Ioan Talpeş: Problema preşedintelui Iohannis este să discearnă care sunt jocurile care se fac în servicii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ioan Talpeş FOTO Eduard Enea
Ioan Talpeş FOTO Eduard Enea

Ce sunt şi ce vor serviciile de informaţii din România? Întrebare aparent simplă, dar la care se pare că nimeni nu poate să găsească un răspuns complet şi lămuritor. Vă propunem o discuţie foarte serioasă pe o temă esenţială în viaţa oricărui stat de drept, vitală pentru democraţie, refuzând teoriile multiple ale conspiraţiei şi căutând să vedem resorturile de adâncime ale activităţii celor care sunt mandataţi să apere interesele naţionale.

Oare aşa se şi întâmplă? Cât de justificate sunt acuzaţiile multiple privind implicarea acestor servicii în jocurile politice, în jocuri complicate şi adesea tulburi de influenţe şi contrainfluenţe? Cine controlează totul? Cine ar trebui să controleze totul? Care sunt mecanismele prin care informaţiile strategice ajung la destinatar? Veţi auzi, direct de la una dintre cele mai autorizate surse de memorie în domeniu, dezvăluiri cu adevărat importante pentru a înţelege modul în care s-au aşezat lucrurile în ultimii 25 de ani în acest sector de care depinde, cel puţin aşa scrie la carte, siguranţa ţării şi cetăţenilor săi.

În contextul evenimentelor care se amplifică într-o spirală parcă de neoprit a devăluirilor, acuzaţiilor şi învinuirilor de o gravitate fără precedent în istoria noastră recentă, este binevenit acest dialog între jurnalistul Cristian Unteanu şi generalul Ioan Talpeş, fost director al Serviciului de Informaţii Externe, fost consilier przidenţial pe probleme de siguranţă şi apărare naţională.

O discuţie despre “România serviciilor de informaţii”, Românie care se află acum în faţa unui test major de credibilitate şi supravieţuire instituţională democratică. Jocul marele joc cu toate elementele sale subsecvente, de-abia se întredeschide. Vă oferim, ca posibilă prefaţă, această emisiune.  

Cum s-au adaptat sutructurile de informaţii noii societăţi după 1990

Ioan Talpeş susţine că serviciile de informaţii au rolul lor bine determinat în societate. ”Sunt informaţii despre care oamenii din servicii au interesul să fie difuzate. Serviciile de informaţii au rolul de a se informa asupra percepţiilor pe care le are societatea asupra condiţia ei. Va trebui să se discute despre ce fel de regim avem în faţă. Înainte de 1989 am avut un regim dictatorial, care era promotorul luptei de clasă. Mai apoi, s-a transformat în dictatură. După 1989, serviciile s-au adaptat la noua formă de guvernare. Ţinând cont de situaţia tragică în care ne aflam, piot spune că serviciile s-au achitat de sarcina de a transmite că în România este o forţă”, a spus fostul şef al SIE.
Talpeş arată că după 1990, structurile de informaţii au suplinit anumite goluri lăsate de schimbarea regimului.

”Serviiile au informat asupra pericolelor mari cu care s-a confruntat ţara după 1990. Gândiţi-vă că fusese abrogat Codul Penal şi foarte multe alte legi”, susţine Ioan Talpeş.

Talpeş arată că după 1990, structurile de informaţii au suplinit anumite goluri lăsate de schimbarea regimului.

”Serviiile au informat asupra pericolelor mari cu care s-a confruntat ţara după 1990. Gândiţi-vă că fusese abrogat Codul Penal şi foarte multe alte legi”, susţine Ioan Talpeş.

Ioan Talpeş: ”Dan Iosif era supărat pe Ion Iliescu că nu face ordine în ţară, referindu-se la demostraţiile de după 1990. A spus că s-a aflat în faţa a mii de oameni la CC. În spatele lui era Ion Dincă. I-a spus să se autoproclame. Dacă făceam aşa, spune Dan Iosif, cine mai era Iliescu în ziua de astăzi?”.

SRI a recrutat chiar şi ofiţeri de armată

Ioan Talpeş susţine că după Revoluţie şi serviciile de informaţii au suferit un recul puternic, fiind obligate să se reorganizeze din mers cu noi oameni, foarte mulţi fără experienţă.
Ioan Talpeş: ”După 1990, serviciile au apelat inclusiv la ofiţeri de armată, din lipsă de personal. Ofiţeri care se pricepeau sau nu se pricepeau... Domnul Măgureanu mi-a propus chiar să-i fiu prim-adjunct. E tragic. La SIE a fost mai uşor. Erau obiective din exterior. Am fost convins să merg la SIE, mi s-a dat o ladă cu documente. Mi s-a spus că oamenii ăştia trebuie daţi afară. Că trebuie să curăţăm”.

După 1990, în fruntea SRI au fost numiţi doar civili. Ioan Talpeş susţine că interesul naţional poate fi apărat chiar şi aşa, pentru că ”trendul” actual, cel dictat de NATO, este ca structurile de informaţii să fie conduse de oameni care nu vin din interiorul serviciilor.

Ioan Talpeş: ”La data aceea, profesioniştii erau consideraţi slugile dictatorilor. La ora actuală, trebuie să facem ca NATO. Peste tot în statele NATO sunt oameni care nu vin din servicii. Revenim la întrebarea: A fost dictatură după 1990? Eu vă garantez că n-a fost!”.

Servicile de informaţii şi jocurile politice

Ioan Talpeş crede că SRI nu trebuie să se implice în disputele politice. Din păcate, arată fostul şef al SIE, acest fapt este o realitate.

”E un semnal foarte dubios când refuzi să numeşti un şef de servicii. În această situaţie, de serviciu se ocupă un şef operativ. Cei din operativ nu trebuie să se implice în chestiuni cu conotaţii politice. Lumea asta trebuie să continue pe formule tehnice de operare. În servicii, chair dacă nu sunt membri ai partidelor, sunt oameni cu opţiuni politice. Dar nu au dreptul să discute şi nu au dreptul să acţioneze în acest sens. Cu părere de rău, vă spun că încă se mai face. Sunt oameni care nu mai sunt în servicii, dar păstrează anumite conexiuni. Şi-au păstrat influenţa”, a declarat Talpeş.

Rolul SRI în combaterea corupţiei

Referitor la dezvălurile din ultima vreme privind corupţia la nivel înalt, Ioan Talpeş spune că serviciile de informaţii şi-au făcut datoria, dar factorii politici au ignorat semnalele.
Nici acum nu am ajuns la o stabilitate reală a sistemului. Noi încă discutăm despre oameni. Este o luptă pentru influenţă, este nevoia indivizilor de a deveni factori de influenţă. Pot să vă spun că s-a lucrat pe toate planurile. Majoritatea au făcut parte din note făcute de SRI şi trimise la cel mai înalt nivel. Dar SRI nu are dreptul să acţioneze. De aceea trebuie să ne pregătim că ceea ce se întâmplă acum în materie de corupţie nu este decât un preambul la ceea ce cred că se va concretiza. Se vor vedea o serie de lucruri care ne-au influenţat negativ.

Mediul de influenţă politică, arată Talpeş, este unul decizional. ”Unii dintre ofiţeri spun că au trimis informaţii, dar nu se întâmplă nimic. Atunci, li se spune: Dar tu nu ai şi alte obliective?
Există însă o memorie a serviciilor, care nu iartă. În servicii sunt şi oameni care sunt acolo nu pentru a avea doar un salariu. Ei chiar cred în ceea ce fac. Ei aşteaptă momentul să se schimbe ciclul, pentru a informa din nou”.

Ioan Talpeş susţine că noul preşedinte Klaus Iohannis are o misiune dificilă: ”Problema preşedintelui este să discearnă care sunt jocurile care se fac în servicii”.
 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite