Fidelizarea militarilor şi poliţiştilor: vacanţe decontate, ajutor la rate, concediu paternal

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Decontarea vacanţelor în limita sumei de 1.450 de lei, ajutor pentru ratele la casă şi chiar dreptul la concediu paternal sunt câteva dintre măsurile prin care statul vrea să-i fidelizeze pe militari şi pe poliţişti.

Veşti bune pentru poliţişti, militari, precum şi pentru funcţionarii publici cu statut special din administraţia penitenciară şi personalul civil din instituţiile de apărare, ordine publică şi securitate naţională. Parlamentul a adoptat, recent, mai multe măsuri, menite să findelizeze aceste categorii de bugetari.

În timp ce unele prevederi, precum decontarea vacanţelor şi dreptul la concediu paternal au primit votul final în Camera Deputaţilor, aşteptând doar promulgarea de către preşedintele Klaus Iohannis, altele trebuie să mai treacă şi prin filtrul Senatului, înainte să fie trimise la Preşedinţie.

Concret, începând din acest an, poliţiştii, militarii şi funcţionarii cu statul special din sistemul de apărare naţională vor putea să-şi deconteze vacanţele în ţară, dar în limita sumei de 1.450 de lei. Spre deosebire, ceilalţi bugetari au dreptul la un voucher de vacanţă, în limita aceleiaşi sume. Aceştia sunt uşor dezavantajaţi în raport cu militarii şi poliţiştii, pentru că voucherele de vacanţă nu pot fi folosite în orice unitate hotelieră. „În anul 2018, pentru personalul militar, poliţiştii, funcţionarii publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare şi personalul civil din instituţiile publice de apărare, ordine publică şi securitate naţională, se decontează serviciile turistice prestate de unităţi aflate pe teritoriul României, efectuate în perioada concediului de odihnă, în limita valorică prevăzută (...)“, se arată în proiectul de lege pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţã a Guvernului nr. 90/2017.

Acelaşi proiect extinde dreptul de a beneficia de concediul paternal şi pentru poliţiştii şi funcţionarii publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare, din instituţiile publice de apărare, ordine publică şi securitate naţională, de care beneficia doar militarii.

Rate la casă, plătite de stat

Tot deputaţii au aprobat, recent, şi alte măsuri în sprijinul militarilor şi poliţiştilor, care însă trebuie să fie aprobate şi de Senat. Astfel, cadrele militare, dar şi poliţiştii aflaţi la prima numire în funcţie sau nevoiţi să se mute în interes de serviciu şi care contractează un credit imobiliar sau ipotecar vor putea beneficia de plata parţială sau chiar integrală a ratelor. Compensaţia se acordă însă în anumite condiţii. „Poliţistul care îndeplineşte condiţiile de acordare a compensaţiei lunare pentru chirie şi care contractează un credit ipotecar/imobiliar destinat achiziţionării unei

locuinţe, beneficiază de compensaţia lunară pentru chirie, pe o perioadă

ce nu poate depăşi durata de derulare a creditului respectiv, pentru plata

ratei sau a unei fracţiuni din rata aferentă creditului. (...) Compensaţia lunară pentru chirie se acordă pentru o singură locuinţă achiziţionată pe timpul carierei“, potrivit proiectului de lege.

În prezent, poliţiştii au dreptul la o compensaţie lunară, dar numai pentru chirie, nu şi pentru plata unei rate dintr-un credit pentru locuinţă.

Stimulente pentru fidelizare

Iniţiatorii proiectului spun că prin aceste măsuri se urmăreşte fidelizarea acestor categorii de bugetari.

„Poliţiştii şi militarii care îşi desfăşoară activitatea în cadrul acestor instituţii, fie că este vorba despre poliţiştii şi militarii din cadrul Ministerului Afacerilor Interne sau militarii din cadrul Ministerului Apărării Naţionale, Serviciului Român de Informaţii, Serviciului de Informaţii Externe, Serviciului de Telecomunicaţii Speciale şi ai Serviciului de Pază şi Protecţie sunt cadre cu o pregătire profesională specifică şi acceptă desfăşurarea activităţii lor în condiţii speciale, atât sub aspectul riscurilor implicate, programului individualizat, confidenţialităţii, respectării mai multor obligaţii şi incompatibilităţi“, se precizează în expunerea de motive.

Decontare, în loc de voucher de vacanţă

Măsurile de recompensare financiară a militarilor şi poliţiştilor au fost propuse de sindicatele din Ministerul de Interne. „Transferul subvenţiei chiriei la plata ratelor pentru o locuinţă a avut în vedere fidelizarea personalului. În marile oraşe, oamenii sunt sufocaţi practic de costurile mari ale chiriilor şi atunci am gândit un credit ipotecar pe 20-30 de ani, la care o parte din rata de la bancă să fie suportată de MAI. Practic, chiria se transformă în rată. La prima de vacanţă am propus acordarea unui decont şi nu voucher de vacanţă, pentru că avem structuri de filaj, de ofiţeri acoperiţi. Voucherele sunt nominale, nu putem să scriem numele acestor ofiţeri pe ele, trebuie să-i protejăm “, a explicat, pentru „Adevărul“, Dumitru Coarnă, preşedintele Sindicatului Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractual (SNPPC).

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite