Poliţia Rutieră, argaţii lui Oprea. 50 de poliţişti i-au „fluidizat“ traficul către saloane de cosmetică, restaurante sau hoteluri

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gabriel Oprea ar putea fi cercetat pentru abuz în serviciu FOTO Eduard Enea
Gabriel Oprea ar putea fi cercetat pentru abuz în serviciu FOTO Eduard Enea

Ministrul de Interne ar putea fi cercetat pentru abuz în serviciu, faptă pedepsită chiar şi cu 9 ani de închisoare. Asta după ce ar fi folosit ilegal angajaţii Poliţiei. Procurorii care anchetau moartea agentului care a căzut cu motocicleta în groapă, în timp ce făcea parte din coloana oficială a ministrului, au strâns atâtea dovezi în acest sens încât au fost nevoiţi să decline dosarul la Parchetul General.

Dosarul în care este anchetată moartea poliţistului Bogdan Gigină, care şi-a pierdut viaţa în timp ce făcea parte din coloana oficială a ministrului Gabriel Oprea, a fost preluat miercuri de Parchetul General. 

Asta pentru că procurorii de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti au descoperit în timpul anchetei că există multe dovezi care arată că Oprea ar fi abuzat de coloana oficială atât în momentul accidentului, cât şi în alte câteva sute de dăţi. 

„În ordonanţa de declinare s-a reţinut că în cauză se impune efectuarea de cercetări şi sub aspectul săvârşirii infracţiunii de abuz în serviciu, prev. de art. 297 alin. 1 C.p. privitor la modul de constituire şi folosire a coloanelor oficiale ale Ministerului Afacerilor Interne şi declinarea competenţei în favoarea Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, întrucât beneficiarul deplasărilor în cauză a fost ministrul Afacerilor Interne, Gabriel Oprea”, arăta miercuri un comunicat al Parchetului General.

Concret, procurorii de aici ar trebui să stabilescă dacă Gabriel Oprea se face vinovat de abuz în serviciu după ce în acest an s-ar fi folosit de 1.607 ori de coloane oficiale în deplasări către instituţii publice, dar şi pentru deplasări în interes personal. 

Însă de aceeaşi coloană oficială s-ar fi folosit, deşi nu are dreptul, şi Tiberiu Niţu, procurorul general al României, şeful celor care trebuie să-l ancheteze pe Oprea acum. Nu este însă sigur dacă dosarul va rămâne la Parchetul General. 

Asta pentru că Ordonanţa de funcţionare a DNA, articolul 13, litera b, arată competenţa DNA pentru faptele prevăzute în Legea nr. 78/2000: „dacă, indiferent de valoarea pagubei materiale ori de valoarea sumei sau a bunului care formează obiectul infracţiunii de corupţie, sunt comise de către: deputaţi, senatori, membri din România ai Parlamentului European, membri ai Guvernului, secretari de stat ori subsecretari de stat şi asimilaţii acestora etc.”. 

Mărturii şocante

În cadrul anchetei efectuate de procurorii Parchetului Capitalei, cei care au declanşat cercetările pentru a stabili motivele care au dus la moartea tânărului Bogdan Gigină, martorii audiaţi au declarat că în „misiunea” în care se afla poliţistul în noaptea în care a căzut cu motocicleta în groapa, coloana oficială mergea cu aproximativ 80 de kilometri la oră. 

„O viteză extrem de mare pentru condiţiile meteo din acea seară. Să ne reamintim că era întuneric, ploua si erau doar câteva grade peste zero în acea seară”, spun specialiştii. 

Totodată, declaraţiile date de subalternii lui Gabriel Oprea şi datele concrete pe care le-au adunat procurorii din registrele Brigăzii Rutiere arată că şeful de la Interne este campionul absolut la capitolul „coloane oficiale”. 

Asta în condiţiile în care  Victor Ponta, cel care avea dreptul legal la coloană oficială, a folosit echipajele Poliţiei de 814 ori anul acesta, iar Klaus Iohannis, preşedintele ţării, a avut 580 astfel de deplasări. La rândul lui, procurorul general, Tiberiu Niţu, ar fi fost escortat de poliţia rutieră de peste 400 de ori, deşi acesta nu beneficia legal de acest drept. 

Martorii audiaţi în dosar arată că erau zile în care erau scoşi şi 50 de poliţişti în intersecţii pentru a elibera traseul pe care şeful de la Interne mergea. 

„Erau aproape toţi agenţii de la fluidizarea traficului pe stradă când trecea ministrul”, arată sursele citate.  Mai mult, poliţiştii de la Brigada rutieră spun că l-au însoţit de zeci de ori pe Gabriel Oprea către diverse hoteluri şi restaurante, dar şi la saloane de înfrumuseţare unde mergea pentru diverse servicii.

Mai multe ştiri pe aceeaşi temă:

Dosarul privind moartea poliţistului din coloana oficială a ministrului Oprea, preluat de Parchetul General. Oprea ar putea fi acuzat de abuz

Inspecţia Judiciară pune presiune pe procurorii care-l anchetează pe Oprea. „Verificări“ în privinţa competenţei

EXCLUSIV De unde venea şi unde se ducea ministrul Gabriel Oprea în seara accidentului mortal al poliţistului Gigină

Gabriel Oprea, după ce a fost audiat în calitate de martor în dosarul morţii poliţistului Gigină: „În toată activitatea mea de ministru nu am încălcat legea”

Două asociaţii cer DNA să ancheteze dacă Gabriel Oprea a folosit coloana oficială în interes personal

Gabriel Oprea a avut anul acesta 1.600 de „urgenţe“ cu girofar doar în Bucureşti

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite