Cazul Papici – un episod normal dintr-un serial neobişnuit

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
„Procurorul Lucian Papici va activa în continuare în cadrul DNA, nu a fost
 demis, nu a fost revocat, ci pur şi simplu nu i s-a mai prelungit 
delegarea pe post după ce i-a expirat mandatul.” FOTO Mediafax
„Procurorul Lucian Papici va activa în continuare în cadrul DNA, nu a fost demis, nu a fost revocat, ci pur şi simplu nu i s-a mai prelungit delegarea pe post după ce i-a expirat mandatul.” FOTO Mediafax

Încheierea mandatului procurorului Lucian Papici la conducerea Secţiei I din cadrul DNA şi controversele ce au urmat sunt doar cel mai recent episod al serialului „Independenţa justiţiei din România”. Din fericire, dincolo de toată isteria publică, de data aceasta evenimentele nu dezvăluie un abuz, ci sunt doar o consecinţă absolut normală a respectării legilor.

Percepţia privind independenţa justiţiei din România este un subiect sensibil atât pe plan naţional - pentru oamenii politici, specialiştii din sistemul juridic şi presă, cât şi pe plan internaţional - prin reflectarea evenimentelor din domeniu în raportul MCV şi respectarea normelor şi standardelor europene în domeniu.

În acest context, într-o societate în care toţi ochii sunt aţintiţi pe instanţe şi instituţiile de anchetă, orice modificare a stării de fapt, orice schimbare din funcţie, chiar şi orice declaraţie interpretabilă se transformă într-o furtună de controverse care acoperă ecranele televiziunilor cu galbenul „Breaking News”-urilor şi care înseamnă o nouă frenezie de atacuri politice din toate părţile.

Astăzi, în România, este „la modă” să spui că unul sau altul încearcă să intervină în justiţie. Independenţa sistemului juridic a devenit clişeul de pe buzele tuturor politicienilor, iar cazul Papici este doar unul dintre numeroasele episoade ale seriei. Totuşi, există o diferenţă semnificativă – acum se face foarte mult zgomot fără un motiv real.

La sfârşitul lunii septembrie mandatul şefului Secţiei I a DNA, Lucian Papici, a expirat. Drept urmare, procurorul general Tiberiu Niţu a decis să-l delege pe acelaşi post pentru încă o perioadă scurtă de timp, pentru a-i permite acestuia să finalizeze materialele la care lucra (în acest caz dosarul social-democratului Liviu Dragnea privind prezenţa la urne în cadrul referendumului de demitere a preşedintelui Traian Băsescu, organizat în vara anului trecut).

După expirarea acestor câteva zile, procurorul general a ales să nu mai prelungească delegarea lui Papici, ci să numească un înlocuitor în persoana procurorului Iuliana Bendeac, care, după avizarea de către CSM a propunerii, va ocupa funcţia de conducere pentru următoarele şase luni.

Acestea sunt datele reale – fără interpretare politică, fără patimă şi fără propagandă. Procurorul Lucian Papici va activa în continuare în cadrul DNA, nu a fost demis, nu a fost revocat, ci pur şi simplu nu i s-a mai prelungit delegarea pe post după ce i-a expirat mandatul. Avem de-a face cu o simplă acţiune de procedură ce a fost transformată într-un instrument politic de comunicare care are la bază tema “independenţei justiţiei”.

Pe de-o parte, din momentul în care dosarul lui Liviu Dragnea a fost finalizat şi a ajuns deja pe masa procurorului şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Laura Codruţa Kovesi, toate argumentele privind tentativele de influenţare a justiţiei în acest caz devin nule, iar încetarea delegării lui Lucian Papici în funcţie nu schimbă nimic.

Pe de altă parte, declaraţia recentă a preşedintelui, care a recunoscut că l-a sunat pe procurorul general Tiberiu Niţu pentru a-l mustra pentru decizia luată în cazul Papici, constituie un real motiv de îngrijorare şi necesită clarificări din partea lui Traian Băsescu. Cu siguranţă există motive întemeiate pentru care şeful statului a intervenit personal pentru a împiedica o înlocuire procedurală a unui şef de Secţie DNA, iar acestea trebuie prezentate şi explicate foarte clar, pentru că pot constitui următorul episod al serialului „Independenţa justiţiei din România”.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite