Defrişările intră în vizorul DNA. Raportul Corpului de Control al Guvernului arată cu degetul spre Romsilva

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Guvernul prezintă sinteza unui raport de control din ianuarie, trimis DNA, pe tema defrişărilor
Guvernul prezintă sinteza unui raport de control din ianuarie, trimis DNA, pe tema defrişărilor

Guvernul a prezentat sinteza unor rapoarte de control redactate în ianuarie, în baza cărora a sesizat DNA pentru nereguli identificate la valorificarea fondului forestier, după o serie de verificări la direcţiile silvice din Bistriţa-Năsăud, Maramureş, Mehedinţi, Neamţ şi Suceava.

Documentul a fost prezentat după ce în mai multe localităţi au avut loc proteste pe tema defrişărilor, dar şi după ce preşedintele Klaus Iohannis a decis ca subiectul să fie discutat în următoarea şedinţă a CSAT.

Controlul a vizat perioada 16 martie 2009 - 31 decembrie 2012 şi arată, printre altele, că membrii Consiliului de Administraţie al Romsilva au adoptat, cu depăşirea competenţelor legale, un regulament privind vânzarea masei lemnoase recoltată anual din fondul forestier naţional, regulament care stabilea că documentaţia de preselceţie depusă de firme nu mai trebuia să conţină şi certificatul de bonitate financiară şi acte privind lipsa datoriilor bugetare.

Astfel, la licitaţie au putut participa firme care nu au făcut dovada existenţei fondurilor necesare în defavoarea altor societăţi.

În document sunt prezentate nereguli punctuale, precum preselecţia în Mehedinţi a unor firme de către comisii cu un număr mai mic de membri decât cel legal, admiterea la licitaţie a unor firme cu documente incomplete în Maramureş şi Bistriţa-Năsăud, fără garanţie de contractare în Suceava şi Mehedinţi sau fără atestat de exploatare în Mehedinţi şi Bistriţa.

La licitaţie au fost admise şi firme cu datorii bugetare ori faţă de Romsilva, fiind descoperite şi procese-verbale întocmite incorect şi lipsa penalităţilor aplicate pentru exploatarea masei lemnoase în afara termenelor.

Sinteza Valorificare Fond Forestier

   

În sesizarea transmisă Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Corpul de Control precizează că în urma verificărilor au „rezultat indicii privind săvârşirea unui număr de 52 posibile fapte de natură penală”.

Adresa DNA Valorificare Fond Forestier

Proteste în mai multe oraşe privind defrişările ilegale

Mii de persoane au protestat, sâmbătă, în mai multe oraşe din ţară, dar şi din străinătate, faţă de defrişările masive, din ultimii ani. Oamenii au acuzat restituirile ilegale de mii de hectare de pădure şi lipsa de reacţie a autorităţilor.

Protestele împotriva defrişărilor nu au fost doar despre păduri şi ecologie. Ele au lovit încă o dată în imaginea tot mai pătată a politicianului român. S-a strigat „Hoţii, hoţii!“ în faţa Guvernului, a Parlamentului şi a Preşedinţiei. „Iohannis, trezeşte-te!“, au spus tinerii care l-au făcut pe Iohannis preşedinte. El a fost acuzat că a retrimis legea de modificare a Codului Silvic în Parlament, pentru rediscutarea amendamentelor impuse de firma autriacă Holzindustrie Schweighofer.
Paradoxal, compania austriacă nu se numără printre cei care taie efectiv pădurile României, Schweighofer numărându-se printre cei care doar cumpără masa lemnoasă gata tăiată. Raportul Corpului de Control al Guvernului acuză nereguli tocmai la regia naţională care ar trebui să supravegheze starea fondului forestier - Romsilva.


Mai multe ştiri pe aceeaşi temă:

FOTO Proteste faţă de despăduririle abuzive: „Nu tăiaţi copacul că rupem capul!” Iohannis: Protestul e legitim

REPORTAJ FOTO VIDEO Generaţia „Uniţi salvăm“ se întoarce: „Toate partidele ne-au tăiat pădurile!“

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite