Noaptea misiunilor de salvare: sute de oameni, scoşi de autorităţi de sub nămeţi. Ce veşti au meteorologii pentru weekend

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sute de persoane au fost salvate din nămeţi de poliţişti, pompieri şi jandarmi FOTO Adevărul
Sute de persoane au fost salvate din nămeţi de poliţişti, pompieri şi jandarmi FOTO Adevărul

Aproape 800 de persoane blocate sau izolate în urma ninsorilor şi a visolului, majoritatea din judeţele Botoşani, Dolj şi Teleorman, au fost salvate noaptea trecută de poliţişti, jandarmi şi pompieri, informează Ministerul Administraţiei şi Internelor (MAI).

UPDATE Chiar dacă viscolul a pus stăpânire pe România de mai bine de o săptămână, în foarte puţine locuri zăpada a depăşit pragul de un metru înălţime. Meteorologii spun că singurele locuri unde nămeţii este mai înaltă de un metru sunt Bâlea Lac (127 de centimetri) şi în Munţii Semenic (109 centimetri).  

În celelalte regiuni muntoase, zăpada nu trece de un metru înălţime. În Sinaia aceasta atinge 94 de centimetri. În judeţul Iaşi, unde de câteva zile ninge încontinuu şi drumurile sunt blocate, zăpada nu a depăşit 70 de centimetri.

Meteorologii au anunţat că în judeţele Constanţa şi Tulcea zăpada nu s-a depus.

Salvatorii au intervenit în principal în cazul persoanelor cu probleme medicale sau blocate pe diferite segmente de drumuri. În urma acţiunilor, au fost deszăpezite 782 de persoane, cele mai multe în judeţele Botoşani (369), Dolj (140) şi Teleorman (59). La intervenţii au participat peste 500 de angajaţi ai MAI, dintre care 226 de la Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (ISU), 181 de la Poliţia Română, peste 100 de la Jandarmeria Română, inclusiv de la structurile de jandarmerie montană, restul fiind de la Poliţia de Frontieră. MAI a precizat că instituţia este pregătită să intervină cu aproximativ 14.000 de angajaţi.

Mai mult, poliţiştii rutieri au aplicat sancţiuni contravenţionale pentru şoferii care, fără a avea anvelope de iarnă, au încercat să pătrundă pe drumurile acoperite cu zăpadă.

FOTO ANM

Peste 50 de persoane, salvate din nămeţi la Unţeni

De asemenea, un număr de 56 de persoane, printre care şi un copil, au fost salvate de pompierii botoşăneni şi lucrătorii de la Secţia Drumuri Naţionale, în urma unei intervenţii extrem de dificilă. După mai multe ore de luptă cu nămeţii, care pe alocuri depăşeau şi doi metri, şi cu vântul puternic, care la rafală atingea 65 de kilometri pe oră, cele 56 de persoane au ajuns în siguranţă în municipiul Botoşani. Unele au rămas să înnopteze la rude, altele au fost cazate în spaţii puse la dispoziţie de autorităţi.

Totodată, ieri, mai multe autoturisme, o maşină de transport valori, un utilaj aparţinând unei firme care se ocupă cu deszăpezirea, dar şi un microbuz cu călători au rămas înzăpezite între localităţile Ungureni şi Unţeni. Un echipaj ISU Botoşani a început acţiunea de salvare transportând la Botoşani opt persoane preluate din autoturismele care mai aveau puţin combustibil în rezervor sau nu aveau sisteme de încălzire. Apoi, pompierii au reuşit, după mai bine de 12 ore, să aducă la Botoşani, în siguranţă, alte 48 de persoane.

Un adult şi trei copii, salvaţi de la îngheţ

Tot ieri, pompierii botoşăneni au intervenit pentru salvarea a trei copii şi un adult. La Vorona, pompierii au salvat trei copii care locuiau într-o casă fără căldură. Micuţii au fost transportaţi la un centru de plasament din Botoşani. De asemenea, la Băluşeni, pompierii au mers pe jos aproape trei kilometri, prin zăpada care pe alocuri depăşea un metru şi jumătate, pentru a ajuta un bolnav să ajungă la ambulanţă. Tânărul, în vârstă de 30 de ani, a pornit pe jos pentru a ajunge la şosea unde îl aştepta echipajul medical, dar a fost învins de viscol şi nu ar fi reuşit să ajungă la destinaţie fără sprijin.

Astăzi, la ora 2.00, toate drumurile judeţene şi DN 29 Botoşani Manoleasa erau închise circulaţiei. Se circula cu dificultate pe celelalte drumuri, cele mai multe probleme fiind înregistrate pe şoseaua care leagă Botoşani de Suceava, unde se intervine cu utilaje de la Direcţia Judeţeană de Drumuri şi Poduri şi Secţia de Drumuri Naţionale pentru deszăpezirea drumului şi tractarea mai multor mijloace de transport rămase blocate pe anumite porţiuni de drum.

Ieri, în 15 ore, la dispeceratul pentru situaţii de urgenţă s-au înregistrat 134 de apeluri din partea conducătorilor auto care au semnalat că au rămas înzăpeziţi pe drumurile naţionale, judeţene sau comunale. Un număr de 316 persoane, pasageri ai unor autoturisme sau mijloacele de transport în comun rămase blocate în nămeţi, nu au reuşit să ajungă acasă, motiv pentru care au fost cazate în şcoli, secţii de poliţie, primării, cămine şi săli de sport.

Iarna s-a dezlănţuit şi în judeţul Olt

Gestionarea situaţiilor de urgenţă generate de fenomenele meteo periculoase a necesitat implicarea forţelor aparţinând diverselor instituţii ori societăţi judeţene. În această perioadă s-au primit, prin sistemul unic de apeluri de urgenţă - 112, peste 400 de apeluri, majoritatea solicitând sprijin pentru deszăpezire sau sesizând drumuri blocate.

Ieri, atât pe timpul zilei, cât şi pe parcursul nopţii, au fost evacuate 356 de persoane rămase înzăpezite în autovehicule sau în timp ce se îndreptau spre locuinţe. Probleme deosebite s-au înregistrat pe DN 54 (între Caracal şi Corabia), de pe acest tronson de drum fiind salvate 179 de persoane rămase înzăpezite. Acestea au fost cazate în spaţii special amenajate de administraţiile locale din Corabia, Studina, Brastavăţu, Redea, Vişina şi Băbiciu. Echipajele ISU Olt, ITPF Corabia şi IJJ au intervenit în sprijinul persoanelor blocate în localitatea Vişina, 12 adulţi şi doi copii fiind salvaţi şi cazaţi în locurile special amenajate din localitate.

Pompierii de la Garda Osica au acţionat şi ei în zona localităţii Brâncoveni, pentru deblocarea drumului, persoanele din zona afectată primind, cu sprijinul administraţiei locale, hrană şi băuturi calde până la deblocarea DN 65.

Din punct de vedere al urgenţelor medicale, autospeciala pentru transport victime multiple din cadrul SMURD Craiova, care a fost dislocată pentru perioada cu ninsori şi viscol la SMURD Slatina, a intervenit pentru deblocarea unui echipaj de la Serviciul Judeţean de Ambulanţă-staţia Corabia, rămas înzăpezit între localităţile Vişina şi Studina în timp ce transporta la spital o persoană cu hemoragie digestivă superioară.

Cele două autosanitare au reuşit să ajungă cu pacientul la spitalul din Caracal după un drum lung şi anevoios, bărbatul fiind predat în condiţii de siguranţă, conştient, la CPU Caracal. În timpul deplasării spre Caracal, cele două echipaje au preluat dintr-o maşină rămasă blocată în zăpadă un copil de trei luni şi pe mama acestuia, ambii fiind transportaţi la spitalul Caracal pentru a fi supravegheaţi de cadrele medicale.

harta

Mai multe victime, transportate la spitalele din Olt

De asemenea, ieri seară, ISU Olt a intervenit cu autospeciala pentru transport victime multiple, însoţită de utilaje de deszăpezire, şapte paramedici şi o asistentă medicală de la Ambulanţa Caracal pentru a acorda asistenţă medicală şi a transporta la spitalul Caracal un copil de nouă ani, din comuna Studina, suspect de apendicită.

Transportul victimei până la spitalul din Caracal nu ar fi fost posibil fără implicarea activă şi sprijinul cu utilaje proprii ale Serviciilor Voluntare pentru Situaţii de Urgenţă din Studina, Brastavăţu, Vlădila şi Deveselu. Cadrele medicale de la CPU Caracal au hotărât transferul copilului la Spitalul din Craiova, acesta fiind transportat de echipajul ISU Olt până în localitatea Leu, judeţul Dolj, de unde a fost preluat de un echipaj de la SJA Dolj şi predat la UPU Craiova.

Până la ora 10.30, se circula în condiţii de iarnă pe toate drumurile din judeţ şi rămân închise circulaţiei următoarele tronsoane de drum:

-    DN 54- Caracal-Corabia;
-    DJ 641 Caracal-Bondrea-limită cu judeţul Dolj;
-    DJ 642 A Băbiciu-Traian-Vlădila-Rotunda;
-    DJ 642 Dobrosloveni-Fărcaşele-Stoeneşti-Giuvărăşti - limită cu judeţul Teleorman;
-    DJ 542 Caracal-Redea-limită cu judeţul Dolj;
-    DJ 542 A Redea-Rotunda-Bucinişu;
-    DJ 653 Stoicăneşti-Crăciunei-limită cu judeţul Teleorman;
-    DJ 544 Brastavăţu-Urzica-Potelu;
-    DJ 544 A Corabia-Vârtop-Vădăstriţa;
-    DJ 604 Bucinişu-Obârşia-Cilieni;
-    DJ 546 C Perieţi-Potcoava;
-    DC 123 Gârcov-Giuvărăşti.

La această oră se acţionează cu toate utilajele societăţilor de deszăpezire şi se încearcă deblocarea acestor în cel mai scurt timp. Nu sunt localităţi fără curent electric, iar 71 de persoane care necesită dializă au rămas internate la spitalul Slatina şi centrul privat de dializă. 

Intensificări de vânt până sâmbătă

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a actualizat astăzi informarea meteo de intensificări de vânt şi ger, valabilă de joi de la ora 13.00 până sâmbătă la ora 15.00.

Aşadar, vineri, 14 decembrie, vântul se va intensifica în Banat, Crişana, local în Transilvania şi la munte. În cursul nopţii de vineri spre sâmbătă, dar şi pe parcursul zile de sâmbătă, vor fi intensificări ale vântului şi în Moldova. În aceste regiuni, vântul va atinge la rafală viteze de 55-60 de kilometri pe oră, iar pe arii restrânse va spulbera sau viscoli zăpada depusă în zilele precedente.

Vremea va fi geroasă mai ales noaptea şi dimineaţa în cea mai mare parte a ţării. Cele mai scăzute temperaturi se vor înregistra în cursul nopţii de joi spre vineri, cu precădere în nord-estul, centrul şi sudul ţării, unde minimele vor coborî frecvent sub -15 grade, până în jurul valorii de -26 de grade în estul Transilvaniei. Maximele diurne vor fi preponderent negative şi se vor situa, în general, între -10 şi 0 grade Celsius.

CE SE ÎNTÂMPLĂ ÎN ŢARĂ

PRAHOVA Valea Doftanei, în a cincea zi fără electricitate. Avarii şi la Cheia
Comuna prahoveană Valea Doftanei este de cinci zile fără curent electric. Joi, mai mulţi copaci căzuţi la Cheia au distrus câteva linii de electricitate din zonă

ALBA Zăpada şi viscolul blochează sudul judeţului. Drumuri închise şi trafic îngreunat pe arterele rămase deschise
Două drumuri judeţene din Alba sunt închise circulaţiei din cauza zăpezii şi a viscolului. De asemenea, din cauza viscolului se circulă cu greutate pe DN1 şi DN7.

DÂMBOVIŢA Pompierii voluntari au deszăpezit satul Muscel şi le-au dat oamenilor, izolaţi de patru zile, pâine şi apă plată
Zăpada mare le dă bătăi de cap autorităţilor din Moroieni. De patru zile, peste 60 de persoane, bătrâni şi copii au rămas izolaţi în satul Muscel care a fost acoperit de nămeţi. Primăria s-a ajutat de un tractor pentru a intra în sat şi pentru a le duce oamenilor pâine şi apă.

OLT Peste 400 de apeluri de urgenţă din cauza înzăpezirii în 24 de ore
Situaţie dificilă în judeţul Olt, unde zăpada ridică probleme tot mai mari de la o zI la alta. Astfel, potrivit datelor autorităţilor judeţene, în ultimele 24 de ore s-au înregistrat nu mai puţin de 400 de apeluri de urgenţă primite prin intermediul numărului unic112. Majoritatea apelanţilor au cerut ajutor pentru deszăpezire. Pompierii şi jandarmii au fost din nou chemaţi să intervină pentru deszăpezirea a sute de autoturisme în întreg judeţul.

TELEORMAN Vacanţă forţată. 11 şcoli închise din cauza zăpezii
11 unităţi de învăţământ din judeţ au fost închise din cauza zăpezii. Sute de elevi se află în „vacanţă” forţată din cauza drumurilor înzăpezite. Este vorba despre şcoli gimnaziale din mediul rural. Din păcate pentru elevi materia va fi recuperată în cursul acestui semestru, în funcţie de orarul cadrelor didactice.

BOTOŞANI Acţiune în forţă a drumarilor. pe unde se circulă în judeţ
Cursurile au fost suspendate, joi, în toate unităţile de învăţământ din judeţul Botoşani, din cauza ninsorii şi a temperaturilor scăzute, în timp ce peste 300 de persoane, care au rămas blocate în maşini pe drumuri din judeţ, au fost cazate peste noapte în şcoli sau în sedii de Poliţie.

BUZĂU Se circulă în condiţii de iarnă în tot judeţul
Străzile din municipiul Buzău s-au transformat, în această dimineaţă, într-un imens patinoar. Trotuarele sunt acoperite cu un strat gros de gheaţă, iar pietonii abia dacă se pot deplasa. Numeroşi buzoieni şi-au rupt mâinile şi picioare după ce au alunecat pe gheaţă.

IAŞI România, paralizată de viscol: drumuri şi şcoli închise, oameni blocaţi sub troiene. La noapte vor fi -25 de gradeSute de şcoli din toată ţara continuă să fie închise, în timp ce drumurile naţionale devin tot mai impracticabile. Din cauza gerului năprasnic, au fost anulate mai multe trenuri, iar avioanele au decolat cu întârzieri de câteva zeci de minute.

GORJ Salvat din munţi, după ce a rămas blocat în nămeţi mai bine de o săptămână
Un bărbat în vârstă de 45 de ani, care lucra ca paznic la o exploatare forestieră din munţii Godeanu, a fost salvat, azi noapte, după o intervenţie de 15 ore a salvamontiştilor gorjeni.

MEHEDINŢI Zeci de maşini, blocate în zăpadă
Zeci de autoturisme sunt blocate, miercuri seară, în zăpadă, pe drumul judeţean 607, care uneşte localităţile mehedinţene Tâmna şi Bâcleş. Intervenţia utilajelor de deszăpezire este complicată, din cauza viscolului puternic.

VASLUI Şase drumuri judeţene blocate
Iarna a pus mari probleme şi în judeţul Vaslui.  În continuare, traficul rutier se desfăşoară extrem de greu pe mai multe drumuri judeţene, în timp ce pe drumurile naţionale şi DE 581, circulaţia a revenit la normal.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite