Nicio zi Regele Mihai nu a uitat România, dar românii n-au ştiut să aprecieze revenirea Familiei Regale în ţară

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Familia Regală ne prezintă cu o transparenţă exemplară în momentul de faţă starea de sănătate a Regelui Mihai. Unii au început să critice, alţii să speculeze, să abereze. Îi ignorăm. Ori prezentarea diagnosticului medical şi precizarea că Regele Mihai a fost supus unei operaţii chirurgicale (la 94 de ani) alături de faptul că urmează un „tratament complex şi solicitant“ ne-a îngrijorat.

Întreaga seară vestea aceasta ne-a tulburat provocându-ne o profundă tristeţe şi totodată o solidaritate în gânduri şi rugăciune pentru sănătatea Regelui nostru. Ştim, din surse TVR, că este conştient, îngrijit de medici, dar mai ales că este înconjurat de Familia Regală. Starea de sănătate a Regelui Mihai în mod clar este extrem de gravă.

Regele Mihai se retrage din viaţă publică, dar nu renunţă la conducerea Casei Regale

Au reacţionat agenţiile de presă, televiziunile şi însuşi nepotul Regelui, Nicolae Medforth Mills care a scris scurt în româneşte şi ne-a îndemnat: „Regele s-a gândit mereu la ţara Lui, mai ales în nemilosul exil. Acum, ţara are datoria să se gândească la Regele ei. Multă sănătate, Majestate!“ Spitalul Militar Central cu atribuţii pentru demnitarii de stat oferite de CSAT ne informează că este pregătit să-l primească pe Regele Mihai.

Preşedintele României a transmis un mesaj de nădejde, Premierul Cioloş asemenea, fostul preşedinte Iliescu a numit un „exemplu de echilibru” şi sute de români de pe reţelele sociale au publicat citate ale Regelui şi solidari fiind şi-au schimbat poza de la profil. Miercuri seara, Mitropolitul Banatului în catedrala din Timişoara (ctitorie a Regelui însuşi şi târnosită în prezenţa Majestăţii în 1946), a făcut primul o rugăciune pentru sănătate. Reacţii au sosit şi din partea preşedintelui Senatului Tăriceanu, Acad. Bălăceanu Stolnici, acad. R. Theodorescu, istoricului Marius Oprea, Alina Gorghiu, Vasile Blaga, Ilie Năstase, Stelian Tănase, Teodor Paleologu, Cătălin Predoiu şi bătrânului Mircea Ionescu Quintus. Liberalul Ionescu Quintus îşi aminteşte că, în 1945, la 8 noiembrie, chiar de ziua tânărului Rege, a condus un protest la Ploieşti pentru care a fost arestat.  

Regele s-a născut, a fost crescut şi educat pentru a fi Rege

Din primii ani de viaţă, din primele momente istorice încă de la moartea Regelui Ferdinand, când la 6 ani a urcat pe tron, conduita Majestăţii Sale a fost plină de curaj, demnitate, onoare şi dragoste faţă de ţară. Ceea ce nu am putut observa la niciun alt şef de stat român sau european. Ceea ce mă determină să afirm că educaţia timpurie, mediul, valorile insuflate sunt condiţii esenţiale pentru devenirea unei personalitaţi puternice şi de înaltă ţinută şi forţă morală. Regele Mihai are calităţi înnăscute pentru onoarea de a fi Rege. Am auzit întâmplarea oarecum anecdotică, dar extrem de serioasă, când micul Rege invitat la patriarhie a refuzat Împărtăşania din mâna Patriarhului replicând „Niciodată nu consum alcool pe nemâncate”. Semn că principiile deprinse în educaţia de la Palat erau legi.

Regele Mihai a fost timp de 10 ani suveranul României. La 19 ani jură din nou credinţă Naţiunii Române! În plin Război Mondial, din punct de vedere psihologic, cum pot fi analizate acţiunile unui tânăr adolescent şef suprem al armatei? Pe cei care critică cu răutate şi incultură acţiunile Regelui i-aş întreba doar atât: ce făceaţi la 19 ani?

Şi totuşi, a luat decizii de maximă importanţă şi extremă responsabilitate pentru destinul ţării. A avut puterea să îl aresteze pe Antonescu, să îi întoarcă spatele lui Hitler şi, spun specialiştii, să scurteze războiul cu cel puţin 6 luni salvând în consecinţă viaţa a mii de ostaşi. Supus ameninţărilor, şi-a semnat abdicarea la 30 decembrie 1947 fiind izgonit din ţară peste câteva zile. La 22 mai 1948 Petru Groza, în şedinţa Consiliului de Miniştri, decide nu doar trecerea în proprietatea statului a tuturor bunurilor materiale ale Familiei Regale, cât şi ATENŢIE! „retragerea naţionalităţi române Regelui Mihai şi Reginei Ana”.

Cum poate un guvern instalat fraudulos şi abuziv să retragă unui cetăţean al propriul stat, mai grav să retragă unui Rege naţionalitatea? O crimă oribilă. Abia în 1997, Victor Ciorbea, abrogă această decizie prin hotărârea numărul 29. Cu toate acestea, în ciuda suferinţelor pricinuite de comunism şi după cei 45 de ani de pribegie Regele declară: 

„Eu nu am făcut atâta propagandă anticomunistă, eu am făcut propagandă pentru România.”    

Ani la rândul repetate piedici i-au fost puse în exil, cu toate că a muncit ca om de rând, a fost urmărit şi prigonit de Securitate. Oamenii securităţii, vreme de 42 de ani, au redactat sute de pagini şi au pus în pericol viaţa celor ce intrau în contact cu Familia Regală. Documentele au fost expuse de istoricii CNSAS, Demetriade, anii trecuţi la Muzeul de Istorie Naţională. După ce în 18 decembrie 1989 trimite un comunicat la Europa Liberă, trimite o adresă Ambasadei Române din Elveţia pentru a i se permite venirea în ţară. Doar Principesei Moştenitoare Margareta, alături de Principesa Sofia, le-a fost permisă venirea pentru 8 zile, la 18 ianuarie 1990, vizitând locurile întristate şi sufletele suferinde ale românilor. Milioane de români şi-au exprimat iubirea şi devotamentul faţă de Rege la sărbătoarea Paştilor din 1992. Comuniştilor încă la putere, încă sub influenţa sovieticilor şi pseudemocraţiilor le-a fost teamă de instaurarea unei monarhii constituţionale. A fost forţat iar să se întoarcă în exil. Nici la înmormântarea seniorului Corneliu Coposu în 1995 nu a putut participa. Şi acum revăd imaginile cu sutele de mii de români ce ascultau cu atenţie neclintită vocea Regelui Mihai prin mesajul audio.

Majestatea Sa Regele Mihai a făcut foarte multe pentru această ţară şi mai ales pentru Europa, dacă ne gândim doar la momentele din Războiul Mondial. A păstrat legături cu toate Casele Regale din Europa, cu cele mari şi cu cele mici şi a militat prin vizite externe de stat pentru integrarea României în NATO şi UE. Într-un interviu din 2011 Principesa Margareta declara despre Rege „nicio zi, nicio clipă nu a uitat România”. Este modelul suprem de iubire şi devotament. „Este foarte fericit când este cu oamenii, la sat, la biserică” dar totodată simţea o frustrare că nu poate să facă mai mult pentru ţară. „Şi ei, oamenii săraci, sunt ca noi” adăuga Regele. 

Cu toate că au trecut 26 de ani de la căderea comunismului românii nu au avut înţelepciunea să se bucure la maximum de prezenţa Majestăţii Sale şi a Reginei Ana în România.

Redau la final rugăciunea pentru bolnavi pe care, la 99 de ani, filosoful şi fostul ministru al Învăţământului Mihai Şora, membru de onoare al Academiei Române, a scris-o la miezul nopţii pe pagina sa de Facebook

Dar, căzând înaintea Ta, Te rog, îndură-te de robul Tău, potoleşte-i fierbinţeala, alină-i suferinţa, ridică-l din patul durerii. Să îi fie această încercare prin care trece spre îndreptarea vieţii, spre început bun mântuirii şi spre iertarea păcatelor. Şi dacă îi este de folos să ducă mai departe crucea bolii, fie, Doamne, după voia Ta, nu după voia noastră.  Dăruieşte-i lui răbdare şi linişte, alungând de la el toată frica şi toată deznădejdea
Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite