FOTO Un alt 1 Decembrie fără Basarabia

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Basarabenii bat clopotele Unirii, are cine să-i audă
Basarabenii bat clopotele Unirii, are cine să-i audă

Multe manifestări favorabile Unirii au avut loc pe ambele maluri ale Prutului pe 1 Decembrie. Basarabia, însă, n-a fost prezentă în discursul preşedintelui Iohannis şi o viziune clară asupra Republicii Moldova lipseşte din poziţiile oficiale. Peste 30 de organizaţii au cerut preşedintelui şi premierului coerenţă şi implementarea de măsuri pentru interconectarea celor două state.

La 97 de ani de la înfăptuirea unităţii României, o parte importantă a teritoriului naţional se află în afara graniţelor actuale. Societatea civilă a cerut, şi pe 1 Decembrie, unirea dintre România şi Republica Moldova. Sărbătoarea actuală şi cea previzionată în discursul preşedintelui, privind „centenarul Unirii“ în 2018 este incompletă fără românii de la Est de Prut.

Semnalele oficiale venite de la Chişinău, în schimb, nu au lipsit...

Preşedintele Nicolae Timofti a transmis un mesaj oficial în care a vorbit despre unitatea noastră de neam:

«Este o sărbătoare pentru toţi românii, inclusiv pentru cei din partea stângă a râului Prut. La 1 decembrie 1918, Basarabia se afla deja în componenţa României, prin votul istoric al Sfatului Ţării de la 27 martie 1918, ceea ce constituie pentru noi, urmaşii marilor noştri înaintaşi, un adevărat motiv de mândrie. Cu multă satisfacţie, constat că în prezent raporturile politice, economice şi interumane dintre cele două state româneşti sunt în ascensiune», a transmis Nicolae Timofti omologului său într-un mesaj postat, bineînţeles, pe Facebook.

Nici mesajul primarului Chişinăului, Dorin Chirtoacă, nu a fost mai prejos. După ce, în prealabil, Mişcarea Civică Tinerii Moldovei a realizat în centrul oraşului o uriaşă hartă cu cele două state reunite:

image

Chirtoacă s-a adresat mulţimii: „Luaţi cu asalt Prutul, zdrobiţi vamele, graniţele, barierele care mai sunt între noi! S-ar putea să fie calea cea mai scurtă spre Uniunea Europeană. Dacă milioane de imigranţi au trecut în Europa dintr-un capăt în altul şi au doborât toate frontierele, ar fi păcat noi să ne închinăm atâta la graniţa de râul Prut”. Primarul Chişinăului a ţinut să menţioneze şi avantajele unirii Republicii Moldova cu România. „Deja se ştie că dincolo de Prut, tarifele la energia electrică şi la gaz sunt mai mici, preţurile la produsele alimentare, la automobile, la haine sunt mai mici, drumurile mai bune, salariile şi pieţele mai mari, viaţa în general devine mai bună, plus, mai este şi umbrela de securitate a NATO. Să ţinem minte că avem o cale mai scurtă de a ajunge în Uniunea Europeană, prin Unirea cu România. Asta aşa, ca un gând pentru 2016, 2017 şi, cine ştie, poate în 2018 reuşim să o facem”, a declarat edilul Dorin Chirtoacă.

De altfel, în mai multe oraşe din Basarabia tricolorul a fost nelipsit, sărbătorindu-se cu fast ziua de 1 Decembrie la Orhei, Călăraşi sau Ungheni:

image
image

Invitat la o emisiune TV şi fiind chestionat asupra mişcării unioniste în continuă creştere din Republica Moldova, ambasadorul României, Marius Lazurcă a observat o schimbare de optică la nivelul organizaţiilor civice şi al partidelor unioniste, pe care l-a calificat ca fiind unul sănătos. Potrivit acestui, persoanele care îşi doresc unirea o spun şi vocea lor este auzită:

«Ceva s-a schimbat în mişcarea unionistă din Moldova şi oricare ar fi sentimentele individuale, o constatare se impune: Unionismul nu a dispărut şi pare a fi mai relevant, creşterea lui nu se datorează doar conditiilor dificile, ci şi datorita apariţiei unor noi generaţii de unionişti», a conchis Marius Lazurcă.

 Şi liderul rusofon Igor Dodon a declarat public că este îngrijorat de creşterea numărului unioniştilor din R.Moldova. În acelaşi timp, de ziua naţională, unioniştii bucureşteni grupaţi în Platforma Unionistă Acţiunea 2012 au efectuat un marş auto cu titlul ACCELERĂM UNIREA la care au participat peste o sută de maşini, acţiunea fiind reflectată în mai multe surse media (Vedeţi aici ştirile TVR şi Digi24).

image

Ţinta prefigurată de automobilişti, la fel ca cea din discursul preşedintelui, dar în consonanţă mai degrabă cu dorinţa de la Chişinău este orientată către anul 2018:

image

O serbare dedicată zile naţionale a fost organizată de Acţiunea 2012 chiar şi la Comrat, centrul regiunii autonome Găgăuzia:

image

Apel pentru Iohannis

De altfel, Platforma Unionistă Acţiunea 2012 a lansat un APEL PUBLIC către preşedintele Iohannis la dezbaterea de la Parlament cu titlul 1 Decembrie - Ziua Reîntregirii Naţionale. Conţinutul discuţiilor poate fi consultată în detaliu pe blogul de pe platforma Adevărul a colonelului Ion Petrescu, reprezentantul Clubul Militar Român de Reflecţie Euroatlantică, coorganizatorul dezbaterii. Apelul este unul destul de clar şi, până în prezent, nu a primit răspuns:

Cerem să avem o consultare nu doar noi, Acţiunea 2012, ci societatea civilă şi experţii, cu membrii Cancelariei prezidenţiale care se ocupă de Republica Modova. Lansez cu acest prilej o invitaţie publică: să discutăm subiectul Republica Moldova cu oamenii specializaţi din Cancelaria prezidenţial şi cu grupul intraparlamentar Prietenii Unirii.

Tot pe 1 Decembrie, peste 30 de organizaţii civice au cerut preşedintelui României, Klaus Iohannis, preşedintelui Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, preşedintelui Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, şi premierului Dacian Cioloş, înfiinţarea şi asumarea Fondului Moldova, în contra-pondere la împrumurile nerambursabile acordate de-a lungul vremii către Republica Moldova. Semnatarii consideră consideră că înfiinţarea acestui fond ar elimina ingerinţele politice şi riscul de corupţie. Asociaţiile şi fundaţiile cer ca din Consiliul de Administraţie al Fondului Moldova să facă parte atât instituţii ale statului, cât şi organizaţii nonguvernamentale specializate în buna guvernare de pe ambele maluri ale Prutului.

Vezi şi:

Apel public către conducerea României: Se cere crearea unui fond de investiţii pentru Moldova

În ce formă va începe totuşi cancelaria prezidenţială să ia la cunoştinţă că peste trei milioane de români, dintre care mare parte votanţii lui Klaus Iohannis în noiembrie 2014, trăiesc într-o zonă gri şi au nevoie de proiecte reunificatoare serioase, rămâne de văzut. Copiii basarabeni care au fost pe 1 Decembrie în studioul Adevărul LIVE merită mai mult!

Ziua Naţională a României, împreună cu copiii basarabeni

Cert este că se observă o discrepanţă între ceea ce oamenii de pe ambele maluri ale Prutului solicită şi lipsa de viziune a autorităţilor de la Bucureşti.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite