„Dosarul Transferurilor” Probele procurorilor care au cerut interdicţia de a părăsi ţara pentru cei opt grei ai fotbalului se bazau pe materiale de presă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Probele procurorilor DNA împotriva acuzaţilor din "Dosarul Transferurilor" se bazau pe materiale de presă FOTO Adevărul
Probele procurorilor DNA împotriva acuzaţilor din "Dosarul Transferurilor" se bazau pe materiale de presă FOTO Adevărul

Instanţa supremă, care a respins, la 19 februarie, cererea procurorilor ca cei implicaţi în dosarul transferurilor să nu părăsească ţara, şi-a motivat astăzi decizia, arătând că probele procurorilor anticorupţie se bazau doar pe materiale de presă.

Judecătorii Înaltei Curţi au demontat pe rând argumentele aduse de procurorii anticorupţie pentru impunerea interdicţiei de a părăsi ţara celor opt persoane cercetate în Cristian Borcea, Ioan Becali, Victor Becali, Gheorghe Popescu şi Gheorghe Neţoiu.

„În primul rând, se constată că parchetul a înţeles să-şi susţină toate argumentele invocate prin diverse titluri de articole din presă sau emisiuni TV, indicând mai multe site-uri web unde acestea ar putea fi consultate de Înalta Curte, fără a verifica în niciun fel veridicitatea informaţiilor pe care aceste materiale le conţin”, se arată în motivare.

Numai pentru că au bani nu înseamnă că se vor sustrage judecăţii

Astfel, Completul de cinci judecători ai Înaltei Curţi nu a luat în calcul niciunul dintre aceste materiale, judecând cererea exclusiv pe baza actelor aflate în dosar, arătând că niciuna dintre acuzaţiile aduse de procurori inculpaţilor nu susţine cererea de a li se interzice acestora să părăsească ţara. De asemenea, judecătorii au respins argumentul procurorilor că lui Gheorghe Popescu şi Mihai Stoice ar trebui să li se interzică să părăsească ţara pentru că au mijloacele financiare de a o face.

„Existenţa mijloacelor financiare care să le permită părăsirea teritoriului ţării nu poate constitui un argument pentru luarea unei măsuri restrictive de libertate”, au explicat judecătorii.

Mai mult, judecătorii instanţei supreme au respins argumentul adus de procurori cum că acestora ar trebui să li se interzică să plece din ţară pentru că şi-ar fi exprimat public nemulţumirea faţă de soluţia de condamnare a acestora şi, deci, acesta ar putea fi un indiciu că se vor sustrage de la judecarea cauzei. În plus, mai spun judecătorii, în actualul stadiu al dosarului nu e nevoie neapărată de prezenţa acuzaţilor pentru ca procesul să se desfăşoare normal.

Pădureanu şi Copos îşi vând din bunuri

Completul de cinci judecători de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a mai spus, în motivarea deciziei, că faptul că Jean Pădureanu, Gheorghe Copos şi Cristian Borcea şi-au vândut o parte din bunuri nu înseamnă, aşa cum susţin procurorii, că vor să plece din ţară pentru a se sustrage judecăţii şi, cu atât mai mult, nu justifică luarea unei măsuri restrictive de libertate, arătând totodată că nu există niciun mod prin care procurorii ar putea împiedica inculpaţii să dispună de bunurile lor aşa cum doresc.

De asemenea, judecătorii Înaltei Curţi au apreciat şi că cererile de insolvenţă făcute de Copos şi Pădureanu pentru Fotbal Club Rapid şi Asociaţia Fotbal Gloria nu reprezintă în sine un motiv pentru a-i priva pe cei doi de libertatea de a pleca din ţară.

Procurorii i-au acuzat pe cei opt că ar fi pus la cale un „plan” pentru a fugi din ţară. Judecătorii ICCJ au constatat că „nu există nici măcar un indiciu care să susţină concluziile procurorului care bănuieşte că inculpaţii ar fi plănuit părăsirea teritoriului ţării”. Mai mult, Completul de cinci judecători a respins această ipoteză ca „neplauzibilă”, întrucât procurorii au explicat că acest „plan” ar fi fost discutat în foaierul unui hotel, de faţă cu mai multe persoane.


Cum au ajuns cei opt grei condamnaţi la închisoare

Cei opt „grei ai fotbalului” au fost deferiţi justiţiei de procurorii anticorupţie în octombrie 2008, fiind acuzaţi de efectuarea unor tranzacţii ilegale la transferurile de fotbalişti către cluburi din străinătate, ceea ce ar fi adus statului român un prejudiciu de 1,5 milioane de dolari şi ar fi prejudiciat patru cluburi străine de fotbal cu alte peste 10 milioane.

În rechizitoriul DNA sunt prezentate 12 transferuri ale unor fotbalişti români efectuate de la cluburile Dinamo Bucureşti, Rapid Bucureşti, Gloria Bistriţa şi Oţelul Galaţi către cluburi din străinătate, în perioada 1999-2005.

Procesul celor opt a fost judecat mai întâi de judecătorii Tribunalului Bucureşti care i-au achitat în aprilie pe cei opt. Decizia a fost însă contestată de procurorii anticorupţie la Curtea de Apel Bucureşti care, în noiembrie anul trecut, i-a condamnat pe toţi cei opt implicaţi la închisoare, fie cu suspendare, fie cu executare:
Ioan Becali - 8 ani de închisoare

Victor Becali - 7 ani de închisoare

Cristi Borcea - 7 ani de închisoare

George Copos - 5 ani de închisoare

Mihai Stoica - 4 ani de închisoare

Jean Pădureanu - 3 ani de închisoare cu suspendare

Gigi Neţoiu - 3 ani de închisoare cu suspendare

Gică Popescu - 3 ani de închisoare cu suspendare

În urma deciziei Curţii de Apel, procurorii anticorupţie au cerut dispunerea interdicţiei de a părăsi ţara pentru cei implicaţi în „Dosarul Transferurilor”, cerere respinsă de Completul de cinci judecători la 19 februarie. Judecătorii ICCJ au stabilit un nou termen în „Dosarul Transferurilor” pentru 16 aprilie.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite