UPDATE Dosarul „Zambaccian”. Judecătorii au stabilit un nou termen al recursului pentru pentru 4 noiembrie
0Adrian Năstase şi soţia au ajuns, luni, din nou în faţa instanţei Curţii Supreme unde a avut loc un nou termen din recursul în dosarul „Zambaccian”. Magistraţii ar fi trebuit s-o audieze pe soţia fostului premier, dar aceasta a cerut o amânare pe motiv că nu se simte bine. În acest dosar, în martie 2012, fostul premier Adrian Năstase a fost condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare pentru şantaj, fiind achitat pentru luare de mită.
UPDATE Judecarea recursului în dosarul „Zambaccian” a fost amânată pentru 4 noiembrie.
La termenul de luni magistraţii Instanţei Supreme au audiat-o pe fosta şefă al Inspectoratului de Stat în Construcţii Irina Paula Jianu, care şi-a reluat declaraţiile date în faţa judecătorilor, în prima etapă a procesului.
Tot luni, soţia fostului premier Adrian Năstase, Dana Năstase trebuia să dea o declaraţie în acest dosar, însă aceasta a solicitat să fie audiată la termenul următor pe motiv ca nu se simte bine.
Astfel, magistraţii au stabilit un nou termen de judecată pentru 4 noiembrie.
UPDATE Fostul premier Adrian Năstase şi soţia sa au ajuns luni la Curtea Supremă, în jurul orei 9.00.
Acesta a precizat din nou că atât el, cât şi familia se simt hărţuiţi. În plus, a mai explicat că banii din acest dosar sunt „o probă destul de ciudată”.
Întrebat de jurnalişti despre cazul procurorului Lucian Papici, fostul premier a declarat că nu vrea să fie subiectiv.
Mai mult, acesta a spus că dosarele în care este cercetat şi care au fost instrumentate de Papici se vor întoarce la Parchet.
La termenul anterior Dana Năstase a lipsit din motive de sănătate, aceasta urmând să se prezinte astăzi în faţa Completului de cinci judecători al Instanţei Supreme. Mai mult, avocaţii apărării trebuie să depună la dosar chitanţele din care rezultă ce bunuri au cumpărat soţii Năstase din China.
De asemenea, va da declaraţii în faţa instanţei şi fostului şef al Inspectoratului de Stat în Construcţii Irina Paula Jianu, martorii Ioan Păun (cel care a şi făcut denunţul în acest dosar) şi Smaranda Corbeanu, dar şi Cristina Popa.
Fostul premier Năstase şi-a susţinut atunci nevinovăţia, timp de mai bine de două ore, precizând în faţa instanţei că acest dosar este instrumentat politic.
„Doresc să subliniez caracterul politic al demersului împotriva mea care s-a materializat în 25 de dosare, unele dintre acestea fiind menţinute cu coperţile goale. De-a lungul timpului, dosarele au fost disjunse şi aşa s-a ajuns la acest dosar «cocktail» în care sunt incluse importuri, reparaţii, termopane şi aşa mai departe”, a precizat Adrian Năstase.
Acesta a mai spus că în ultimii ani a venit la Curtea Supremă de aproximativ 200 de ori, iar obiectivul acestor „hărţuiri” ar fi eliminarea sa din viaţa politică, lucru care s-a şi întâmplat.
De asemenea, fostul premier a arătat, în faţa celor cinci judecători din complet, că o parte din probele Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) nu sunt veridice, referindu-se la faptul că suma de peste 100.000 de dolari care ar fi fost confiscată de procurori şi despre care se spune că el i-ar fi dat-o fostului consul Ioan Păun conţine bancnote care ar fi fost eliberate de către trezoreria Statelor Unite ale Americii după momentul la care anchetatorii susţin că s-au săvârşit faptele.
Năstase: Banii daţi lui Păun erau pentru a aduce familiei tratamente medicale din China
Năstase a susţinut că nu l-a şantajat niciodată pe Ioan Păun şi că acea sumă de bani i-a fost dată acestuia pentru a aduce familiei sale tratamente de la medici chinezi pentru soacra sa, mama Danielei Năstase, care ar fi fost foarte bolnavă.
Referitor la imobilul din strada Christian Tell, fostul premier a arătat că nu poate înţelege de ce procurorii susţin în continuare că imobilul i-ar aparţine, în condiţiile în care în imobilul respectiv locuiesc de ani de zile membri ai familiei lui Sorin Opriş.
Magistraţii care judecă recursurile din dosarul Zambaccian au decis, pe 3 iunie, amânarea dosarului pentru toamnă, la sfârşitul vacanţei judecătoreşti, după ce au stabilit ce probe vor fi discutate la termenul următor.
Astfel, instanţa a admis atunci depunerea mai multor înscrisuri privind construcţia imobilului din Zambaccian, facturi pentru bunuri provenite din China, o hotărâre judecătorească, dar şi alte înscrisuri.
Instanţa a mai dispus, din oficiu, reaudierea martorei Cristina Popa şi a fostului consul al României în China Ioan Păun, arătând că se impune acest lucru la recurs.
Tot la termenul de pe 3 iunie, judecătorii au respins două solicitări ale avocaţilor de emitere a unor adrese către Guvern şi Ministerul Afacerilor Externe, în vederea solicitării unor stenograme ale unor şedinţe. Instanţa Supremă a respins şi cererea avocaţilor lui Adrian Năstase de recuzare a judecătoarei Ioana Bogdan din completul de cinci magistraţi care judecă recursurile.
Năstase: trei ani pentru şantaj, achitat pentru luare de mită
Pe 30 martie 2012, în acest dosar, Adrian Năstase a fost condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare pentru şantaj, fiind achitat pentru luare de mită.
Soţia fostului premier, Daniela Năstase, a fost condamnată atunci tot la trei ani de închisoare cu suspendare, pentru „participaţie improprie la folosirea de documente false la autoritatea vamală”, fiind achitată pentru complicitate la luare de mită şi şantaj.
Fostul şef al Inspectoratului de Stat în Construcţii Irina Paula Jianu a primit o pedeapsă de trei ani de închisoare cu executare. Instanţa a dispus în cazul acesteia o pedeapsă de doi ani de închisoare pentru folosirea bunurilor societăţii comerciale împotriva scopurilor acesteia şi o altă pedeapsă, de trei ani de închisoare, pentru participaţie improprie la folosirea de documente false la vamă.
Cele două pedepse ale acesteia u fost contopite de instanţă, iar dacă sentinţa va deveni definitivă, Jianu ar urma să exercute pedeapsa cea mai grea, respectiv trei ani de închisoare. Irina Jianu a fost achitată de magistraţi pentru dare de mită, spălare de bani şi fals intelectual, celelalte fapte pentru care procurorii o acuzaseră în acest dosar.
Sentinţa de pe 30 martie 2012 a Completului de trei judecători al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a fost contestată la Completul de cinci judecători, care urmează să dea o decizie definitivă în această cauză.
Soţii Năstase şi Irina Jianu, trimişi în judecată pentru corupţie
Pe 5 mai 2010, Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) i-a trimis în judecată pe Adrian Năstase, Daniela Năstase şi Irina Paula Jianu, pentru fapte de corupţie.
Procurorii DNA susţin că, în perioada 2002 - 2004, în calitate de premier - cu atribuţii de coordonare a activităţii membrilor Guvernului, de numire a conducătorilor organelor de specialitate din subordinea Guvernului şi a altor persoane ce îndeplinesc funcţii publice, cu atribuţii de control în ce priveşte activitatea miniştrilor şi atribuţii de control asupra autorităţilor şi instituţiilor publice centrale şi locale prin Aparatul de lucru al primului ministru - Adrian Năstase ar fi primit, în mod direct şi prin intermediul Danielei Năstase, foloase necuvenite în valoare de aproximativ 630.000 de euro la cursul de schimb 2002/2004.
Aceste foloase constau în contravaloarea unor bunuri importate din China şi cheltuielile aferente acestor importuri, precum şi contravalorea unor lucrări efectuate la imobilele lui Năstase din localitatea Cornu şi din Bucureşti.
Pe 20 iunie 2012, Adrian Năstase a fost condamnat definitiv, de Înalta Curte la doi ani de închisoare cu executare în dosarul „Trofeul calităţii”, în care a fost acuzat în legătură cu strângerea de fonduri pentru campania electorală din 2004, când a candidat pentru Preşedinţie din partea PSD.
Pe 18 martie, Năstase a fost eliberat din penitenciar, după ce Tribunalul Bucureşti a admis cererea lui de eliberare condiţionată.
Citeşte mai multe ştiri pe aceeaşi temă:
Dosarul „Zambaccian“. Adrian Năstase, aşteptat împreună cu soţia peste o lună la Curtea Supremă
Completul de cinci judecători al Instanţei Supreme a stabilit ca următorul termen din recursul în dosarul „Zambaccian” să aibă loc peste aproximativ o lună, mai exact pe 7 octombrie. În acest dosar, pe 30 martie 2012, fostul premier Adrian Năstase a fost condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare pentru şantaj, fiind achitat pentru luare de mită.
Procurorii DNA susţin în motivele recursului din dosarul „Zambaccian” că probele existente la dosar arată că Adrian şi Daniela Năstase sunt vinovaţi, ei fiind achitaţi „eronat” de completul de trei judecători de la Curtea Supremă. Recursurile din dosar urmează să fie judecate de un complet de cinci judecători ai instanţei supreme pe 13 mai.
Cererile de abţinere formulate de trei dintre cei cinci judecători repartizaţi să judece contestaţiile din dosarul Zambaccian al lui Adrian Năstase au fost respinse de Colegiul de conducere al Curţii Supreme, au declarat pentru Mediafax oficiali ai Instanţei Supreme.
Adrian Năstase are o pilă la DNA. Cine tergiversează dosarul Zambaccian
Un procuror DNA, Elena Matieşescu, a tărăgănat nouă luni formularea recursului în ultimul dosar în care mai este judecat fostul premier, Dosarul „Zambaccian“, iar faptele se prescriu peste o lună.
Adrian Năstase a plătit prejudiciul către Inspectoratul de Stat în Construcţii
Fostul premier Adrian Năstase a virat în contul Inspectoratului de Stat în Construcţii suma de 3,3 milioane de lei, care reprezintă prejudiciul stabilit de judecători în dosarul „Trofeul Calităţii”. Astfel, Năstase evită executarea silită a casei sale de pe strada Zambaccian şi a fermei de la Cornu.