Mădălin Voicu şi Nicolae Păun au ciordit banii europeni destinaţi romilor. DNA îi vrea în spatele gratiilor

Mădălin Voicu şi Nicolae Păun au ciordit banii europeni
destinaţi romilor. DNA îi vrea în spatele gratiilor

Nicolae Păun şi Mădălin Voicu, în Camera Deputaţilor. Foto MEDIAFAX

Deputaţii Mădălin Voicu şi Nicolae Păun sunt în centrul celui mai recent scandal de corupţie. Cei doi sunt acuzaţi că ar fi deturnat fondurile europene pentru finanţarea a două proiecte destinate sprijinirii comunităţii rome. Şeful ANAF, Gelu Diaconu, şi adjunctul său sunt, de asemenea, anchetaţi în acest caz.

Ştiri pe aceeaşi temă

Procurorul şef al DNA a solicitat, miercuri, avizul Camerei Deputaţilor pentru reţinerea şi arestarea deputaţilor Mădălin Voicu şi Nicolae Păun. Dosarul vizează deturnarea de fonduri şi spălarea de bani în două proiecte finanţate din fonduri europene, implementat de Asociaţia Partida Romilor.

Cei doi i-au tras după ei şi pe şefii ANAF. Gelu Diaconu şi adjunctul său Mihai Gogancea Vătăşoiu sunt acuzaţi de favorizarea făptuitorului şi abuz în serviciu.
DNA i-a citat, miercuri, pe toţi suspecţii pentru a le aduce la cunoştinţă acuzaţiile. Nicolae Păun, deputat din partea Partidei Romilor „Pro-Europa“, a refuzat să facă declaraţii. În schimb, Mădălin Voicu (PSD) a vorbit. El a dat de înţeles că procurorii ar avea ceva de împărţit cu toată lumea: „Au ajuns probabil la litera «P» şi Partida Romilor e în vizor“. Probele procurorilor spun însă cu totul altceva.

Şi Gelu Diaconu se consideră nevinovat. „Vă asigur că nu am nicio legătură cu persoanele incriminate, în principal, în dosar. Chestiunea care este supusă clarificării - şi voi oferi toate datele necesare - priveşte suspendarea prin circulară a deciziilor de impunere privind contribuţiile de asigurări de sănătate pentru alocaţiile de copii şi pentru persoanele care nu realizează venituri sau cu venituri modice. Astea sunt explicaţiile pe care le voi da de fiecare dată când voi fi solicitat“, a spus şeful ANAF, Gelu Diaconu, la ieşirea de la audieri.

Acuzaţiile procurorilor

Nicolae Păun, care deţine şi calitatea de preşedinte al Asociaţiei Partida Romilor „Pro Europa“, este acuzat de folosire sau prezentarea cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, având ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene, schimbare ilegală a destinaţiei fondurilor europene, deturnare de fonduri, spălare a banilor, efectuare de operaţiuni financiare, ca acte de comerţ, incompatibile cu funcţia, cumpărare de influenţă şi influenţare a declaraţiilor, toate în formă continuată.
Mădălin Voicu este suspectat de trafic de influenţă, fals în declaraţii şi spălare a banilor, toate în formă continuată.

Proiecte europene pentru bunăstarea lui Nicolae Păun

Potrivit DNA, Asociaţia Partida Romilor „Pro Europa“, al cărei preşedinte este deputatul Nicolae Păun, a realizat, în perioada 2010 - 2013, proiectul „Antreprenoriatul social, o şansă pentru comunităţile de romi“, cu finanţare din fonduri europene.
Prin cererea de finanţare s-a stabilit că grupul-ţintă, format din 3.296 de persoane aparţinând grupurilor vulnerabile, va beneficia de servicii şi activităţi care să conducă la creşterea capacităţii de a participa pe piaţa muncii, la creşterea motivaţiei de a deveni persoane active, la creşterea gradului de informare.

Concret, persoanele defavorizate au fost incluse în acest program fără ştiinţa lor, fiind selectate de partidul lui Nicolae Păun. Mai mult, angajaţii proiectului au fost obligaţi să vireze câte 5% din salariile primite către Partida Romilor.

Practic, proiectul a fost doar un paravan pentru finanţarea ilegală a Partidei Romilor. „Din probele administrate a reieşit că obiectivele proiectului nu au fost realizate, că majoritatea banilor destinaţi proiectului (77%) au fost folosiţi pentru plata salariilor angajaţilor proiectului, costurile cu personalul angrenat în implementarea proiectului au fost supraevaluate, la cursurile de pregătire organizate la două hoteluri din Sinaia au participat doar 163 de persoane existente în Registrul grupului ţintă format din 3.296 persoane“, arată DNA. Prejudiciul total în cazul acestui proiect a fost estimat la 12,4 milioane de lei, din care 10,9 milioane sunt fonduri europene.
Nu a fost singurul proiect cu fonduri europene folosit ca puşculiţă de către Nicolae Păun.

În aceeaşi perioadă Asociaţia Partida Romilor Pro Europa a derulat şi proiectul „Acces pe piaţa muncii – O şansă pentru tine“. În cadrul proiectului, au fost selectate peste 3.000 de persoane, din nouă judeţe, care au fost îndrumate să parcurgă programe de calificare profesională.
Anchetatorii au stabilit că Asociaţia Partida Romilor a tocat fondurile europene: „Din probele administrate a reieşit că proiectul a fost lipsit de finalitate, cursurile s-au derulat haotic, insuficient, fără a se urmări instruirea temeinică a cursanţilor (...). A rezultat ca unii dintre participanţi au urmat câteva ore de curs şi la final au primit un certificat de absolvire, precum şi sume de bani între 300 şi 600 de lei, în timp ce alte persoane, deşi s-au înscris la cursuri, nu au participat la niciun curs, dar au primit sume de bani între 300 şi 600 de lei sau nu au primit deloc“.

Prejudiciul în acest caz se ridică la 14,86 milioane de lei, din care 13,3 milioane de lei sunt fonduri europene.

ANAF a şters urmele

Nicolae Păun nu a reuşit să şteargă singur urmele neregulilor de la Asociaţia Partida Romilor. Ghinionul lui a fost că angajările fictive făcute în cadrul proiectelor sus-menţionate ar fi trebuit să atragă şi plata unor contribuţii la Casa de Sănătate şi la ANAF. Cei care au fost angajaţi fictiv şi fără să ştie s-au trezit cu notificări de la ANAF că datoprează contrinbuţii pentru sume pe care, de fapt, nu le-au primit.

Aşa că liderii de la Partida Romilor ar fi apelat la şefii ANAF, susţin anchetatorii. Gelu Diaconu şi Mihai Gogancea Vătăşoiu au emis circularele nr. 10/07.01.2015 şi A-PRS1391/08.05.2015, prin care erau scutite de la plata contribuţiilor restante, notificate deja de către organele fiscale, persoanele angajate prin convenţii civile la Asociaţia Partida Romilor.

Circularele au fost emise cu încălcarea dispoziţiilor legale, arată procurorii. Astfel, s-a dispus fie neîncasarea, prin necomunicare/stoparea transmiterii către contribuabili a deciziilor privind regularizarea contribuţiei de asigurări sociale de sănătate pe anul 2012, fie neluarea măsurilor pentru încasarea contribuţiilor, în cazul deciziilor deja comunicate.
„Aceste acţiuni au produs, pe de o parte, un prejudiciu bugetului de stat (aferent neîncasării contribuţiilor sociale) iar pe de alta parte un folos patrimonial în beneficiul Asociaţiei Partida Romilor Pro Europa.

 
Deputatul PSD Mădălin Voicu iese din sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie FOTO Mediafax 
 

Care a fost rolul lui Mădălin Voicu

Mădălin Voicu a fost inclus de Nicolae Păun în cele două proiecte, fiind plătit cu 200.000 de lei. Deputatul PSD a omis să treacă aceste sume în declaraţia de avere. Tot odată, afirmă procurorii, nevasta lui Voicu, Carmen Olteanu, a primit în cadrul proiectelor un salariu lunar pentru activităţi fictive.

Motivarea lui Mădălin Voicu ar fi avut un scop clar: acesta trebuia să susţină o lege care să amnistieze neplata contribuţiilor la asigurările de sănătate sau la ANAF. În acest fel, Nicolae Păun spera să disimuleze şi să ascundă deturnarea de fonduri de la Asociaţia Partida Romilor. Carmen Olteanu a fost pusă şi ea sub acuzare pentru infracţiunea de spălare a banilor.

 

citeste totul despre: