Alina Mungiu-Pippidi: Cazul Coldea altfel. Români, nu vă lăsaţi aburiţi

Publicat:
Ultima actualizare:
Alina Mungiu-Pippidi e profesor de studii ale democraţiei la Berlin, expert pentru Consiliul Europei şi preşedinte al Societăţii Academice din România (SAR)
Alina Mungiu-Pippidi e profesor de studii ale democraţiei la Berlin, expert pentru Consiliul Europei şi preşedinte al Societăţii Academice din România (SAR)

Fiind singurul şef de instituţie din România care a făcut două plîngeri contra SRI anul trecut, pe lîngă o serie de articole în care criticam imixtiunea lor cu totul exagerată în guvernul Cioloş (unde erau cei mai mari actori invizibili, deşi se mai împiedicau de STS, DIPI etc.), nu cred că mă bănuie nimeni de vreo mare simpatie cu serviciile. Şi nici reciproc.

Făcînd totul la vedere, că eu chiar cred în transparenţă, am ajuns, de la politeţea de pe timpul lui Maior la telefoane de ameninţare, ultimul, acum o săptămînă, la cinci minute după o şedinţă pe Skype despre un proces în curs. „Ce faceţi, doamnă, de ce nu vă vedeţi de treabă acolo în Germania etc”. Notez numărul, iar ieri a trebuit să îmi resetez toate parolele după atacuri. Am ieşit de pe Skype şi WhatsApp, iar la telefon oricum nu vorbesc, aşa că nu vă mai osteniţi. Am suprevieţuit eu în anii nouăzeci, cînd curgea cu de-astea, aşa că acum e nebun cine crede că mai sperie pe cineva. Dar nici busolă nu mai aveţi, dacă îmi faceţi mie chestii din astea, care am canale şi la NATO, şi la presa străină, şi unde vreau, numai din responsabilitate declin să fiu citată de presa străină asmuţită zilele astea pe „abuzuri judiciare” de nişte infractori cu bani, dar care, da, au şi ei nişte drepturi, că nu trăiesc în China.

Dar astea fiind spuse, aş vrea să îndemn publicul să îşi folosească raţiunea şi simţul critic înainte de a trage vreo concluzie din ce vede pe ecrane zilele astea. Şi anume:

  • Din seria de înregistrări succesive ale lui Sebastian Ghiţă se vede clar că totul e minciună şi butaforie ieftină. Tot ce prezintă cade la probe elementare, fapt recunoscut pînă şi de Ion Cristoiu. Nu ai de ce să anchetezi ce zice el, pentru că nici un editor responsabil (înainte să fiu profesor, am condus o redacţie de investigaţie, Expres, şi cea mai mare redacţie de ştiri din România, TVR în anii nouăzeci) nu ar publica aşa ceva. Nu a plătit el pentru aducerea lui Popa, sunt dovezi contrarii. Factura de la Sinalunga nu e o factură, niciodată nu sunt scrise numele tuturor ocupaţilor aşa (am stat la zeci de hoteluri în Italia), nu are preţ, şi unde e credit card slipul să ateste că a plătit Ghiţă, nicăieri, hotelul e accesibil pe booking.com şi costă 300 de euro pe noapte, unde sunt rezervarea sau factura de pe booking.com? Nicăieri. La fel, oamenii care pleacă în vacanţe îşi fac selfieuri, cînd eşti cu alţii nu produci poze de la distanţă cu alţi oameni la mijloc, asta arată mai degrabă întîmplarea sau manipularea. Unele din avioanele de care e vorba, singurele verificate, spre America şi Istanbul Seychelles, nici nu erau sau nu s-a zburat cu ele, etc. Însăilarea e de proastă calitate, din ziua unu se vedea că e o manipulare grosolană. De ce, atunci, asemenea mari decizii pe acest pretext de doi bani, cînd alte informaţii la vedere (că prea multe denunţuri de corupţie au început prin mandate de ascultare pe siguranţă, de exemplu), nu au fost niciodată anchetate, deşi pun pericol mult mai mare pentru drepturile omului? Per total, faptele, nu vrăjelile, sunt tot cele pe care le ştim dinainte, şi nu de la Ghiţă, şi anume că SRI, MAI, STS şi MAE îi dau ăstuia de ani de zile contracte de zeci şi sute de milioane de euro.  
  • S-au dat aceste contracte în mod corupt, adică Ghiţă a dat parandărăt lui Coldea, Opriş şi compania? Asta e ce trebuie să aflăm – de la DNA. Asta e ceva mai mult decît un drum în Seychelles, infinit mai mult. Face cineva ancheta asta? Cine?  
  • De ce s-a ajuns în ziua şapte de diversiuni ale unui fugar urmărit penal şi CNA nu a sancţionat cu amenzi din ziua întîi postul România TV? OTV a fost închis după ce nu a plătit amenzile. Se face un efort deliberat de a amenda cît mai rar România TV, pentru a ţine în viaţă o televiziune care de fapt serveşte intereselor PSD, care are şi majoritatea în CNA? Membri PSD în CNA, Gubernatu, Popescu, nu vă e ruşine? Sunteţi singurii direct responsabili de mizeria din opinia publică. Sar la ora asta infractori dovediţi de bucurie prin studiouri, nu cumva ceva nu e bine? Voi de ce luaţi salarii, şi enorme? Vreţi să ne ocupăm de voi vreo lună, în fiecare zi, că nu numai securitatea e bună la găsit lucruri ascunse, uite că România Curată tocmai a găsit şi publicat originalul contractului Bechtel pe care n servicii pretindeau că nu ştiu de unde să îl ia.  
  • În fond, dincolo de abureală, să fim atenţi de ce se plînge Ghiţă. Că a intervenit politic la Coldea să îi ceară sprijin pentru un candidat într-un partid (ce aberaţie, din partea unui membru al comisiei de control a SRI), iar Coldea a zis nu se poate, că Băsescu nu-l vrea pe Ponta? Păi asta arată doar că generalul făcea ce îi zicea şeful său, civilul. A vrut Iohannis să scape de scandal, l-a oprit vreo ameninţare de la Coldea? Nu. L-a dat afară într-un minut. Deci cred că ce trebuie să investigăm este folosirea de către politicieni a serviciilor secrete pentru scopuri aflate în afara oricărei legi a siguranţei naţionale, centrul de comandă pare a fi la Cotroceni, nu la SRI, iar comisia de control e un banc, cum ştim cu toţii. Putem organiza una pe bune? Putem lămuri chestiunea fundamentală, dacă acesta e un caz de politizare a serviciilor de către civili, cu alte cuvinte, cine e principalul şi cine e agentul? Da, SRI şantajează oameni politici, e cert, dar poate că o face pentru alţi oameni politici. Asta trebuie lămurit. Dar de cine? Nici o anchetă internă a SRI nu va lămuri aşa ceva.  
  • Putem investiga ce firme are SRI şi în ce organe de presă au acţiuni direct sau indirect? Măcar să ne propunem să vedem imperiul manipulării de aproape? USR, prin Matei Păun, a făcut dealul cu „tehnocraţii” în schimbul promiterii sprijinului de presă, care pînă atunci băgase USR sub preş, cum fac cu tot ce e spontan şi unde nu plăteşte nimeni. A cui presă e aceea, dacă pot să întreb, că tehnocraţii în sine nu aveau nici un fel de presă, ce să mai spun de KJ, care are presă mai ales proastă? Cine de fapt controlează aşa de mult din presă şi are birouri la Cotroceni şi guvern, mai ales cea electronică, încît poate face asemenea tîrguri? Nu cumva?

Şi iată trista situaţie în care ne aflăm, în care numai parlamentul cel neiubit de nimeni şi cu majoritate PSD poate de fapt face o comisie de anchetă să răspundă la astea. Trag nădejde că destui oameni necontrolaţi de nimeni au intrat totuşi în USR şi mă bazez pe ei să aibă iniţiativa unei comisii speciale de anchetă, inclusiv cu experţi independenţi din ţări NATO, care să înceapă din anul 2017 procesul de reaşezare a serviciilor secrete în misiunea lor reală, pentru care nu a fost niciodată mai mare nevoie, în vreme ce justiţia se ocupă de infractori ca Ghiţă şi complicii săi aşa cum merită. Cine ştie, dat fiind că Liviu Dragnea nu controlează SRI, s-ar putea să fie în interesul lui să ajute acest proces. Iar noi o să trebuiască să apărăm justiţia, că în acest moment climatul e de aşa natură că nu se ştie ce se poate întîmpla, e plin de canalii care vor să arunce şi copilul odată cu apa.

Puteţi comenta acest text pe România Curată

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite