FOTO Protest spontan la fabrica de ulei din Podari. Peste 70 de salariaţi au ieşit în stradă după ce au aflat că vor fi disponibilizaţi

0
0
4

Peste 200 de persoane vor fi disponibilizate după ce Cargill a vândut brandurile de ulei şi tehnologia de producţie şi a decis să închidă fabrica de ulei de la Podari.

Oamenii au ieşit în această dimineaţă în stradă şi au organizat un protest spontan după ce au aflat că vor rămâne fără un loc de muncă. Ilie Surdu, în vârstă de 47 de ani, a declarat că nu ştie cu ce o să îşi întreţină familia din luna iulie.''Timp de cinci ani am lucrat la Cragill. O să îmi fie foarte greu să mă angajez la vârsta mea. Nu ne-a anunţat nimeni nici câte salarii compensatorii vom primi. Când am aflat că o să închidă fabrica de ulei nu mi-a venit să cred. Ştiu că se vor muta la Slobozia. Cine o să facă naveta 350 de km până acolo?'',a povestit bărbatul.    

Fabrica de la ieşire din Craiova nu a fost preluata de noul investitor, Expur SA, aşa că se va închide.''Tranzacţia vizată are ca obiect atât mărcile de uleiuri vegetale îmbuteliate Untdelemn de la Bunica şi Olpo, cât şi o parte din echipamentele de presare, rafinare si îmbuteliere a uleiului. Cargill isi va inchide unitatea de producţie de la Podari, localitate aflată în sudul Romaniei, aceasta nefăcând obiectul tranzacţiei'', a anunţat compania, printr-un comunicat de presa.

''Deocamdată nu am stabilit cu exactitate sumele pe care le vor primi angajaţii, cert este că aceştia vor încasa mai mult decît era prevăzut în contractul colectiv de muncă. Astfel este posibil să se ajungă chiar la 10 salarii compensatorii. Sumele acordate vor fi acordate în funcţie de vechime’’, a declarat Sabin Rusu, lider de lindicat. 

Compania americană este prezent în Romania din anul 1996 şi are aproximativ 900 de angajaţi, care işi desfăşoară activitatea în 23 de puncte de lucru din toată ţara."Decizia de vânzare este dificilă şi am analizat cu atenţie impactul pe care acest demers îl poate avea asupra angajaţilor acestei fabrici. Vom respecta prevederile legale din domeniul muncii'', au spus reprezentanţii Cargill.

Compania americana este cunoscută drept cel mai mare achizitor de cereale din ţara, dar si unul dintre cei mai mari giganţi la nivel mondial.

În cadrul companiei vor mai rrămâne aproximativ 50 de persoane pentru conservarea fabricii care va avea loc în luna iulie.

Craiova


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri