UPDATE Dinu Patriciu a murit la Londra. Familia: „Funeraliile vor avea loc în cerc restrâns”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dinu Patriciu a murit la 64 de ani FOTO Adevărul
Dinu Patriciu a murit la 64 de ani FOTO Adevărul

Dinu Patriciu a murit, marţi, la Londra, unde se afla internat de aproximativ două săptămâni, anunţă jurnalistul Rareş Bogdan. Omul de afaceri a fost răpus, la vârsta de 64 de ani, de un cancer la glandele endocrine, după ce în urmă cu circa un an şi jumătate suferise un transplant de ficat la Milano. Într-un comunicat dat publicităţii de familie se arată că funeraliile vor avea loc în cerc restrâns.

Potrivit unui comunicat de presă emis de familia omului de afaceri, Dinu Patriciu a murit într-un spital londonez în urma unei infecţii pulmonare, deşi suferea de cancer de câţiva ani buni. „Funeraliile vor avea loc în cerc restrâns, defunctul şi-a dorit să ocolească neînţelegerile şi presiunea mediatică la care a fost supus în ultimii ani”, se arată în comunicat.

În decembrie 2012, Dinu Patriciu a fost supus unei intervenţii chirurgicale dificile, un transplant de ficat realizat într-o clinică renumită din Milano. Medicii avertizau la momentul respectiv că omul de afaceri suferea de o boală progresivă.

Boala hepatică de care sufera Dinu Patriciu a avansat în timp, iar după analize amănunţite făcute în străinătate, doctorii l-au pus pe lista de aşteptare pentru a primi un ficat nou. Medicii i-au transplantat la vremea respectivă un ficat întreg, prelevat de la un donator aflat în moarte cerebrală, cu care era compatibil. De atunci, Dinu Patriciu a rămas în atenţia medicilor de la Milano şi Londra.

Profesorul Mihai Voiculescu: „Este exclusă orice culpă medicală!”

Omul de afaceri era spitalizat de aproximativ două săptămâni, într-o unitate medicală din Londra. În ultima săptămână, starea sănătăţii sale s-a înrăutăţit vizibil.

Potrivit profesorului Mihai Voiculescu, medicul curant al lui Dinu Patriciu, omul de afaceri a murit la Spitalul Royal Free din Londra, cel mai probabil din cauza unei infecţii după transplantul de ficat.

„Dinu Patriciu a decedat într-un spital din Londra, cu o posibilă infecţie posttransplant, fiind exclusă orice culpă medicală. Dinu Patriciu a decedat în Spitalul Royal Free Hospital din Londra, unde mergea frecvent la control pentru monitorizarea stării de după transplant. Este posibil, pe stare imunologică scăzută să fi dezvoltat o infecţie. Ceea ce pot să spun este că a beneficiat de cea mai bună îngrijire”, a explicat profesorul Voiculescu, citat de Mediafax.

Potrivit acestuia, în ultimii trei ani, Dinu Patriciu a fost supus mai multor investigaţii la Spitalul AKH din Viena, la Spitalul Niguarda din Milano, dar şi la Londra. Omul de afaceri urma un tratament pentru cancer în capitala Marii Britanii.

"Întrucât starea sănătăţii nu era bună, am început pregătirea pentru transplant. În urmă cu un an şi jumătate, Dinu Patriciu a fost supus unei intervenţii de transplant hepatic în spitalul din Milano. Problemele de serviciu însă l-au determinat să monitorizeze starea de sănătate într-un spital din Londra, respectiv Royal Free Hospital", a declarat profesorul Voiculescu.

El a mai spus că probabil la Dinu Patriciu au apărut complicaţii posttransplant.

"Este posibil, pe stare imunologică scăzută să fi dezvoltat o infecţie. Ceea ce pot să spun este că a beneficiat de cea mai bună îngrijire şi este exclusă orice culpă medicală", a precizat Voiculescu.

Ion Iliescu: Era un om civilizat, echilibrat

Omul de afaceri Viorel Cataramă şi-a exprimat regretul pentru dispariţia lui Dinu Patriciu, declarând că acesta a fost cel mai performant om de afaceri din România de după Revoluţie, singurul care a realizat o tranzacţie de peste un miliard de euro. 

”L-am cunoscut pe Dinu Patriciu în 1990, împreună am făcut cu Dinu atât politică, cât şi afaceri. În ceea ce priveşte afacerile, el s-a dovedit a fi cel mai performant om din România, este singurul român care în ultimii 25 de ani a făcut o tranzacţie de peste un miliard de euro, de departe cea mai mare performanţă în domeniul economic. În domeniul politic a fost permanent un om cu vederi liberale, un liberal de dreapta”, a declarat Cataramă pentru Mediafax.

Petre Roman: Patriciu s-a luptat aprig cu boala

În opinia fostului premier Petre Roman, Dinu Patriciu s-a luptat cu boala până în ultima clipă şi a crezut că va învinge maladia, adăugând că acesta a fost cel care a repornit instituţia fundamentală a Partidului Naţional Liberal, după Revoluţie.

„S-a luptat cu boala aprig, era caracterul lui, avea o forţă de caracter cu totul ierşită din comun. S-a luptat cu boala până în ultima clipă şi cred că până în ultima clipă a crezut că va învinge boala, dar era, probabil, prea slăbit şi până la urmă nu s-a mai putut face nimic”, a declarat Petre Roman, citat de Mediafax.

Petre Roman a mai spus că Dinu Patriciu a fost ”printre primii, dacă nu chiar primul care, imediat după Revoluţie, a repornit instituţia fundametală care este PNL”.

Dinu Patriciu a fost unul dintre puţinii oameni care au afirmat fără complexe aderenţa la ideile de dreapta, care a rostit răspicat cuvântul ”capitalist” când multora le era ruşine să îl pronunţe, arată PNL într-un mesaj dat publicităţii la moartea omului de afaceri.

 Dinu Patriciu (centru) este naşul fiului lui Petre Roman (stânga) FOTO Mediafax

Dinu Patriciu Petre Roman - botez FOTO Mediafax

Daniel Dăianu: Am preţuit îndrăzneala lui Dinu Patriciu 

Fostul ministru de Finanţe Daniel Dăianu a declarat  că Dinu Patriciu era un om de afaceri de o anvergură neobişnuită pentru România şi, deşi nu i-a împărtăşit întotdeauna viziunea economică, i-a preţuit îndrăzneala.

“Am fost impresionat, chiar marcat, sunt foarte trist. Eu poate că sunt mai subiectiv ca alte persoane, întrucât îl cunosc pe Dinu Patriciu de foarte mult timp. Copii fiind, am făcut sport împreună, am jucat baschet la echipa liceului. I-am preţuit talentul ca arhitect. Şi după 1989, când a intrat în viaţa publică, fie ca politician, dar şi ca o figură proeminentă a mediului de afaceri, i-am preţuit îndrăzneala. Uneori nu am fost de acord cu el. În ceea ce priveşte viziunea economică, era un liberal convins în accepţia europeană, eu fiind şi adeptul prezenţei unui sector public semnificativ în economie, dar ne-am respectat punctele de vedere, chiar dacă nu erau similare”, a mai spus fostul ministru al Finanţelor.

Daniel Dăianu a precizat că a apreciat la Dinu Patriciu vigoarea şi vivacitatea cu care s-a manifestat în spaţiul politic, amintind că a făcut parte dintr-o echipă liberală care a încercat chiar modernizarea partidului.

Elena Udrea: Regret decesul lui Patriciu

Preşedintele PMP, Elena Udrea, a declarat, marţi, că regretă decesul lui Dinu Patriciu, exprimând condoleanţe şi arătând că este momentul în care trebuie să se treacă “peste tot ce a fost conflict”.

“E un moment trist pentru familia domnului Patriciu, pentru prietenii dânsului, regret acest deces, îmi exprim condoleanţele. Este un moment în care trecem peste tot ce a fost conflict, peste tot ce a fost nemulţumire de-a lungul timpului, este un moment în care trebuie să fim măcar cu gândul alături de cei care plâng această pierdere. Dumnezeu să-l ierte!”, a spus Elena Udrea.

Ştefănescu: Moartea lui Patriciu, o imensă pierdere pentru liberalismul autentic

Secretarul general adjunct al PSD, Codrin Ştefănescu, consideră că moartea omului politic şi de afaceri Dinu Patriciu reprezintă ”o imensă pierdere” pentru liberalismul autentic din România.

”Era, aşa cum l-am cunoscut eu, un om de cultură, iubitor de artă, colecţionar şi susţinător al promovării tinerilor artişti. Va rămâne viu în memoria multora dintre cei de care de-a lungul timpului s-a simţit într-un fel legat şi cu care a împărtăşit aceeaşi pasiune pentru frumos, estetic şi artă românească. În acelaşi timp, ca exponent al mediului de afaceri, Dinu Patriciu a pledat şi militat permanent pentru capitalul românesc şi pentru promovarea produselor româneşti, fiind şi un susţinător al programului 'Fabricat în România'. La rându-mi, sunt alături de familia îndoliată, transmiţând sincerele mele condoleanţe”, afirmă social-democratul, potrivit unui comunicat de presă remis, marţi, Agerpres.

Cine a fost omul de afaceri şi cum a intrat în politică

Omul de afaceri Dinu Patriciu s-a numărat printre oamenii care au readus PNL pe eşchierul politic, imediat după Revoluţie. A activat ca deputat, ministru, preşedinte de partid şi a jucat un rol-cheie în viaţa politică din România postdecembristă.

La începutul anilor 1990, Dinu Patriciu a pus bazele Partidului Naţional Liberal şi, în acelaşi an, a obţinut primul mandat de deputat în Timişoara. La numai câteva luni după aceea, a fost exclus însă din PNL, alături de Andrei Chiliman, Călin Popescu Tăriceanu şi Gelu Netea, alături de care fondează ulterior PNL- Aripa Tânără, formaţiune condusă de Patriciu însuşi. Noul partid a semnat o convenţie care i-a permis să intre în Guvernul Petre Roman şi, în aceeaşi perioadă, a fost numit ministru al Lucrărilor Publice. Din ministerul condus de Patriciu s-a desprins, curând, Ministerul Transporturilor, condus de cel care avea să-i devină rival: nimeni altul decât actualul preşedinte Traian Băsescu.

În perioada 1992-1996, Patriciu este ales deputat de Dâmboviţa, iar în 1993 devine preşedinte al Partidului Liberal ’93. La alegerile din 1996 pentru Primăria Capitalei a candidat pentru funcţia de edil, însă pierde. Pierde încă o dată, la alegerile din 1996, un mandat de parlamentar. În 1998, însă, PNL fuzionează cu Partidul Liberal ’93, iar Patriciu devine vicepreşedinte al formaţiunii. În 2000 obţine un alt mandat de parlamentar, însă demisionează din Parlament trei ani mai târziu, pentru a se dedica afacerilor.

Patriciu: „PNL caută un lider mesianic“. Relaţia de dragoste şi ură cu Antonescu

În iunie 2014, Dinu Patriciu a exprimat, la România TV, o opinie referitoare la situaţia curentă din PNL, partid pe care l-a păstorit în primii ani de după Revoluţie.

„Cred că întotdeauna PNL şi-a căutat un personaj mesianic, cum a fost Câmpeanu şi ceilalţi preşedinţi. Întotdeauna PNL a avut nevoie de un toiag. De obicei, în căutarea omului providenţial, PNL a dat de greu şi asta este trista lui istorie“, a spus Patriciu şi a opinat că este puţin probabilă o revenire a lui Crin Antonescu în rândul candidaţilor la prezidenţiale.

Relaţia dintre Dinu Patriciu şi Crin Antonescu a fost una de prietenie, dar s-a deteriorat în 2011, când Antonescu a refuzat să îl susţină pe omul de afaceri pentru o funcţie de conducere în partid. Antonescu a susţinut deciziile politice ale lui Patriciu şi a fost multă vreme un apropiat al acestuia, la fel ca şi Adina Vălean, soţia fostului lider liberal.

Ruptura s-a produs în 2011, când Antonescu s-a arătat profund deranjat de un articol apărut în cotidianul “Adevărul”, în care se arăta că Vălean şi-a schimbat poziţia cu privire la proiectul Roşia Montană şi susţinea folosirea cianurilor.

„Pixelul albastru“

Dinu Patriciu şi Traian Băsescu au ajuns în instanţă, după ce, în 2009, s-a dat publicităţii o înregistrare din campania electorală care s-a derulat în 2004. Înregistrarea îl prezenta pe preşedintele Traian Băsescu la un miting şi arată că şeful statului a lovit un copil de două ori. Băsescu l-a dat în judecată pe omul de afaceri, pentru “minciună şi trucarea unor imagini”,  deşi acesta a negat că ar fi dat înregistrarea presei, şi a câştigat. Traian Băsescu a  obţinut despăgubirea simbolică de 50 de bani.

Proprietarul „Adevărul“ pentru şase ani

În 2006, Dinu Patriciu a cumpărat ziarul Adevărul. Patriciu era la vremea aceea unul dintre cei mai bogaţi oameni din România şi îşi pusese în cap să construiască un mare trust de presă. Pentru a-şi atinge scopul, aduce o echipă de peste 100 de oameni (jurnalişti, manageri şi oameni de vânzări) de la Ringier (trust elveţian care deţinea titluri importante din presa autohtonă), în frunte cu Răzvan Corneţeanu (numit manager general).

Patriciu face investiţii masive, „Adevărul” se relansează şi, cu ajutorul unei politici agresivă de inserturi, atinge tiraje medii lunare de peste 100.000 de exemplare. Inserturile au avut un succes atât de mare, încât „Adevărul” vânduse, după un an de la implementarea acestei strategii, peste 15 milioane de cărţi. Începând din 2010, laolaltă cu majoritatea afacerilor lui Dinu Patriciu, trustul „Adevărul” s-a confruntat cu serioase probleme financiare. În toamna anului 2012, Patriciu a vândut toate publicaţiile pe care le deţinea, inclusiv ziarul „Adevărul”.

Moldovean de dincolo de Prut, după tată

Într-un interviu acordat Adevărul de Moldova, Dinu Patriciu a vorbit despre proiectul său media de peste Prut ca fiind unul de suflet. „Evident că o lume liberă înseamnă iniţiativă liberă. Iar iniţiativa poate avea două tipuri de motivaţii: cea comercială, profitul, dar şi cea de suflet. Pentru mine, ca moldovean după tată, investiţia din Moldova are ambele motivaţii. Străbunicul meu a fost senator conservator de Fălciu, iar moşia lui se întindea şi de-o parte şi de alta a Prutului, chiar dacă pe la 1870-1880 era vorba de două ţări, ca şi acum.“

Mărirea şi decăderea imperiului construit de Dinu Patriciu

Cunoscut arhitect înainte de Revoluţia din 1989, Dinu Patriciu a ocupat trei ani la rând (2009, 2010 si 2011) primul loc în Topul celor mai bogaţi români. Miliardarul a avut afaceri în domeniile petrolier, bancar, imobiliar şi media, fiind fondatorul trustului de presă Adevărul Holding.

Omul de afaceri figura pe locul 597 într-un top al miliardarilor lumii apărut în China, potrivit capital.ro. Averea lui Dinu Patriciu a scăzut însă dramatic, conform ultimei ediţii a Top 300 Capital Cei mai bogaţi români. Astfel, Patriciu mai are o avere estimată la doar 250 de milioane de euro, după ce în 2007 fusese cel mai bogat om din România cu o avere estimată la peste 3 miliarde de euro.

În şase ani, Dinu Patriciu a pierdut circa două miliarde de euro încasate din vânzarea Rompetrol, căzând de pe locul întâi în Top 300 (ediţia din 2007) pe locul 17 (ediţia actuală).

Fundaţia Dinu Patriciu a sprijinit peste 20.000 de tineri

Dinu Patriciu a avut o activitate bogată şi în sfera socială. Omul de afaceri a înfiinţat în anul 2005 o organizaţie neguvernamentală sub numele de Fundaţia Energia Vie. Ulterior, în anul 2007 ONG-ul a primit denumirea de Fundaţia Dinu Patriciu. Misiunea fundaţiei Dinu Patriciu a fost aceea de a sprijini şi promova educaţia. Astfel, în cei şase ani, au fost sprijiniţi peste 20.000 de liceeni şi studenţi. Aceştia au beneficiat de burse cuprinse între 200 şi 300 de lei.

Totodată, fundaţia a sprijit peste 300 de tineri care au mers la cele mai bune universităţi din lume, singura condiţie fiind aceea de a reveni în ţară după finalizarea studiilor. Printre altele, Fundaţia Dinu Patriciu a organizat Gala Premiilor în Educaţie, dar şi Forumul Educaţiei, două evenimente de impact pentru sistemul educaţional.

„Perioada 2006 - 2012 a fost una dintre cele mai frumoase din viaţa mea din punct de vedere profesional. Am avut ocazia să coordonez o fundaţie cu peste 6.000 de bursieri anual, cu un buget cumulat de peste 20 de milioane de euro dedicat în întregime îmbunătăţirii educaţiei din România. Îi datorez asta lui Dinu Patriciu, un om care a fost puţin înţeles chiar de către cei apropiaţi, un om în ochii cărora am văzut întotdeauna fericire atunci când era vorba despre bursierii noştri şi realizările lor”, a spus Tincuţa Apăteanu-Baltag, fostul director al fundaţiei, pe Facebook.

Datorii uriaşe

În ultimii ani, odată cu declinul afacerilor, Dinu Patriciu a început să acumuleze mari datorii la stat, dar şi la bănci şi chiar salariaţi. Una dintre puţinele companii pe care le mai avea în portofoliu omul de afaceri, Marexin (Marine Resources Exploration International BV) nu a achitat taxele datorate la stat şi nici salariile angajaţilor, potrivit capital.ro.

O altă companie, DP Holding (firma de bază a lui Dinu Patriciu) s-a îndreptat împotriva fostului magnat pentru recuperarea datoriilor. Astfel, instanţele de judecată nu l-au iertat pe Dinu Patriciu, acesta ajungând să fie executat silit în circa 80 de dosare.

Printre creditorii care l-au urmărit pe Dinu Patriciu se numără BCR, CEC Bank, Raiffeisen Leasing, Unicredit Leasing, Vodafone România, Orange România, Romtelecom, Allianz Ţiriac, Rompetrol Downstream, CEZ Vânzare, CEZ Distribuţie, Apa Nova, Rosal Grup, Meridian Taxi, Medlife.

Afacerea Mic.ro

Una dintre afacerile care au ajuns să-i păteze reputaţia în mod iremediabil a fost reţeaua de magazine de cartier Mic.ro Retail. În 2012, când a fost lichidată afacerea, aproape 5.000 de oameni au rămas fără locuri de muncă, iar 700 de creditori aşteaptă şi acum să fie plătiţi.

Reţeaua de băcănii număra 830 de magazine Mic.ro, dintre care 720 fixe şi 110 mobile, şi 58 de unităţi Macro şi miniMax. Extinderea reţelei s-a făcut însă pe banii furnizorilor şi pe baza de credite, firma plătind facturile cu mari întârzieri.

Datoriile neplătite de mai multe luni, pe care lanţul Mic.ro le-a acumulat către o serie de furnizori, i-au făcut pe mulţi dintre aceştia să stopeze livrările de mărfuri. Inevitabilul s-a produs în februarie 2012, când compania a cerut protecţia prin intrarea în insolvenţă, cererea fiind aprobată de Tribunalul Bucureşti.

Dosarul Rompetrol, achitare în primă instanţă

Dinu Patriciu a fost achitat în 2012, de Tribunalul Bucureşti în dosarul Rompetrol, în care procurorii au cerut pedeapsa maximă, de 20 de ani de închisoare, pentru infracţiuni printre care delapidare, spălare de bani şi manipularea pieţei. Instanţa i-a achitat şi pe ceilalţi 11 inculpaţi din dosar, printre care Sorin Roşca Stănescu, Sorin Pantiş şi Gabriela Anghelache.Judecătorul care a luat acestă decizie este Marin Marino Constantin de la Tribunalul Bucureşti.

Patriciu era acuzat că a manipulat piaţa de capital

Dinu Patriciu a fost trimis în judecată în septembrie 2006. El era acuzat de spălare de bani, delapidare şi de manipularea pieţei prin tranzacţii sau ordine de tranzacţionare care dau sau ar putea da semnale false sau care induc în eroare în legătură cu cererea, oferta sau preţul instrumentelor financiare şi care menţin, prin acţiunea uneia sau a mai multor persoane acţionând împreună, preţul unuia sau al mai multor instrumente financiare, la un nivel anormal ori artificial, coroborate cu prevederile unui articol din Legea 297 din 2004 privind piaţa de capital.

Patriciu a fost acuzat şi de dezvăluire de informaţii privilegiate, dar şi de iniţiere sau constituire a unui grup infracţional organizat. Alături de el sunt judecaţi, printer alţii, Sorin Roşca Stănescu, Sorin Pantiş, Victor Eros.

Hotărârea de achitare nu este definitivă, în prezent cauza aflându-se pe rolul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, deoarece Sorin Roşca Stănescu a devenit senator.

Dosarele vor fi clasate 

Acuzaţiile anchetatorilor români aduse omului de afaceri Dinu Patriciu, decedat marţi la Londra, în două cauze, una la DIICOT, una la Parchetul Tribunalului Bucureşti, vor fi clasate cu privire la acesta, iar în cazul plângerilor făcute de el, procedurile vor continua doar la cererea moştenitorilor.

Direcţia de Investigarea a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) a precizat, marţi, că omul de afaceri Dinu Patriciu este vizat într-un dosar al structurii centrale.

Faptele pentru care este vizat omul de afaceri în cazul de la DIICOT sunt de delapidare şi spălare de bani cu prejudiciu de peste 1 milion de euro. Acesta reprezintă un caz mai vechi, disjuns din "dosarul mare Rompetrol".

Pentru faptele ce îl vizează pe Patriciu în acest caz, procurorii vor dispune clasarea şi continuarea cercetărilor faţă de restul persoanelor vizate.

Dinu Patriciu mai are un dosar penal de evaziune fiscală, la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti, în care prejudiciul este de 16 milioane de lei.

În acest caz el a fost pus sub acuzare în 4 mai şi este cercetat alături de alte şase persoane.

Pe aceeaşi temă:

Dinu Patriciu a murit. Cine a fost omul de afaceri şi cum a intrat în politică

Dinu Patriciu a murit marţi, la Londra, la vârsta de 64 de ani. Pe numele complet Dan Costache Patriciu, mogulul a fost un om de afaceri şi politician român, devenit miliardar de pe urma afacerilor din domeniul petrolier.

De ce facem cancer de ficat, boala care l-a învins pe Dinu Patriciu

Dinu Patriciu suferea de ani buni de cancer hepatic. Afecţiunea este a treia cauză de deces prin cancer în lume şi afectează mai des bărbaţii decât femeile.

Dinu Patriciu a murit. Reacţiile politicienilor. Gorghiu: A rostiti răspicat cuvântul liberalism când altora le era frică să-l pronunţe

Dinu Patriciu a murit, marţi, la vârsta de 64 de ani, internat fiind la un spital din Londra din cauza complicaţiilor cauzat de cancerul de care suferea. Adevarul.ro vă prezintă principalele reacţii ale politicienilor care l-au cunoscut şi au lucrat alături de Dinu Patriciu.

Dinu Patriciu a murit. Cum a eşuat Patriciu în afacerea lui de suflet. „Mulţi l-au căpuşat de l-au rupt. Mulţi l-au furat, chiar dintre cei angajaţi de el, personal“

Dinu Patriciu a murit marţi dimineaţă la Londra. El lasă în urmă o istorie zbuciumată, presărată cu ascensiuni fulminante şi eşecuri răsunătoare. Într-o perioadă în care averea şi popularitatea sa ajunseseră la apogeu, orgoliul lui Dinu Patriciu a fost zgândărit de o idee măreaţă: construirea unui trust de presă care să devină cel mai puternic din România.

Dosarul „Rompetrol” ar putea ajunge din nou la Curtea de Apel după ce avocaţii au cerut declinarea de la Curtea Supremă

Dosarul „Rompetrol” ar putea ajunge din nou la Curtea de Apel Bucureşti, în apel, după ce avocaţii celor din dosar au arătat că, deşi Sorin Roşca Stănescu este senator, şi potrivit legii cazul ar trebui judecat la Curtea Supremă, se încalcă alte normative judiciare ce ar determina judecarea la Curte.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite