Cum a profitat Dan Adamescu de judecătorii corupţi. Omul de afaceri şi magistraţii au fost turnaţi la DNA de avocatul sinucigaş

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dan Adamescu, urmărit penal de procurorii DNA FOTO Adevărul
Dan Adamescu, urmărit penal de procurorii DNA FOTO Adevărul

Al doilea cel mai bogat român, afaceristul Dan Adamescu, este urmărit penal pentru că ar fi mituit magistraţi de la Tribunalul Bucureşti pentru a primi soluţii favorabile în dosare de insolvenţă.

Omul de afaceri Dan Adamescu, al doilea cel mai bogat român, este urmărit penal de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie pentru că ar fi mituit doi magistraţi de la Tribunalul Bucureşti care acum se află în arestul Poliţiei pentru fapte de corupţie. Concret, Adamescu este acuzat că ar fi dat, prin intermediari, sumele de 15.000 de euro, respectiv 5.000 de euro judecătorilor Ion Stanciu şi Elena Rovenţa, de la Secţia VII Civilă, pentru ca în schimb aceştia să dispună în dosare de insolvenţă soluţii favorabile unor firme la care omul de afaceri este acţionar.

„În cauză, există date şi aspecte din care rezultă indicii rezonabile că, în cursul lunii decembrie 2013, suspectul Adamescu Grigore Dan a remis, prin intermediari, sumele de 15.000 de euro, respectiv 5.000 de euro inculpaţilor Stanciu Ion şi Rovenţa Elena, judecători la Tribunalul Bucureşti - Secţia VII Civilă, pentru ca în schimb, magistraţii să dispună, în dosare privind procedura insolvenţei, soluţii favorabile unora dintre societăţile la care acţionar era suspectul Adamescu Grigore Dan“, se arată în ordonanţa de efectuare a urmăririi penale.

De altfel, acesta a fost chemat ieri la sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie pentru a-i fi aduse la cunoştinţă calitatea procesuală de suspect şi acuzaţiile. Adamescu a stat la DNA aproximativ trei ore şi nu a dorit să facă declaraţii nici la intrare, şi nici la ieşirea din Parchet.

Judecători aruncaţi după gratii

În acest dosar, procurorii DNA au făcut miercuri percheziţii la locuinţa omului de afaceri Dan Adamescu şi la firmele deţinute de acesta. Asta la doar o zi după ce procurorii reţinuseră patru judecători de la Tribunalul Bucureşti sub acuzaţia că ar fi luat mită pentru intervenţii în dosare de insolvenţă. Mai exact, judecătorii Mircea Moldovan, Ion Stanciu, Elena Rovenţa şi Ciprian Sorin Viziru sunt acuzaţi că, personal sau prin intermediari, au pretins şi primit de la practicieni în insolvenţă, lichidatori sau administratori judiciari, administratori ai întreprinderii profesionale unipersonale cu responsabilitate limitată, sume de bani, bunuri sau servicii.

Asta pentru a decide modalităţile de înscriere la masa credală cu privire la creanţele creditorilor chirografari, pentru a desemna preferenţial administratori judiciari sau pentru a atribui preferenţial dosare de insolvenţă, au arătat procurorii în referatul cu propunerea de arestare.

Modul în care a fost ajutat afaceristul

Insolvenţa FC Oţelul Galaţi, Piaţa de Gros, Rosegur şi Argirom International se numără printre dosarele în care judecătorii au intervenit, selectând şi desemnând în mod discreţionar lichidatorii judiciari, în schimbul unor favoruri.
Din documentele procurorilor anticorupţie reiese însă că şi judecătorul sindic Mircea Moldovan l-ar fi ajutat pe Adamescu.
Astfel, magistratul a desemnat-o preferenţial pe Monica Borza, pe 10 iulie 2013, în calitate de administrator judiciar în dosarul nr. 23900/3/2013 privind insolvenţa FC Oţelul Galaţi - controlată de omul de afaceri Dan Adamescu.

Potrivit documentelor citate, magistratul Mircea Moldovan, cel care a a deschis procedura de insolvenţă în cazul Oţelului Galaţi, a făcut ilegal acest demers, în contextul în care ştia despre clubul controlat de omul de afaceri Dan Adamescu că se află pe profit.

Anchetatorii susţin că judecătorul era conştient de acţiunile sale şi că, după ce a deschis procedura insolvenţei în acest caz, nu a mai lăsat dosarul la arhiva instanţei, fiindu-i teamă să nu fie studiat de reprezentanţi ai presei care ar fi descoperit că magistratul a băgat firma în faliment, deşi aceasta era pe profit.

Anchetatorii mai spun că afaceristul, prin intermediar, i-ar fi dat mită în haine şi magistratului Ion Stanciu pentru a-l convinge să-l ajute în dosarul în care cerea insolvenţa într-o altă firmă ce-i aparţine.

„În contextul instrumentării dosarului nr. 33293/3/2012, având ca obiect procedura insolvenţei SC BAUMAISTER SA (firmă ce-i aparţine tot lui Dan Adamescu n.r.), la data de 05.07.2013, Borza Monica Angela, în demersul său de a-l cointeresa pe magistratul Stanciu Ion, i-a indicat adresa unde este situată casa de modă „A“, condusă de designerul M P pentru ca judecătorul să vizioneze anumite articole vestimentare pentru soţia sa. În acest context, Borza Monica Angela i-a comunicat designerului faptul că judecătorul Stanciu Ion îi va face o vizită şi a cerut acesteia din urmă să nu îi permită magistratului să achite contravaloarea produsului ales, întrucât intentionează să îl plătească ea”, mai notează anchetatorii.

Avocatul omului de afaceri s-a aruncat în faţa metroului

Avocatul miliardarului Dan Adamescu, care s-a sinucis luni la metrou, avea calitatea de martor în dosarul în care Adamescu este urmărit penal. George Dumitru Claudiu (38 de ani) ar fi colaborat cu procurorii DNA. Una dintre dovezile furnizate anchetatorilor de către apărător ar fi fost o copie a unui extras de cont, prin care se atestă viramentul sumelor date magistraţilor pentru a soluţiona favorabil dosare privind insolvenţa unor firme ale lui Adamescu.

În motivarea deciziei de arestare a celor patru judecători, instanţa Curţii de Apel Bucureşti precizează că unul dintre martorii din dosar a spus că Dan Adamescu şi fiul său, Alexander Adamescu, şi-au dat acceptul pentru mituirea judecătorilor care soluţionau dosarele de insolvenţă ale firmelor Sigur Industrial Construct SRL şi Activ Construcţii Industriale SRL. Martora a mai spus că, în decembrie 2013, s-a întâlnit cu Dan Adamescu şi cu juristul Daniel Onuţe, martor şi el în dosar.

Cu această ocazie, Onuţe i-ar fi spus lui Adamescu că mai avea nevoie de o sumă de bani pentru rezolvarea „problemei“ cu dosarul de insolvenţă. Mita urma să fie mascată printr-un contract de asistenţă juridică, încheiat formal cu avocatul George Claudiu Dumitru, banii urmând să fie ulterior împărţiţi cu judecătorii. Avocatul George Claudiu Dumitru s-a aruncat luni în faţa metroului, în jurul orei 14.40, cu 48 de ore înainte ca procurorii să descindă la locuinţa şi firmele lui Dan Adamescu.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite