ţării. Totul  în selecta companie a altor doi compromişi - Ion Cristoiu şi Marius Pieleanu. Omul e lipsit prin sentinţă judecătorească de drepturi civile, dar i se întinde covorul roşu la intrarea în Televiziunea publică.

Ştiu. Îmi este cunoscut detaliul că mulţi angajaţi oneşti din ceea ce eu numesc Antena Infractorilor, fostă TVR 1, sunt revoltaţi de ceea ce se întâmplă cu instituţia lor. Îi întorc în lift spatele lui Ionuţ Cristache, se fac că nu o văd pe Livia Şerban-Iancu, producătoarea emisiunii. Ridică neputincioşi din umeri când îi întrebi de ce acceptă umilinţele la care îi supune Doina Gradea, demisiile profesionale la care îi obligă această doamnă,  expertă în făcut cafele infractorului Adrian Sârbu, de ce admit să fie colegi cu Ionuţ Cristache. Murmură scuze şi explicaţii încurcate ori îmi recomandă să recurg la gestul simplu de a schimba canalul.

Eu mă uit însă pe mai departe la Antena Infractorilor fostă TVR1  doar spre a vedea cine va fi cel care îşi va cere, cândva, iarăşi scuze românilor.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite