Cum se sărbătoreşte Ziua Unirii Principatelor Române în toată ţara: concerte, defilări, hora în centrul oraşului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ziua Unirii, sărbătorită pe malul Mării Negre FOTO: OVIDIU OPREA
Ziua Unirii, sărbătorită pe malul Mării Negre FOTO: OVIDIU OPREA

Ziua Unirii Principatelor Române se sărbătoreşte în toată ţara prin concerte folclorice, mult-aşteptatele parade, dar şi discursuri ale politicienilor. Preşedintele Klaus Iohannis şi premierul Victor Ponta au fost prezenţi la evenimentele care au avut loc la Iaşi.

IAŞI Preşedintele Klaus Iohannis şi premierul Victor Ponta se află la Iaşi, acolo unde, în cursul zilei de sâmbătă, 24 ianuarie, participă la manifestările organizate cu ocazia Unirii Principatelor Române.

La manifestări mai iau parte vicepremierul Liviu Dragnea şi mai mulţi miniştri, printre care se numără Liviu Pop şi Mihai Câmpeanu. Klaus Iohannis a ţinut un discurs de câteva minute în care, printre altele a spus că „lecţia unirii este puterea solidarităţii“. După vizita la Iaşi, Victor Ponta merge şi la Focşani.

unire iasi

FOTO: Ionuţ Benea

FOCŞANI Aici nu a mai ajuns însă şi premierul Victor Ponta, aşa cum se anunţase anterior, deşi pentru prezenţa sa în oraşul de pe Milcov a fost adusă de la Bucureşti Garda de Onoare.„Cârcotaşii” din Piaţa Unirii au pus această absenţă pe seama ultimelor declaraţii ale preşedintelui Consiliului Judeţean Vrancea, Marian Oprişan, care în cursul acestei săptămâni i-a transmis lui Victor Ponta că are toate şansele să rămână premier dacă nu se comportă ca Adrian Năstase.

image

CONSTANŢA Cu prilejul sărbătoririi Zilei Unirii Principatelor Române, sâmbătă, 24 ianuarie, Prefectura Constanţa şi Comandamentul Flotei au organizat un ceremonial militar. La festivitate au participat prefectul Constantin Ion şi subprefectul Levent Mustafa Accoium. La manifestări au mai fost invitaţi reprezentanţi ai administraţiei publice locale, parlamentari, consuli generali şi onorifici, reprezentanţi ai partidelor politice.

24 ianuarie constanta

FOTO: Ovidiu Oprea

GALAŢI Ceremoniile au început la ora 11.00 cu un „Te Deum” în memoria Domnitorului Alexandru Ioan Cuza şi a mamei sale, slujbă care a avut loc la Biserica Vovidenia din Centrul Galaţiului. Participanţii vor porni apoi într-un pelerinaj pe jos până la Statuia lui Cuza din faţa Grădinii Publice.

În jurul monumentului, participanţii vor trecere în revistă Garda de Onoare şi vor asculta Imnul de Stat al României. Apoi, va fi evocată însemnătatea Unirii, se vor depune buchete de flori la statuie, după care membrii Fanfarei Centrului Cultural vor avea un moment artistic. La ora 13.20 autorităţile şi participanţii se vor prinde în tradiţionala Horă a Unirii, după care, cu mic, cu mare, oamenii se vor deplasa către „Casa Cuza Vodă”.

BRAŞOV Unirea Principatelor Române este sărbătorită la Braşov în Piaţa Unirii din Şchei începând cu ora 11.00. Braşovenii şi turiştii sunt invitaţi să se prindă în horă. Sărbătoarea a început cu intonarea imnului naţional al României, urmară de o slujbă religioasă. Va urma apoi moment artistic susţinut de militarii de la Academia Forţelor Aeriene „Henri Coandă” şi defilarea gărzii de onoare

De la sărbătoare nu vor lipsi Junii Braşovului care se vor alătura Horei Unirii şi Hora Junilor. La final toţi braşovenii sunt invitaţi să se prindă în horă pentru a celebra Unirea Principatelor Române din 1859. Tot cu această ocazie, braşovenii pot vizita la Muzeul Primei Şcoli Româneşti o expoziţie specială dedicată Unirii. Mulţi dintre braşoveni au scris chiar şi versuri dedicate Unirii Principatelor Române. Multe dintre aceste documente din 1859 se găsesc la Muzeul Primei Şcoli Româneşti. Aceste acte vechi vor fi expuse timp de trei săptămâni.

Braşovenii sunt aşteptaţi să se prindă în horă alături de Juni

GORJ  De la ora 17,00, în Piaţa Prefecturii va avea loc un spectacol prezentat de Ansamblul Artistic Profesionist «Doina Gorjului». Un ceremonial mult aşteptat este defilarea cu torţe. Participanţii vor porni de la Masa Tăcerii, de la ora 17,55, şi vor ajunge în Piaţa Prefecturi, la ora 18,15. Aici vor fi susţinute cuvântări de către primarul municipiului Târgu Jiu şi prefectul judeţului.

BUCUREŞTI  Dacă preşedintele României se află la Iaşi pentru a sărbători Unirea Principatelor Române, în Bucureşti, începând cu ora 9.00, au început festivităţile organizate de Ministerul Apărării Naţionale (MApN), la statuia lui Alexandru Ioan Cuza din Dealul Patriarhiei.

La eveniment au luat parte reprezentanţi ai Preşedinţiei, Guvernului, Senatului, Camerei Deputaţilor şi Prefecturii Bucureşti, şeful SMG, general-locotenent Nicolae Ciucă, militari activi şi în rezervă, precum şi veterani de război, care au depus coroane de flori la statuia domnitorului Alexandru Ioan Cuza.

image

Foto: David Muntean

Au mai fost depuse coroane din partea ministrului de Interne, Gabriel Oprea, a Asociaţie Naţionale a Veteranilor de Război şi a Comitetului Român pentru Cinstirea Eroilor, Ministerului Afacerilor Externe, SIE, STS, Primăriei Municipiului Bucureşti, asociaţiilor de veterani, cadre în rezervă şi în retragere din MAI, Uniunii Elene din România.

Ziua Unirii va fi sărbătorită sâmbătă şi la Catedrala Patriarhală, în unităţi de învăţământ şi de cultură din Capitală. De asemenea, sâmbătă, începând cu ora 14.00 se va organiza un flash-mob inedit pentru a marca 156 de ani de la Unirea Principatelor Române. Aproximativ 100 de militanţi unionişti se vor aduna la ora 14:00 la Podul de la Piaţa Naţiunilor Unite, unde vor întinde un tricolor lat de 5 metri peste Dâmboviţa.

VRANCEA Premierul Victor Ponta a confirmat venirea la Focsani, de Ziua Unirii Principatelor Române, unde va fi întâmpinat cu Imnul României, cântat de Paula Seling la pian. Manifestările vor începe la ora 15.30, cu un spectacol artistic susţinut de  Emy Drăgoi, Corul Pastorala, Veta Biriş şi Trupa Protha. La ora 16.00, oficialităţile vor fi întâmpinate de Garda de Onoare, urmată de un moment evocator.  La final, militarii vor participa la un exerciţiu de drill team şi retragere cu torţe.

CLUJ  Sâmbătă, de la ora 17.30, în Piaţa Unirii din Cluj-Napoca va avea loc un spectacol folcloric susţinut de următorii interpreţi: Ansamblul folcloric „Tradiţii”, Orchestra Regal Transilvan, Vlăduţa Lupău, Ioana Şteţco, Anca Ilca Mureşan, Lucia Potra, Silviu Adrian Popa, Mariana Anghel şi Dumitru Fărcaş. Intrarea pe patinoarul amenjat în Piaţa Unirii va fi liberă în ziua de 24 Ianuarie 2015, între orele 10.00 – 12.00 şi 16.00 – 20.00 (în rest va fi închis pentru refacerea gheţii). Spectacolul de focuri de artificii este programat de la ora 20.00, în Piaţa Avram Iancu.

BUZĂU Centrul de Prevenire a Criminalităţii al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Buzău este gazda, în ziua de 24 ianuarie, a unui spectacol de poezie, muzică şi dans, prilejuit de sărbătorirea a 156 de ani de la Unirea Principatelor Române.

DOLJ În această dimineaţă, locuitorii oraşului şi oficialităţi, au omagiat memoria lui Alexandru Ioan Cuza la Craiova. „Trebuie să fim mândri că suntem români, pentru că, în decursul timpului, poporul nostru s-a aflat la confluenţa intereselor marilor imperii. Fie că a fost vorba de Imperiul Otoman, de Imperiul Habsburgic sau de Imperiul Ţarist, în permanenţă am avut de luptat pentru a ne păstra identitatea şi fiinţa naţională, iar acest lucru n-a fost uşor, dar indiferent cât de grele au fost vremurile, am reuşit să ne păstrăm limba, religia, tradiţiile şi obiceiurile”,  a spus prefectul judeţului Dolj, Nicolae Sorin Răducan.

BOTOŞANI Evenimentul a fost marcat astăzi la Botoşani, în faţa Inspectoratului Judeţean de Poliţie, unde se află amplasat bustul lui Alexandru Ioan Cuza. La eveniment au participat aproape 100 de botoşăneni, alături de oficialităţile municipiului şi judeţului. La ora 11.00 a început comemorarea unirii Principatelor Române, printr-o depunere de coroane. Imediat după depunerea coroanelor, toţi cei prezenţi, inclusiv oficialităţile au încins o uriaşă horă a unirii în faţa Inspectoratului Judeţean de Poliţie. Evenimentul s-a încheiat în jurul orei 11.30.

VÂLCEA Evenimentul dedicat împlinirii a 156 de ani de la Mica Unire a debutat în faţa Prefecturii cu un scurt moment artistic, actorii teatrului Ariel din Râmnicu Vâlcea reconstituind momentul când domnitorul Alexandru Ioan Cuza a înfăptuit unirea Moldovei cu Ţara Românească. Politicieni, reprezentanţi ai administraţiei publice locale şi judeţene, oameni de rand s-au prins apoi în Hora Unirii, pe platoul din faţa Prefecturii. Orchestra Rapsodia Vâlceană a susţinut un spectacol de muzică populară, în timp ce vâlcenii care au dorit să sărbătorească Mica Unire au fost invitaţi să ciocnească un pahar cu vin fiert.

CĂLĂRAŞI Vineri şi sâmbătă, de la ora 11.00, în Sala Mare şi în Sala de Consiliu a Primăriei Olteniţa a fost evocată Ziua Unirii prin două manifestări: un concurs de istorie, însoţit de un scurt program artistic, dar şi un simpozion. Activităţile au fost organizate de Liceul Tehnologic "Nicolae Bălcescu" Olteniţa şi Muzeul Civilizaţiei "Gumelniţa" Olteniţa.

ARGEŞ Manifestările au început în Piteşti la ora 10.00, cu o slujbă religioasă oficiată în faţa monumentului care-l întruchipează pe Cuza, urmată de momentele solemne ale depunerilor de coroane şi flori de către autorităţille publice, reprezentanţii partidelor politice, oameni de cultură, elevi şi studenţi. Piteştenii şi-au dat apoi mâna cu cei mai importanţi oameni ai judeţului şi au format o uriaşă horă a unirii. Alături de ei s-a aflat şi domnitorul Alexandru Ioan Cuza, interpretat de unul dintre actorii Teatrului Alexandru Davila, din Piteşti.

VASLUI Festivitatea organizată în acest an de autorităţile bârlădene pentru a marca evenimentul istoric de la 24 ianuarie 1859 (Unirea Mică) a fost mult mai scurtă decât în alţi ani. S-a remarcat lipsa mai multor politicieni care erau nelipsiţi de la astfel de evenimente. Nici primarul Constantin Constantinescu nu a fost de faţă la depunerea de coroane. Evenimentul a fost deschis cu un discurs al profesoarei Oltea Răşcanu Gramaticu, preşedintele Societăţii de Istorie, filiala Bârlad, care a amintit publicului însemnătatea zilei de 24 ianuarie. Ulterior a fost un scurt moment artistic în interpretarea folkistului Dragoş Tufă. A urmat depunerea de coroane şi ceremonialul militar, salutul de onoare al militarilor de la Garnizoana Bârlad.

BRĂILA Manifestările au început la ora 10.00, în sala de spectacole a Casei Tineretului. După intonarea Imnului Naţional al României, de către Muzica Militară a Garnizoanei Brăila, prefectul Vasilica Vâlcu a evocat momentul istoric din 24 ianuarie 1859, când Moldova şi Ţara Românească şi-au ales acelaşi domnitor, făcând astfel primul pas spre unirea cea mare şi formarea României de astăzi.

De la ora 11.00, la scuarul de la monumentul domnitorului Alexandru Ioan Cuza a început un ceremonial militar. Un sobor de preoţi a oficiat serviciul religios, după care reprezentanţii Prefecturii, ai Primăriei şi Consiliului Judeţean, precum şi ai Poliţiei, Jandarmeriei, ai partidelor politice şi asociaţiilor de veterani au depus coroane şi jerbe de flori la monumentul lui Cuza.

TIMIŞ Oficialităţile locale din Timişoara, în frunte cu primarul Nicolae Robu, prefectul Eugen Dogariu şi mitropolitul Ioan Selejan, s-au adunat la statuia Alexandru Ioan Cuza, din faţa Inspectoratului Judeţean de Poliţie. La eveniment au participat şi militarii de la Brigada 18 Infanterie Banat. Este al doilea an în care nu se depun corone la fostul han "Der Trompeter" (La Trompetistul), acolo unde Alexandru Ioan Cuza s-a oprit în drumul său spre exil. Şatierele deschise pentru reabilitarea pieţelor şi stărzilor din cartierul Cetate nu au mai permis armatei să facă paradă la fostul hotel.

TULCEA Consiliul Judeţean, primăria şi prefectura Tulcea au pregătit un spectacol pentru locuitorii oraşului de pe malul Dunării. Evenimentele prilejuite de Ziua Principatelor Române au început la Tulcea de la ora 11.00 şi au durat două ore. După ceremonialul militar, va avea loc un spectacol intitulat „Uniţi în cuget şi-n simţiri“. Vor urca pe scenă ansamblurile folclorice „Doruleţul“ şi „Baladele Deltei“, apoi Cornelia şi Lupu Rednic.

OLT Festivităţile de la Slatina din acest an prilejuite de împlinirea a 156 de ani de la Unirea Moldovei cu Ţara Românească au avut parte de cel mai slab public din ultimii ani. De vină pare să fi fost vremea capricioasă, care i-a ţinut pe slătineni în case, aceştia preferând căldura locuinţelor în locul festivităţilor. Totuşi, alta a fost situaţia la distribuirea sărmăluţelor cu mămăliguţă caldă şi vin fiert.

După salutul prefectului dat Gărzii de Onoare a municipiului a urmat deja tradiţionala slujbă religioasă ţinută de un sobor de preoţi în frunte cu episcopul Sebastian al Slatinei şi Romanaţilor.

A urmat depunerea de coroane şi jerbe de flori din parte directorilor de instituţii publice “deconcentrate” şi a reprezentanţilor partidelor politice, finalul manifestărilor fiind reprezentat de parade Gărzii de Onoare a municipiului. O oră mai târziu a fost anunţată distribuirea gratis de sărmăluţe cu mămăliguţă caldă şi vin fiert.

SATU MARE Manifestările de la Satu Mare au fost organizate de Instituţia Prefectului Satu Mare, Consiliul Judeţean Satu Mare, Primăria municipiului Satu Mare şi Inspectoratul de Poliţie Judeţean Satu Mare. Evenimentul a avut loc în faţa sediului Inspectoratului de Poliţie Judeţean Satu Mare, acolo unde este amplasat şi bustul bustul lui Alexandru Ioan Cuza, unul dintre corifeii Micii Uniri. Programul a cuprins ceremonialul oficial, depuneri de coroane şi jerbe de flori din partea tuturor partidelor politice, dar şi din partea societăţii civile, defilarea Gărzii de Onoare, precum şi un scurt program artistic oferit de artiştii locali Petrică Negrea şi Petrică Mureşan.

HUNEDOARA Hunedorenii care au dorit să celebreze într-un mod special Ziua Unirii Principatelor Române au venit astăzi în centrul municipiului, în piaţa din faţa Casei de cultură. În ciuda vremii mohorâte, centrul Hunedoarei a fost ocupat de un număr mare de oameni. Mulţi dintre aceştia au intrat în horă, pentru a marca astfel sărbătoarea unirii principatelor Moldova şi Ţara Românească, de la 24 ianuarie 1859. Hora Unirii a fost deschisă de recitalurile artiştilor hunedoreni de folclor şi de spectacolul de dansuri populare, susţinut de Ansamblul „Haţegana”.

La realizarea acestui material au participat: Ionuţ Benea, Mariana Iancu, Bogdan Nistor, Simona Suciu, Alin Ion, Claudia Spridon, Cristina Stancu, Mugurel Manea, Ştefan Borcea, Ştefan Both, Florentin Coman, Sabina Ghiorghe, Ionela Stănilă, Irina Râpan, Cosmin Zamfirache, Andreea Mitrache, Iulian Bunilă, Remus Florescu, Nicu Ghişan, Daniel Guţă.

CITIŢI ŞI:

Casa Argintarului, o bijuterie din 1560, îşi redeschide porţile de Ziua Unirii Principatelor

Huiduiala preşedintelui şi a Guvernului, marca Zilei Unirii la Iaşi. Victor Ponta, avertizat să rămână acasă pe 24 ianuarie

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite