VIDEO Haos în traficul din Capitală. Cum a fost dat peste cap Bucureştiul de stâlpişorii primăriţei Firea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Traficul din Capitală a fost dat peste cap din cauza benzii unice de autobuze de pe Şoseaua Bucureşti-Ploieşti FOTO Dorin Constanda
Traficul din Capitală a fost dat peste cap din cauza benzii unice de autobuze de pe Şoseaua Bucureşti-Ploieşti FOTO Dorin Constanda

Luni dimineaţa, traficul din Capitală a fost dat peste cap din cauza benzii unice de autobuze de pe Şoseaua Bucureşti-Ploieşti. La câteva ore de la declanşarea haosului, Primăria a cedat presiunilor conducătorilor auto şi a reluat traficul pe toate benzile, susţinând că „a fost doar un test”.

Bucureştenii au avut un weekend plin de evenimente, cu numeroase concerte, festivaluri şi spectacole în aer liber, aşa că stâlpişorii galbeni instalaţi în ultimele zile de Primăria Bucureşti pe DN 1, în apropiere de Fântâna Mioriţa, au trecut aproape neobservaţi.

Practic, angajaţii primăriei au început, vineri, înfiinţarea benzilor unice pentru transportul în comun pe Şoseaua Bucureşti-Ploieşti, în sensul spre centru, urmând ca în următoarele zile aceleaşi măsuri să fie implementate şi pe Şoseaua Kiseleff, Bulevardul Constantin Prezan, Calea Dorobanţi, strada George Enescu şi Bulevardul Magheru. Haosul avea să se instaleze luni dimineaţă, la prima oră, când coada de autoturisme a ajuns până la Săftica, conform mai multor utilizatori ai reţelelor de socializare, care au postat fotografii şi filmuleţe din trafic, vădit nemulţumiţi de măsurile luate de edili. 

Banda unică a fost amenajată pe Şoseaua Bucureşti – Ploieşti, din zona Podul Băneasa până la Fântâna Mioriţa, astfel că drumul Baloteşti - Fântâna Mioriţa a durat peste o oră şi jumătate, conform declaraţiilor şoferilor aflaţi în trafic.

Circulaţia a fost afectată şi în alte zone ale Capitalei, din cauza restricţiei de pe DN 1. Cu puţin înainte de ora 9.00, zona de nord a Bucureştiului era extrem de aglomerată, astfel că Bulevardul Pipera-Tunari şi Şoseaua Andronache erau complet paralizate.

„A fost doar un test”

Aglomeraţia a durat până după ora prânzului, când în zonă şi-au făcut apariţia mai multe echipaje ale Poliţiei Rutiere. Agenţii au deschis banda destinată transportului în comun şi autoturismelor, astfel că, în scurt timp, traficul a revenit la normal. Luni după prânz poliţiştii aflaţi în zonă susţineau că nu ştiu dacă măsura de a le permite autoturismelor accesul pe banda unică de transport este o măsură temporară sau nu. Aceştia au declarat că, în continuare, şoferii riscă până la două puncte penalizare şi 280 de lei amendă contravenţională dacă intră pe această bandă.

A lămurit după-amiază situaţia primăriţa Gabriela Firea. „Urmare a testului realizat în această dimineaţă au fost identificate punctele nevralgice ale benzii unice pentru circulaţia transportului public, iar proiectul va fi implementat imediat după încheierea cursurilor şcolare. Până atunci se va circula fără restricţii, ca şi până acum, pe tronsonul Băneasa – Piaţa Charles de Gaulle”, a declarat edilul, prin intermediul biroului de presă, deşi niciun oficial din administraţia Capitalei nu a anunţat că acest proiect va avea o perioadă de implementare sau de testare. Primarul a adăugat că vor fi suplimentate numărul de autobuze care vor circula spre centrul oraşului. „RATB va spori numărul de autobuze care circulă pe liniile care vor beneficia de acest culoar şi va înfiinţa noi linii preorăşeneşti care să preia o parte dintre navetiştii care vin zilnic în Bucureşti”, a declarat aceasta.

VIDEO Cum arăta DN 1 luni dimineaţă. Coloană de maşini până la Săftica

RATB nu ştie nimic

Oficialii RATB se declară surprinşi de decizia Primăriei şi susţin că nu creşterea numărului de autobuze va face diferenţa, ci timpul scăzut al celor deja existente pe traseu. „Noi nu ştim nimic de o decizie concretă de a spori numărul de autobuze care circulă pe aceste culoare. Oricum, nu un număr crescut de autobuze va rezolva problema, ci intervalul în care acestea circulă. Aici este cheia problemei”, a declarat un oficial al Regiei.

Capitala are în prezent mai multe benzi de circulaţie dedicate transportului public, Astfel că pe arterele bulevardul Mihail Kogălniceanu - bulevardul Regina Elisabeta; Splaiul Independentei, porţiunile dintre şoseaua Cotroceni şi bulevardul Eroilor şi din dreptul Centrului Istoric; bulevardul Unirii, între Piaţa Unirii şi Piaţa Alba Iulia, autobuzele au bandă dedicată şi circulă nestingherit.

Măsuri alternative

Gabriela Firea a precizat că a solicitat Direcţiilor din cadrul Primăriei Capitalei, ca măsură provizorie, să identifice terenuri la intrările în Capitală, (la capătul tramvaiului 21 şi în zona Băneasa) unde cetăţenii din Ilfov, care lucrează în Bucureşti, să-şi poată lăsa maşinile pentru a folosi mijloacele de transport în comun. Această măsura se va lua până în momentul în care se construiesc parcările de tip park & ride.

„Primăria Capitalei va semna contracte de asociere referitor la transportul public în comun cu Primăriile Corbeanca, Snagov, Baloteşti şi Gruiu, astfel încât cetăţenii din aceste localităţi să beneficieze de liniile RATB”, a subliniat ea.

Gabriela Firea a mai adăugat că poliţiştii rutieri şi locali vor dirija traficul în intersecţiile:

- Sos Bucuresti-Ploiesti cu str. Ion Ionescu de la Brad
- Bd. Aerogarii cu bd. Ficusului
- Sos Gheorghe Ionescu Sisesti cu Ion Ionescu de la Brad
- str. Constinatin Dobrogeanu Gherea cu sos. Bucuresti-Ploiesti
- Piata Presei Libere

Benzile unice vor fi implementate pe următoarele artere:

- Soseaua Bucuresti - Ploiesti
- sos. Kiseleff pana la Arcul de Triumf (pe ambele sensuri)
- bd. Constantin Prezan (pe ambele sensuri)
- Calea Dorobanti – intre Piata Dorobanti si bd. Dacia (pe ambele sensuri)
- Calea Dorobanti (sensul spre centru) intre bd. Dacia si Piata Lahovari
- Str. George Enescu – intre Piata Lahovari si bd. Magheru
- Bd. Magheru (sens spre periferie) intre C.A. Rosetti si Piata Romana
- Bd. Magheru (sens spre centru) intre Piata Romana si str. George Enescu

Petiţie pentru demiterea lui Firea

Mai mulţi bucureşteni s-au organizat şi au decis instalarea unui cort unde vor strânge semnături pentru demiterea primarului Gabriela Firea. „A fost depusă la Primăria Capitalei notificarea prin care anunţăm instalarea primului cort pentru strângerea de semnături în vederea organizării referendumurilor de demitere a primarului general al capitalei – Gabriela Firea, a primarilor de sector şi a Consiliului General al Muncipiului Bucureşti (CGMB)”, susţin membrii platformei civice „Bucureşti fără ei”.

Cortul va fi amplasat la Piaţa Unirii, pe trotuarul dintre Magazinul Unirea – colţul cu magazinul H&M şi intersecţia Pieţei Unirii cu Splaiul Unirii. Strângerea de semnături la cort este preconizată să înceapă pe 7 iunie şi să dureze 5 luni, susţin iniţiatorii.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite