Gabriel Oprea, după ce a fost audiat în calitate de martor în dosarul morţii poliţistului Gigină: „În toată activitatea mea de ministru nu am încălcat legea”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gabriel Oprea la intrarea în sediul Parchetului Capitalei FOTO Eduard Enea
Gabriel Oprea la intrarea în sediul Parchetului Capitalei FOTO Eduard Enea

Vicepremierul pentru Securitate naţională, ministrul de Interne Gabriel Oprea, a fost audiat miercuri de procurori în dosarul de ucidere din culpă deschis după ce săptămâna trecută un poliţist din coloana oficială a acestuia a murit. Bogdan Gigină, ce făcea parte din dispozitivul ministrului Oprea, s-a părbuşit cu motocicleta într-un crater săpat pe şoseaua Ştirbei Vodă.

UPDATE După mai bine de o oră de audieri, vicepremierul Gabriel Oprea a declarat la ieşirea din sediul instituţiei că a răspuns la toate întrebările procurorilor şi că a pus la dispoziţia anchetatorilor toate documentele cerute.

„Am răspuns la toate întrebările puse de procurori. Eram în timpul serviciului, îmi făceam datoria. Veneam de la o instituţie a statului român, nu am voie să spun mai mult decât ce am declarat”, a spus Oprea.

Întrebat dacă avea dreptul la coloană oficială, acesta a răspuns că nu a avut „nimic plus faţă de ce au avut toţi ceilalţi miniştrii de Interne”. 

„Vreau să ştiţi că nu am avut anul acesta nicio zi de concediu. Vreau să ştiţi că am lucrat de dimineaţă până seara într-un context greu de securitate”, a precizat vicepremierul. 

Întrebat în legătură cu faptul că de la începutul acestui a avut peste 1.600 de urgenţe, Oprea a răspuns: „Am avut mai multe deplasări şi se ştiu la Parchet. Tot timpul pentru a-mi face datoria”.

„Ori de câte ori vom fi chemaţi la Parchet vom face declaraţii. În toată activitatea mea de ministru nu am încălcat legea. Am dat toate documentele care ni s-au solicitat”, a declarat vicepremierul Gabriel Oprea înainte de a plecat de la Parchetul Capitalei.

Oprea a mai spus că nu a beneficiat de servicii în plus faţă de alţi miniştri de Interne.

UPDATE Vicepremierul Gabriel Oprea a ajuns la sediul Parchetului Capitalei. „M-am prezentat în calitate de martor la Parchet. Voi răspunde la toate întrebările procurorilor”, a declarat Oprea la intrarea în sediul Parchetului Capitalei.

UPDATE Liberalul Corneliu Dobriţoiu l-a acuzat miercuri pe Gabriel Oprea că folosea elicopterele Armatei în scop politic, atunci când a fost ministru al Apărării, în Guvernul Boc.

"Deplasările cu elicopterul s-au făcut sub egida zborurilor de instrucţie", a spus, la Digi 24, Dobritoiu, care i-a succedat lui Oprea la conducerea ministerului Apărării.

"Dacă te deplasezi la o şedinta de partid în teritoriu trebuie să foloseşti mijloace de transport personale", a mai spus acesta, solicitând demisia ministrului de Interne.

Oprea aşteptat la audieri

Vicepremierul a fost citat în calitate de martor, lucru declarat chiar de acesta marţi. „Ştiu că anul acesta s-au făcut investiţii, inclusiv toate motocicletele cele mai multe sunt noi. Din păcate a murit un tânăr la datorie, s-a făcut omeneşte tot ce se putea pentru el, în 3 minute jumătate a venit SMURD-ul, s-au luat toate măsurile. Am explicat foarte clar cum s-a produs accidentul. Voi răspunde ca martor la toate întrebările“, a arătat Oprea.

Poliţistul Bogdan Cosmin Gigină, în vârstă de 28 de ani, a murit pe 20 octombrie după ce a căzut cu motocicleta într-o groapă de pe mijlocul străzii Ştirbei Vodă. Primele declaraţii furnizate de reprezentanţii Capitalei arătau că poliţistul se deplasa către un post de fluidizare a traficului.

Imediat după producerea accidentului a fost deschis un dosar penal pentru ucidere din culpă. Procurorii au cerut de la Ministerul de Interne, de la Poliţia Română şi de la Poliţia Capitalei actele normative interne care reglementează cadrul general de constituire a coloanelor oficiale, actele interne emise cu privire la coloana oficială din care făcea parte lucrătorul de poliţie decedat, dar şi date cu privire la componenţa coloanei la momentul incidentului. Surse judiciare au precizat că toate documentele cerute au fost furnizate abia marţi, 27 octombrie, adică la o săptămână de la accident.

Primul răspuns oficial, la două zile de la accident

Mai exact, un prim răspuns oficial al Poliţiei a venit către presă însă pe 22 octombrie, când s-a anunţat că Bogdan Cosmin Gigină făcea partea din coloana oficială a ministrului de Interne care „se deplasa cu o viteză adaptată la condiţiile meteo şi de trafic existente, pe traseul Băneasa – P-ţa. Presei Libere – P-ţa. Victoriei – Str. Ştirbei Vodă, după ce acesta participase la o activitate în cadrul unei instituţii din domeniul securităţii şi ordinii publice”.

Lămuririle veneau după ce presa a semnalat că legea limitează explicit deplasarea cu escortă oficială din partea Poliţiei a demnitarilor. Doar preşedintele, premierul şi şefii celor două Camere au acest privilegiu. În ceea ce priveşte miniştrii, aceştia beneficiază de coloană oficială doar „în situaţii deosebite, care impun deplasarea în regim de urgenţă”. Or, nici Poliţia, nici vicepremierul nu au arătat care era situaţia de urgenţă care a impus deplasarea cu echipaj de la Poliţia Rutieră.

Ulterior, pe 25 octombrie, Ministerul de Interne a emis un comunicat de presă pentru a anunţa că Parchetul a deschis un dosar penal în acest caz astfel că, potrivit prevederilor legale, „MAI şi reprezentanţii săi, inclusiv ministrul afacerilor interne, nu pot face declaraţii publice sau prezenta detalii pe acest subiect înainte de finalizarea anchetei”.

De asemenea, în aceeaşi zi, preşedintele Klaus Iohannis a spus că este inadmisibil ca la cinci zile după moartea poliţistului Bogdan Cosmin Gigină să nu existe nicio poziţie oficială din partea Guvernului şi „îi pofteşte” de urgenţă pe Victor Ponta şi Gabriel Oprea să dea lămuriri.

„Suntem în a cincea zi şi nu avem o luare de poziţie oficială, din partea guvernului. Aşa ceva este inadminsibil. Opinia publică aşteaptă lămuriri şi îi poftesc de urgenţă în faţa microfoanelor pe domnii Ponta şi Oprea să dea aceste lămuriri şi nu mă refer aici la partea penală a accidentului, în care din nefericire a murit un poliţist care a fost în timpul serviciului, ci mă refer la latura politică şi la lămuriri de ordin general”, a spus şeful statului.

Prima declaraţie a lui Oprea: Nu am ştiut de accident

Astfel, în urma acestor declaraţii, Gabriel Oprea a ieşit pe 26 octombrie şi a făcut primele declaraţii publice despre accidentul în care şi-a pierdut viaţa poliţistul Bogdan Cosmin Gigină, precizând că deplasarea de pe 20 octombrie a fost „în scop profesional” alegând să treacă sub tăcere o serie de aspecte esenţiale: de unde venea şi unde se ducea de a avut nevoie de coloană oficială. Nu a spus nici care erau activităţile la care a participat şi la ce instituţie. 

Tot luni, ministrul Oprea a venit cu informaţii noi care contrazic comunicatul al Poliţiei, de săptămâna trecută, din care reieşea că „imediat după producerea accidentului, coloana oficială s-a oprit la faţa locului şi au fost dispuse măsuri pentru mobilizarea echipajelor medicale în vederea acordării primului ajutor, poliţistul fiind transportat la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti. Ministrul Afacerilor Interne a comunicat cu secretarul de stat Raed Arafat şi cu ceilalţi decidenţi din conducerea MAI, pentru intervenţia de urgenţă a echipajelor SMURD şi informarea permanentă în legatură cu evoluţia situaţiei. S-a ţinut legătura cu echipajele SMURD şi cu Spitalul Universitar, iar ministrul de Interne a fost permanent informat“.

De fapt, potrivit propriilor declaraţii „la un moment dat, coloana s-a oprit. Nu am ştiut de ce. Eu nu am văzut accidentul. Nu am ştiut că este vorba despre un accident. Am văzut doar maşina de poliţie din faţă oprită şi pe cei doi poliţişti coborând şi alergând. Unul dintre ei ne-a făcut semn să continuăm deplasarea şi maşina în care mă aflam a pornit de pe loc. Maşina de poliţie şi cei doi colegi rămăseseră acolo. Abia după ce depăşisem locul accidentului, am aflat ce s-a întâmplat“, a explicat luni Oprea.

Ministrul nu a justificat nici de ce deplasarea sa prin Bucureşti, pe o vreme ploioasă, necesita prezenţa unui motociclist, ştiut fiind că însăşi Poliţia Română recomandă motocicliştilor să evite circulaţia pe ploaie.

În toată această perioadă, procurorii au audiat mai multe persoane, atât poliţişti cât şi angajaţi ai firmei care a săpta groapa în care s-a prăbuşit poliţistului Gigină. Pe 27 octombrie, au dat declaraţii şoferul care conducea maşina în care era Gabriel Oprea în momentul accidentului, dar şi aghiotantul lui Oprea.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite