Mesajul unui procuror, după aprobarea modificărilor la Codurile penale: Infractorii ce acum îmi zâmbesc pe stradă vor trece la nivelul următor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
ciocan judecator foto adevarul

„În ritmul ăsta, infractorii ce acum îmi zâmbesc pe stradă, pentru că statul nu mă ajută să-i ţin acolo unde le este locul, vor trece la nivelul următor”. Este mesajul postat miercuri pe Facebook de procuroarea Antonia Diaconu, în ziua în care Camera Deputaţilor a adoptat proiectele pentru modificarea Codului penal şi a Codului de procedură penală.

Antonia Diaconu, care este co-preşedinte al Asociaţiei „Mişcarea pentru Apărarea Statutului Procurorilor”, arată că „într-o societate ce se confruntă cu o creştere a infracţionalităţii nu se micşorează limitele de pedeapsă, nu se micşorează termenele de prescripţie, nu se abrogă infracţiuni, din contră”, arată hotnews.ro.. 

Iată mai jos mesajul postat pe Facebook de procuroarea Antonia Diaconu:

„Îţi petreci o bună parte din viaţa învăţând şi dând examene, ai parte de multe nopţi nedormite şi ore peste program, munceşti în condiţii de stress şi unii, mai puţin norocoşi, în spaţii improprii şi suprapopulate ( şi nu mă refer la penitenciare), vezi, în fiecare zi, răul din oameni în toate formele lui, îţi mai neglijezi viaţa personală, eşti bălăcărit aproape seară de seară pe Tv şi eşti numit în toate felurile, ţi se spune şi unii cred, abuziv, necompetent, şobolan ... insert here orice adjectiv vehiculat, sunt multe..., te mai cercetează Inspecţia Judiciară că ţi-ai spus punctul de vedere, ţi se mai transmite prin diferite canale de comunicare că ar trebui să stai mai liniştit, dar, te consolezi cu faptul că-ţi place munca ta, o faci cu drag, rolul tău în societate e important, iar cei ce greşesc trebuie găsiţi şi traşi la răspundere, însă, atunci când ţi se iau toate instrumentele necesare pentru a-ţi face treaba, nu te mai consolezi. Şi atunci vorbeşti şi explici şi arăţi şi ... ajungi în acelaşi loc. Când zici că mai departe nu se poate ajunge, ţi se demonstrează, cu încăpăţânare, că se poate!! 

Într-o societate ce se confruntă cu o creştere a infracţionalităţii, nu se micşorează limitele de pedeapsă, nu se micşorează termenele de prescripţie, nu se abrogă infracţiuni, din contră. Nu se dă cu pietre în oamenii ce încearcă, efectiv din răsputeri, să-şi facă în continuare treaba, ei sunt ajutaţi, spre binele tuturor.

În ritmul ăsta, infractorii ce acum, îmi zâmbesc pe stradă, pentru că statul nu mă ajută să-i ţin acolo unde le este locul, vor trece la nivelul următor.

Acolo vrem să ajungem?

Pentru că, regret să vă informez, am ajuns deja”.

Modificările le Codurile penale duc clar la îngreunarea luptei împotriva infracţionalităţii

Un alt procuror, Viorel Teliceanu, şeful Parchetului Judecătoriei Constanţa, a comentat pentru HotNews.ro impactul modificărilor aduse Codurilor penale, spunând că acestea vor duce clar la îngreunarea luptei infracţionalităţii.

"Avem o dată o scădere a pedepselor, raportat la Codul penal anterior, şi acum mai avem o scădere şi a termenelor de prescripţie. Adică răspunderea penală ajunge să fie din ce în ce mai îngreunată. Este evident că cineva are un interes", a declarat şeful Parchetului Constanţa. 

El a vorbit şi despre modificări care nu au fost declarate neconstituţionale, dar care îngreunează tragerea la răspundere a celor care au săvârşit fapte penale grave, un exemplu fiind introducerea unui termen de un an în care se poate face un denunţ. 

"Prin toate aceste modificări se creeză mecanisme juridice, nu neapărat neconstituţionale, care duc la înregunarea luptei împotriva infracţionalităţii", a mai spus procurorul.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite