Judecătoarea Antonela Costache cere din nou liberarea din arest

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Judecătoarea Antonela Costache a fost suspendată de la Tribunalul Bucureşti FOTO Adevărul
Judecătoarea Antonela Costache a fost suspendată de la Tribunalul Bucureşti FOTO Adevărul

Judecătoarea Antonela Costache va fi adusă vineri la Curtea Supremă care va decide dacă aceasta va fi cercetată în stare de libertate sau nu. Este a doua cerere în acest sens pe care magistratul o face la Instanţa supremă. Costache se află în arest din aprilie unde a ajuns după ce a fost acuzată de procurori de luare de mită şi trafic de influenţă.

Pe 1 mai, Instanţa Supremă a admis recursul procurorilor împotriva deciziei Curţii de Apel Bucureşti şi au respins ca neîntemeiată cererea de liberare provizorie sub control judiciar.

Pe 25 aprilie, instanţa Curţii de Apel Bucureşti a decis că judecătoarea Antonela Costache poate fi eliberată provizoriu sub control judiciar pentru că nu sunt probe care să arate traficul de influenţă, dar şi pentru că a avut o conduită foarte bună şi o activitate profesională de excepţie iar „moralitatea şi legăturile strânse cu familia o vor ajuta să revină la viaţa normală”. 

Judecătorul Stan Mustaţă de la Curtea de Apel Bucureşti a arătat în motivarea deciziei de pe 25 aprilie că, în ceea ce priveşte faptele de trafic de influenţă, sunt „suficiente elemente nelămurite” privind existenţa lor şi „nu este administrată în mod direct nicio probă, prin care inculpata Costache Antonela Anemary să fi discutat (negociat) cu vreo persoană implicată în cauză, nu s-a probat că a luat bani”.

„Inculpata Costache Antonela Anemary nu a luat mită şi a dat o soluţie temeinică şi legală în dosarul privind pe SD (Staicu Dinel, n.r.)”, a precizat judecătorul de la Curtea de Apel Bucureşti.

De asemenea, instanţa a arătat că în cele 40 de zile pe care judecătoarea Antonela Costache le petrecuse în arestul preventiv (până la termenul de la Curtea de Apel) nu au apărut probe directe, ci „o serie de contradicţii” între declaraţiile denunţătorilor, inculpaţilor şi martorilor.

Judecătorul Stan Mustaţă a precizat că îndeplinirea acestor obligaţii este completată de circumstanţele personale, arătând că Antonela Costache „a avut o conduită foarte bună până în acest moment, a avut o activitate profesională de excepţie, are încredinţat spre creştere şi educare un copil, a fost integrată social şi moral, are legături strânse cu familia şi membrii comunităţii în care trăieşte”

„Moralitatea şi legăturile strânse cu familia o vor ajuta să revină la viaţa normală şi îi va da putere să respecte cu stricteţe obligaţiile şi privaţiunile unei stări de libertate provizorie sub control judiciar”, a adăugat judecătorul în motivare.

Judecătoarea Antonela suspendată din funcţia de la Tribunalul Bucureşti

Judecătoarele Antonela Costache şi Viorica Dinu de la Tribunalul Bucureşti au fost arestate preventiv pe 15 martie, fiind cercetate pentru luare de mită şi trafic de influenţă pentru soluţii în mai multe dosare, printre care şi cel al lui Dinel Nuţu, fost Staicu.

Acestea au fost suspendate din funcţiile de la Tribunalul Bucureşti de către Consiliul Superior al Magistraturii.

Alături de judecătoare au fost arestaţi Marian Stancu, fratele lui Dinel Nuţu, avocaţii Ileana Răducan, Daniel Costel Petre, precum şi Marian Vasile, Angela Cîrlan, Marius Neagu şi Ionela Carmen Dăncuţă, pentru dare de mită sau cumpărare de influenţă.

Potrivit Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), în acelaşi dosar sunt cercetaţi Sorin Vasilescu, grefier arhivar la Tribunalul Bucureşti, şi Daniela Petre, soţia avocatului Daniel Costel Petre.

Judecătoarele reţinute, acuzate de luare de mită şi trafic de influenţă

Dinu şi Costache sunt suspectate că ar fi luat mită pentru a ajuta la eliberarea din arest a lui Dinel Nuţu şi pentru a interveni şi în alte dosare.

Viorica Dinu este cercetată pentru patru infracţiuni de trafic de influenţă, din care una în formă continuată, şi luare de mită, iar Antonela Costache este acuzată de complicitate la infracţiunea de trafic de influenţă, luare de mită şi trafic de influenţă, potrivit Direcţiei Naţionale Anticorupţie.

Magistraţii Curţii de Apel Bucureşti au respins în aprilie cererea de eliberare provizorie sub control judiciar a judecătoarei Antonela Costache de la Tribunalul Bucureşti, arestată preventiv într-un dosar de corupţie.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite