UPDATE Simulare Bac 2014. Ce subiecte au primit liceenii la Limba Română

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Luni, liceeni susţin simularea la Bacalaureat la proba de Limba Română FOTO Adevărul
Luni, liceeni susţin simularea la Bacalaureat la proba de Limba Română FOTO Adevărul

Pregătirea pentru Bac 2014 a intrat în linie dreaptă. Luni, liceenii din clasa a XII-a au dat luni simularea la Română. Alături de ei, şi cei din clasa a XI-a au trecut, în premieră anul acesta, prin testul scris organizat la nivel naţional, cu camere video. În Bucureşti, 89% dintre liceeni s-au prezentat la primul examen de simulare, o prezenţă bună având în vedere că testul este facultativ.

UPDATE: "În Bucureşti, peste 17.200 de elevi de clasa a XI-a s-au înscris la proba de limba română şi s-au prezentat peste 15.300, adică 89%. La clasa a XII-a s-au înscris peste 15.200 şi s-au prezentat peste 13.500, adică tot 89%", a declarat pentru adevarul.ro, inspectorul şcolar general adjunct Florin Lixandrul de la ISMB, cel care organizează examenul de Bacalaureat şi simularea acestuia în Capitală.

UPDATE: Simion Hăncescu, preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), a declarat pentru Mediafax că profesorii care participă la simularea bacalaureatului trebuie să fie plătiţi

El consideră că acordarea unor zile libere compensatorii, aşa cum propune ministrul Educaţiei, nu este o soluţie întrucât profesorii au deja zile libere pe care nu le pot lua.

"Nu ştiu când să stea acasă, mai ales că zilele libere pe care le au până acum nu le pot efectua. Cel mai corect era să se facă o plată, pentru că volumul de muncă este foarte mare, adică 30-40 de ore pentru corectură. Când să facă asta, noaptea? Corect era să se găsească soluţii să-i plătească, mai ales că salariile sunt oricum de mizerie", a spus Simion Hancescu.

Preşedintele FSLI a adăugat că o eventuală boicotare a simulării bacalaureatului este şi un semnal serios pentru examenul din vară. Hancescu a precizat că există posibilitatea ca numărul profesorilor care vor refuza să participe la acest examen să fie foarte mare, mai ales în contextul scandalurilor din ultimii ani.

Ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, a declarat sâmbătă, la Bistriţa, că profesorii implicaţi în simulările naţionale nu vor fi plătiţi, dar vor beneficia de timp liber şi de recuperare.

UPDATE Subiectele de la simularea la Română de luni au fost rezolvate la Adevărul Live, de la ora 12.30, de profesoara Iulia Pop de la Colegiul Naţional „Sf. Sava” din Capitală.

La primul subiect, elevii claselor a XII-a profil Uman au avut un fragment din piesa de teatru „Titanic Vals”, de Tudor Muşatescu, iar la subiectul al doilea au avut de făcut un text argumentativ privind importanţa disciplinelor umaniste (psihologie, sociologie, etc.).

Subiectul al treilea le-a cerut elevilor să descrie relaţia dintre două personaje într-un roman de Liviu Rebreanu.

Cei de la clasa a XII-a profil Real au avut la primul subiect un text la prima vedere din piesa de teatru „Somnoroasa aventură” a lui Teodor Mazilu, la subiectul al II-lea au avut de redactat un text argumentativ pe tema importanţei călătoriilor în formarea personalităţii tinerilor, iar la ultimul subiect au avut de analizat particularităţile de construcţie a unui personaj într-un text narativ studiat aparţinând scriitorului Liviu Rebreanu.

Elevii au declarat că subiectele nu au fost uşoare, însă susţin că s-au „descurcat”.

Subiectele de la clasa a XI-a 

Elevii claselor a XI-a profil Real au avut de rezolvat, la primul subiect, un text la prima vedere care aparţine lui Vasile Alecsandri.

La subiectul al doilea au avut de compus un text argumentativ despre impactul reţelelor sociale, iar la al treilea subiect au avut de caracterizat un personaj dintr-o comedie.

Aceştia au precizat că subiectele nu li s-au părut grele. 

După elevii de clasa a VIII-a, şi elevii din clasele a XI-a şi a XII-a intră de luni în săptămâna simulărilor, examene naţionale menite să-i pregătească pentru Bacalaureat şi să scoată la iveală eventualele probleme. Simulările vor dura trei ore, sunt organizate doar pentru probele scrise, şi vor fi cu subiecte unice. Elevii vor fi supravegheaţi de cadre didactice, dar şi cu camere video exact ca examenele propriu-zise, însă notele nu se vor trece în catalog. 

Examenele sunt însă diferite pentru cele două categorii de liceeni. Cei din clasa a XII-a, care se pregătesc pentru Bac-ul din vara aceasta, vor trece prin simulări pentru toate testele scrise, în timp ce elevii din clasa a XI-a vor da testări doar la Română şi la proba obligatorie a profilului, Matematică sau Istorie. 

Diferenţe între programă şi examen

Pentru proba de azi, tinerii nu au avut însă de învăţat toată materia pentru Bac. Subiectele de la Limba Română pentru cei de clasa a XI-a nu vor face referire la autori precum G. Bacovia, Lucian Blaga, Tudor Arghezi, Ion Barbu, Camil Petrescu, G. Călinescu, E. Lovinescu, Marin Preda, Nichita Stănescu şi Marin Sorescu. Iar la clasa a XII-a au fost excluşi Marin Preda, Nichita Stănescu şi Marin Sorescu.

„Dacă, totuşi, primesc un subiect care le cere să scrie despre relaţia dintre două personaje din romanul interbelic, atunci pot scrie despre personajele din «Enigma Otiliei», nu vor pierde punctele, chiar dacă este exclus la simulare Călinescu, asta dacă le e mai uşor decât romanul «Ion», spre exemplu”, i-a sfătuit profesoara Iulia Pop, de la Colegiul Naţional ”Sf. Sava” din Capitală. 

Pop susţine că oricum ”există inadvertenţe în programa de Bac”. ”Sadoveanu este trecut, însă povestirea ca specie nu e trecută în programă, dar în liceu se studiază «Hanul Ancuţei» ca povestire, aşa că elevii pot să aleagă această operă. Mai mult, chiar şi modelul de subiecte propus de minister avea un text din Sadoveanu, deci puteau alege povestirea”, a explicat profesoara. 

De asemenea, la proba de astăzi, elevii de clasa a XII-a nu vor primi nici subiecte cu reguli ale monologului, reguli şi tehnici de construire a dialogului, stiluri funcţionale adecvate situaţiei de comunicare, rolul elementelor verbale, paraverbale şi nonverbale în comunicarea orală. De asemenea, ei nu vor primi nici textul dramatic postbelic, limbajul literaturii, limbajul cinematografic, limbajul picturii, limbajul muzicii, perioada postbelică. 

În plus, elevii din clasa a XI-a nu vor primi la simularea de azi subiecte care fac referire la simbolism, prelungiri ale romantismului şi clasicismului, perioada interbelică, la curente culturale/literare româneşti în context european şi nici la interpretări şi judecăţi de valoare exprimate în critica şi în istoria literară. 

Calendar Bacalaureat 2014

Simulări:

3 martie – Limba şi literatura română

4 martie –Limba şi literatura maternă

5 martie –Proba obligatorie a profilului 

7 martie – Proba la alegere a profilului şi specializări 

Rezultatele vor fi afişate pe 14 martie

Examene:

26 – 30 mai – Înscrierea candidaţilor la prima sesiune de Bacalaureat

30 mai – încheierea cursurilor pentru clasa a XII-a

10-12 iunie – Proba orală la Limba Română

11-13 iunie – Proba orală la Limba maternă

16-20 iunie – Proba de Competenţe digitale

23-27 iunie – Proba orală la o limbă străină

30 iunie – Limba şi literatura română (proba scrisă)

1 iulie – Limba şi literatura maternă (proba scrisă)

2 iulie – Proba obligatorie a profilului: Matematică sau Istorie (probe scrise)

4 iulie – Proba la alegere a profilului: Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, Psihologie sau Sociologie (probe scrise)

7 iulie – afişarea rezultatelor

8 – 10 iulie – Rezolvarea contestaţiilor

11 iulie – afişarea rezultatelor finale

Simulările de la Capacitate, semnal de alarmă

Primii care au trecut anul acesta prin simulările examenelor naţionale au fost elevii de clasa a VIII-a, însă aceştia au avut rezultate slabe, ce dau de gândit şi oficialilor, şi profesorilor. Ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, a anunţat vineri, că din primele date, doar în jur de 50% dintre elevii din ţară care au susţinut simulările la Română şi la Matematică pentru Evaluarea Naţională au obţinut note peste 5. Rezultatele finale vor fi făcute publice pe 7 martie. „Am primit primele rezultate la simulările clasei a VIII-a, undeva în jurul a 50% au luat note peste 5. E un procent mic, dar e un procent care reprezintă un semnal că elevii mai au câteva luni până la examenul real. Am insistat să nu punem notele în catalog pentru că vorbim de antrenament”, a declarat ministrul Remus Pricopie.

Ministrul Educaţiei Remus Pricopie a mai precizat faptul că aceste simulări fac ca acesta să fie cel mai complicat semestru din ultimii 25 de ani pentru profesori, în special pentru directori şi inspectori şcolari şi că aceste simulări înseamnă eforturi în plus. Deşi simulările presupun eforturi în plus din partea cadrelor didactice, acestea nu vor fi plătite în plus, examenele intrând în „atribuţiile de serviciu”, a explicat oficialul, însă îşi vor putea lua zile libere. (Bianca Sara)

A început Bacalaureatul german

Elevii liceelor germane „Nikolaus Lenau“ din Timişoara şi Colegiul Goethe din Capitală susţin, astăzi, cea de-a doua probă a Bacalaureatului după model german, respectiv cea de matematică. Cele două instituţii de învăţământ sunt singurele din ţară unde examenul de maturitate se dă după modelul nemţesc, la trei materii. Sesiunea a început de vineri, cu proba la limba germană, iar astăzi şi miercuri sunt programate examenele la matematică, respectiv la istorie.

La Liceul „Nikolaus Lenau“ din Timişoara, de exemplu, există o singură clasă specială, cu 43 de elevi, în care se învaţă şi se susţine Bac-ul după regulile din Germania. „Nu există un sistem centralizat. Profesorii aleg subiectele pentru examen şi le trimit pentru aprobare la Centrul de Studii Internaţionale de la Köln. În Europa mai există astfel de şcoli în Ungaria, Slovacia, Cehia şi Estonia“, a explicat Elena Wolf, directoarea liceului timişorean. 

Elevii celor două licee studiază după regulile învăţământului nemţesc, iar evaluarea se face tot după sistemul din Germania, unde notele sunt între 0 şi 5. „După Bacalaureat, aceşti elevi sunt acceptaţi ca studenţi interni la facultăţile din ţările germanice. În medie, cam 20% din absolvenţi se duc la facultate în străinătate. Cei mai mulţi au preferat Viena, dar sunt unii şi la Berlin. Avem şi studenţi în Marea Britanie, Danemarca sau în America“, a mai spus Wolf. (Ştefan Both)

Pe aceeaşi temă:

BACALAUREAT 2014 Modelele de subiecte pentru Limba Română

De luni, liceenii intră în febra simulărilor pentru Bacalaureatul din vară

BACALAUREAT 2014 Cum vor fi subiectele la probele scrise şi orale. Calendarul simulărilor şi al examenelor

BACALAUREAT 2014 Modelele de subiecte pentru Limba Română

BACALAUREAT 2014 Modelele de subiecte pentru Matematică

BACALAUREAT 2014 Modelul de subiecte pentru Istorie

BACALAUREAT 2014 Modelele de subiecte pentru proba la alegere

Calendarul BAC-ului din 2014. Probele scrise încep pe 30 iunie

Simularea examenelor naţionale, în februarie şi martie. Prima testare pentru bacalaureat începe cu elevii clasei a XI-a

DEZBATERE Cât de pregătită este şcoala profesională să primească elevii slabi, din 2015. Noutăţile de anul viitor

Bacalaureatul Internaţional, „paşaport“ pentru străinătate

Notele obţinute în liceu nu vor mai fi luate în calcul pentru admiterea la facultate din 2014

Legea Educaţiei, modificată: învăţământ obligatoriu de 11 ani şi clasa a IX-a la liceu. Admitere şi Bac după modelul testelor PISA, abia din 2019

REZULTATE BACALAUREAT 2013 21,5 % dintre candidaţi au promovat examenul în sesiunea de toamnă

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite