Onorarii minime obligatorii pentru avocaţi. Uniunea Barourilor a decis lista cu tarife DOCUMENT

0
Publicat:
Ultima actualizare:
avocatul poporului

Uniunea Naţională a Barourilor din România (UNBR) a hotărât, săptămâna trecută, ca toţi avocaţii să îşi taxeze clienţii în funcţie de lista cu onorariile minimale pe care aceştia le pot solicită pentru serviciile prestate. Spre exemplu, pentru o cerere de divorţ, dacă nu sunt implicaţi minori, românii vor plăti avocatului cel puţin 960 lei, iar pentru o ora de asistenţă juridică minim 120 de lei.

Onorariile minimale stabilite sunt aplicabile doar contractelor de asistenţă juridică încheiate cu persoane fizice, potrivit Hotnews. În cazul persoanelor juridice, societăţilor fără personalitate juridică ori cel al persoanelor fizice autorizate, onorariile minime stabilite se majorează cu 50%. 

„Dezbaterile din şedinţa Consiliului UNBR au reafirmat hotărârea organelor de conducere a profesiei de la nivel central şi local de a acţiona pentru protecţia, menţinerea şi stimularea concurenţei profesionale în profesia de avocat şi dezvoltarea unui mediu concurenţial normal, astfel încât "Tabloul onorariilor minimale" să se aplice evitându-se restricţionarea concurenţei profesionale, cu respectarea dreptului avocaţilor la onorariu stabilit liber între avocat şi client în limitele legii şi ale Statutului profesiei de avocat, în raport de criteriile prevăzute de Statutul profesiei de avocat şi cu observarea interesului beneficiarilor serviciilor profesionale de a obţine servicii profesionale de calitate, realizate cu respectarea standardelor în materie. Se are în vedere şi interesul public al respectării legislaţiei privind sistemul Casei de Asigurări a Avocaţilor", se arată în preambulul hotărârii Uniunii.

Hotărârea precizează că plata onorariilor minimale nu poate fi eşalonată pe o perioada mai mare de un, atunci când o asemenea easalonare ar permite perceperea unor onorarii inferioare celor minimale.

Onorariile aferente activitatiilor prestate pentru clienţii minori sau "cei din categoriile pentru care legile speciale (de exemplu: bătrâni, persoane cu handicap - n.red)  prevăd facilităţi pot fi reduse cu 50%". Dacă avocatul constată că perceperea onorariilor minimale poate afecta accesul la justiţie al clienţilor, poate oferi o reducere de cel mult 30% din onorariile minimale, în condiţiile în care decanul baroului aprobă un referat întocmit de avocat.

Hotărârea a fost adoptată de UNBR în dată de 26 august şi va intră în vigoare după 30 de zile de la publicarea să.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite