Ce riscă cei care strigă „moarte homosexualilor“? Închisoare de la şase luni la trei ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
gay

Legea este clară în astfel de cazuri, dar, spun membrii comunităţii gay, nu a fost aplicată niciodată până acum în România.

Proiecţia filmului american „The Kids are All right” a fost întreruptă miercuri seară, în incinta Noului Cinematograf al Ţăranului Român. Filmul, care prezintă un fragment din viaţa unei familii de lesbiene, a fost proiectat de asociaţia Accept, în cadrul evenimentelor prilejuite de “Luna LGBT (Lesbian, Gay, Bisexual, Transexual). Cei care au boicotat şi au întrerupt filmul au fost 50 de militanţi ai unor organizaţii non-guvernamentale de dreapta, care s-au declarat deranjaţi de organizarea unui eveniment gay într-un spaţiu pe care-l consideră sacru: incinta Muzeului Ţăranului Român.

După ce au întrerupt filmul, manifestanţii de dreapta au cântat cântece bisericeşti, imnul României şi au strigat, între altele, “moarte homosexualilor!”.

image

Articolul 317 din Codul Penal

Instigarea la ură pe temei de rasă, naţionalitate, etnie, limbă, religie, gen, orientare sexuală, opinie, apartenenţă politică, convingeri, avere, origine socială, vârstă, dizabilitate, boală cronică necontagioasă sau infecţie HIV/SIDA se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.

Nicio plângere nu a fost depusă până acum de către membrii Accept, însă avocata asociaţiei, Iustina Ionescu, spune că există „3-5 persoane care ar fi în măsură să depună plângeri împtriva directorului adjunct de la MŢR, Mihai Gheorghiu, împotriva forţelor de ordine care nu au intervenit şi împotriva manifestanţilor care s-au infiltrat în sală”. Gheorghiu este acuzat că a permis acţiunea de boicotare. Virgil Niţulescu, directorul general de la MŢR, a fost de acord cu evenimentul gay, însă era plecat din ţară.

Legea nu este aplicată

Avocata Iustina Ionescu a făcut referire şi la articolul de lege 317, care pedepseşte discriminarea în toate formele ei, inclusiv sexuală, cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă. „În acest moment, în România nu există vreun caz de persoană condamnată pentru instigare la discriminare. Legea prevede sancţiuni penale, dar legea nu este aplicată”, a declarat avocata.

Filmul "The Kids are All right" a rulat în 2011 în cinematografele din România şi a fost încadrat la filme N15 (nerecomandat copiilor sub 15 ani). Intrarea la proiecţia de miercuri a acestui film a fost liberă.

Mircea Toma, preşedintele ActiveWatch, a spus ieri, într-o conferinţă de presă organizată în colaborare cu asociaţia Accept, că evenimentele petrecute în seara de miercuri, la Muzeul Ţăranului Român, nu sunt doar condamnabile, ci ne trimit într-o stare de alarmă.

“Şefii jandarmilor ar trebui să fie pedepsiţi exemplar pentru ca noi să avem convingerea că nu trăim într-un stat neonazist” Mircea Toma preşedintele ActiveWatch
gay

Mircea Toma (preşedintele ActiveWatch), Daniela Priscariu (membră Accept), Iustina Ionescu (avocata asociaţiei Accept) şi Florin Buhuceanu (membru fondator al asociaţiei Accept) în timpul conferinţei de presă de după evenimentele petrecute miercuri seară la MŢR

CNCD atrage atenţia: prejudiciu de imagine pentru România pe plan intern şi internaţional

Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminarii a remis un comunicat prin care condamnă public manifestările homofobe care au avut loc la Muzeul Ţăranului Român.
“Boicotarea şi împiedicarea organizării unui astfel de eveniment constituie o încălcare a dreptului fundamental la libertatea de conştiinţă, libertatea de exprimare, dreptul la informaţie şi libertatea întrunirilor prevazute în Constituţia României şi în tratatele internaţionale privind protecţia drepturilor fundamentale ale omului la care România este parte. C.N.C.D. atrage atenţia că astfel de manifestări, pe lângă faptul că încalcă, în mod flagrant, drepturile fundamentale ale omului, aduc şi un prejudiciu de imagine României pe plan intern şi international".
 
Victor Roncea: “Am apărat memoria lui Horia Bernea”

Ziaristul Victor Roncea a postat pe blogul său, în urmă cu câteva zile, un îndemn la protest faţă de evenimentul organizat de comunitatea gay din România la Muzeul Ţăranului Român. “Orgia activistă homosexuală continuă la Muzeul Ţăranului Român. Miercuri, 20 februarie, ora 18, MŢR vă invită la un film familist, chiar tradiţionalist: Ce fac două lesbiene cu doi copii. Sponsori: Monica Macovei – Accept şi Ambasada SUA”, a scris Roncea pe blog său. El a participat miercuri seară la boicotarea proiecţiei filmului "The Kids are All right" şi spune că prin asta a încercat să “apere memoria lui Horia Bernea", al cărui nume este purtat de cinemtograful cu pricina. „Nu e o ruşine să cânţi imnul naţional”, ne-a mai declarat Roncea, care cere demisia directorului Muzeului Ţăranului Român, Virgil Niţulescu – omul care a dat undă verde asociaţiei Accept să susţină evenimentul în cadrul Muzeului. „Să organizeze de acum înainte astfel de evenimente la Muzeul Militar sau la Muzeul Cotroceni, să vedem ce părere au Armata şi, respectiv, Preşedinţia de chestia asta”, a mai spus Victor Roncea.

„Lumea trebuie să înţeleagă că nu există numai o societate civilă a homosexualilor, există şi o societate civilă majoritară a celor care nu sunt de acord cu ideile homosexualilor” Vitor Roncea Activist în mişcarea anti-gay

BLOGGERII "ADEVĂRUL" DEZBAT TEMA HOMOSEXUALITĂŢII ÎN ROMÂNIA

35 de ONG-uri se raliază cu militanţii de miercuri

35 de organizaţii non-guvernamentale au semnat un comunicat prin care susţin acţiunea anti-homosexuală de miercuri şi cer demisia directorului MŢR , Virgil Niţulescu.  "Am considerat şi considerăm că memoria şi identitatea ţăranului român, prezente în MŢR – datorită autenticităţii prezentării,  muzeul a fost premiat ca Muzeul European al Anului, acordat de Forumul Muzeului European –, nu au nimic în comun cu homosexualitatea. O instituţie publică ce depozitează ethosul ţăranului român nu poate să fie folosită discreţionar în propaganda homosexuală şi nici nu i se poate da o altă direcţie, improprie, care ţine de corectitudinea politică. Dacă globalismul se sprijină pe astfel de valori, noi avem dreptul de a ne apăra identitatea naţională. În această cheie trebuie văzut protestul nostru de ieri. Filmul în cauză putea fi proiectat în alt loc, fără să nască discuţii”, se arată în comunicatul semnat de următoarele ONG-uri:

Alianţa pentru Demnitate Naţională – Preşedinte Iulian Capsali
Asociaţia Basarabii – Preşedinte Eduard Dumitrache
Alianţa Familiilor din România – Director Bogdan Mateciuc
Asociaţia  Pro-Vita Bucureşti – Preşedinte Bogdan Stanciu
Liga Studenţilor de la Universitatea Bucureşti
Alianţa Familiilor din România – Director Bogdan Mateciuc
Liga de Utilitate Publică – Preşedinte Rafael Udrişte
Asociaţia Civică a Tinerilor Creştin Ortodocşi Români – Preşedinte Bogdan Ivan
Asociaţia Tinerii Creştin Ortodocşi – Preşedinte Grama Horia
Asociaţia HRISDORIA – Preşedinte Augustin Câmpean Dorin
Asociaţia Tinerilor Ortodocşi “Orthograffiti”- Preşedinte Miruna Ionescu
Revista”Orthograffiti”
Asociaţia Rost
Asociaţia Predania - Preşedinte Ion Gurgu
Asociaţia Artă şi Tradiţii Meşteşugăreşti din judeţul Alba - Preşedinte Petruţa Pop
Asociaţia  Meşterilor Populari din Moldova, Iaşi – Preşedinte Marcel Lutic
”Asociaţia pentru apărarea familiei şi copilului”
Asociaţia ”Familia ortodoxă”
Asociaţia dascalilor din România
Asociaţia “Bucovina Profundă” – Suceava
Fundatia „Sfintii Martiri Brancoveni” – Suceava
 Liga Distributistă Română “Ion Mihalache” – Preşedinte Ovidiu Hurduzeu
Asociaţia “Ortodoxia Tinerilor” – Preşedinte Claudiu Bălan
Fundaţia “Sfânta Irina”
 Asociaţia “Prietenii de Familie”
Grupul Ioan Alexandru
Asociaţia ”Casa Gratis Pro Deo”
Asociatia pentru Cultura şi Educaţie "Sfantul Daniil Sihastrul" - Preşedinte Lucian Cornianu
Fundaţia Creştină Părintele Arsenie Boca
Cercul studenţesc “Floarea de Foc”
 Revista “Foaie Naţională”
Asociaţia “Copil dorit” – Preşedinte Simona Verman
Asociaţia “Triada”
Asociaţia Iniţiativa Creştin-Ecologistă – Preşedinte Ing. Gheorghe Cionoiu
Asociaţia ”Prietenii Sf. Efrem cel Nou” – Preşedinte Pr. dr. Ciprian-Ioan Staicu
 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite