De ce e o bazaconie pretinsa „anchetă“ israeliană asupra lui Kovesi. Avocatul celebru care-i apără pe foştii agenţi Mossad

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Agenţii companiei israeliene Black Cube au vrut să o spioneze pe Laura Codruţa Kovesi FOTO blackcube.com
Agenţii companiei israeliene Black Cube au vrut să o spioneze pe Laura Codruţa Kovesi FOTO blackcube.com

Compania israeliană de intelligence Black Cube care a spionat-o pe şefa DNA, Laura Codruţa Kovesi, a acţionat total ilegal şi cu mult tupeu, consideră experţii în securitate consultaţi de „Adevărul“.

Scandalul spionării şefei DNA, Laura Codruţa Kovesi, de către foşti agenţi ai Mossad, ia amploare. Specialiştii în securitate susţin că firma israeliană de intelligence, Black Cube, care i-a angajat pe spionii Ron Weiner şi David Geclowicz, arestaţi după ce au spart conturile de mail ale unor apropiaţi ai Codruţei Kovesi, în încercarea de a descoperi lucruri compromiţătoare despre aceasta, nu putea desfăşura legal în România o investigaţie precum cea de care a pretins că se ocupau angajaţii săi. Asta pentru că legislaţia românească interzice aceste activităţi, susţin experţii în securitate consultaţi de „Adevărul“.

Concret, într-un comunicat trimis ziarului „Times of Israel“, compania Black Cube încerca miercuri să explice ce căutau angajaţii săi la Bucureşti. „Compania a preluat recent un proiect în România pentru a strânge dovezi privind corupţia profundă din Guvernul Român şi din agenţiile sale“, se arată în document. Mai mult, reprezentanţii Black Cube au negat categoric că Ron Weiner şi David Geclowicz au încălcat legislaţia românească în investigaţiile pe care le făceau.

„Compania Black Cube nu avea cum să facă legal în România o anchetă de genul căreia a pretins că desfăşoară. La noi legea interzice acest lucru. Legea 329/2003 privind privind exercitarea profesiei de detectiv particular specifică foarte clar cazurile în care se pot desfăşura activităţi de investigaţii de către o persoană privată în baza unui contract“, a declarat, pentru „Adevărul“, Mihai Belu, director general al unei companii de anchete şi filaj.

Când pot acţiona investigatorii privaţi

Concret, un investigator privat poate face cercetări în privinţa unei persoane doar în câteva situaţii clar definite de lege: conduita şi moralitatea publică a unei persoane; date privind solvabilitatea ori seriozitatea unei persoane fizice sau juridice potenţială parteneră într-o afacere; persoanele dispărute de la domiciliu; bunurile care fac obiectul unor litigii de natură civilă sau penală înstrăinate în scopul prejudicierii intereselor unei părţi în proces şi asigurarea protecţiei împotriva scurgerii unor informaţii din sfera vieţii private sau a activităţii agenţilor economici.

Potrivit lui Mihai Belu, niciun fel de investigaţii private în România nu pot avea ca subiect un magistrat. Mai precis, articolul 13 din legea 329/2003 interzice efectuarea de investigaţii cu privire la „activitatea persoanelor desfăşurată în interesul autorităţilor publice, instituţiilor sau altor persoane juridice de interes public ori în serviciile de interes public“ şi „activităţile specifice desfăşurate de instituţiile cu atribuţii în domeniul apărării, ordinii publice şi siguranţei naţionale“, cum este cazul procurorului-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi.

„Este o chestiune de tupeu şi de aroganţă“

La rândul lui, expertul în securitate Adrian Baciu a subliniat că justificările firmei Black Cube lasă mari semne de întrebare. În primul rând este vorba de valorificarea informaţiilor pe care ar fi vrut să le obţină agenţii israelieni.

„Eu mă simt jignit ca să vină cineva din afară şi să încerce să spioneze procurorul-şef al DNA, în ideea că va găsit acte sau fapte care să-i zdruncine credibilitatea. Din start, se pleacă de la o premisă falsă. Nu Laura Codruţa Kovesi investighează dosare, ci procurorii pe care îi are în subordine. Or, chiar dacă arăţi că este imorală sau coruptă, asta nu schimbă caracterul probator al elementelor din dosare. Este o chestiune de logică, este şi o chestiune de subestimare a capacităţilor contrainformative ale statului român. M-a surprins reacţia companiei care spunea că investighează corupţia din România. În ce bază? Cine eşti tu să investighezi corupţia din România? Este o chestiune de tupeu şi de aroganţă“, a arătat Adrian Baciu.

Cine îi apără pe israelienii arestaţi la Bucureşti

Pentru a-şi scăpa agenţii, compania Black Cube a angajat unul dintre cei mai buni avocaţi israelieni, al cărui nume este asociat cu personaje controversate. Black Cube l-a trimis la Bucureşti pe Mordechai Tzivin, potrivit cotidianului israelian Haaretz. Acesta are dificila misiune de a-i scăpa de arest pe Ron Weiner şi David Geclowicz. Instanţa va lua o decizie în acest sens săptămâna viitoare.

Mordechai Tzivin este un avocat cu influenţă în Israel, având conexiuni în Knesset (parlamentul israelian) cu mai toate partidele. Tzivin nu vine pentru prima oară în România. El a fost avocatul lui Omar Hayssam, condamnat pentru răpirea în Irak a jurnaliştilor români Ovidiu Ohanesian, Marie-Jeanne Ion şi Sorin. Mişcoci.

Mossad, locul 4 în topul serviciilor secrete din lume

Site-ul toptenscentral.com a realizat un top al celor mai bune 10 servicii secrete din lume. Astfel, pe locul 10 este MSS – China, una dintre cele mai puternice instituţii din ţară, responsabilă de colectarea de contra-informaţii şi informaţii externe. Mulţi dintre agenţii MSS lucrează sub acoperire în diferite instituţii şi ministere ale statului, inclusiv în unităţi de învăţământ. Locul 9 este ocupat DGSE – Franţa, principala agenţie de informaţii din Franţa. Cei în jur de 5.000 de agenţi furnizează informaţii adunate din toată lumea. Pe locul 8 se află RAW – India, pe locul 7 ASIS – Australia, pe 6 FSB, Rusia, pe 5 BND – Germania, pe 4 Mossad – Israel, institutul unul dintre serviciile secrete cele mai active pe plan international, cu numeroşi agenţi infiltraţi în toată lumea. În top 3 se află  MI6 – Marea Britanie, ISI – Pakistan, care în 2015 a fost declarat drept cel mai bun serviciu de intelligence din lume, şi CIA – SUA, care ocupă locul 1 fiind considerat cel mai puternic serviciu secret din lume.
 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite