Şeful Antenelor, eliberat de Completul judecătoarei „indulgente“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sorin Alexandrescu, directorul general al Antena TV Group, a părăsit joi seară arestul Poliţiei Capitalei. Asta după ce completul de trei judecători al Tribunalului Bucureşti a decis, joi după-amiază, să înlocuiască măsura arestării preventive dictate împotriva acestuia de Judecătoria Sectorului 1 cu interdicţia de a părăsi ţara.

Alexandrescu,  acuzat că l-ar fi şantajat pe administratorul societăţii RCS-RDS, Ioan Bendei  – pentru a obţine semnarea unui contract în favoarea firmei pe care o reprezenta –, a ajuns joi la Tribunalul Bucureşti în jurul orei 8.30. Spre deosebire de alţi inculpaţi, acesta nu avea cătuşele la mâini.

Alături de el în sală a fost mama acestuia care a susţinut tot timpul că nu crede că fiul său este capabil să comită faptele de care este acuzat. Cu toate că era programat să înceapă la ora 8.30, procesul a început la 11.00.

De cum a intrat în sală, completul de trei judecători, format din preşedintele Elena Burlan şi judecătorii Manuela Mladin Golea şi Elena Gheorghe,a fost informat de avocaţi că învinuitul vrea să dea declaraţii.

Ancheta jurnalistică cu acuzaţii de şantaj

Astfel, după pledoaria apărătorilor, i-a fost dat cuvântul directorului Antenelor, care a arătat că intenţia lui clară din tot acest caz era aceea de a realiza o anchetă jurnalistică ce avea la bază un contract încheiat între SC Bodu SRL, firma lui Dumitru Dragomir, şi RCS-RDS.

Alexandrescu a declarat de câteva ori în pledoaria sa că discuţiile cu Bendei au vizat exclusiv contractul, susţinând că voia ca documentul să fie „divulgat publicului indiferent de situaţie“.

Întrebat de instanţă care a fost scopul întâlnirilor cu Ioan Bendei, în condiţiile în care a afirmat că deţinea deja contractul ce stătea la baza anchetei jurnalistice, Alexandrescu a spus că a vrut să-l întrebe despre documentele primite şi despre acest contract dintre SC Bodu şi RCS&RDS.

„Eu, personal, doream să aflu, ca director general al Antena Group şi în calitatea mea de persoană mandată de o entitate juridică ce a concurat în mod direct cu RCS&RDS, pentru obţinerea unui contract“, a precizat Alexandrescu.

Instanţa a insistat cu întrebările, cerându-i lui Sorin Alexandrescu să spună de ce mai erau necesare întâlnirile directe cu Ioan Bendei. „De ce insistaţi în a-l convinge pe Bendei Ioan că există acel contract şi, cu atât mai mult, dacă ştiaţi că el există, de ce aţi continuat întâlnirile cu acesta“, l-a întrebat din nou instanţa.

„După mai multe întâlniri în care Bendei a fost evaziv, spunând că acel contract nu reprezintă absolut nimic, acesta a precizat la un moment dat că există un contract, dar că paginile şi conturile sunt diferite şi că va face verificări cu avocatul firmei în acest sens. Eu i-am spus că am nevoie de lămuriri pentru anchetă, iar Bendei a arătat, la un moment dat, că trebuia să facă o înţelegere cu mine. (...) pentru că o eventuală publicare a unui astfel de material i-ar aduce prejudicii“, a arătat Alexandrescu.

Judecătorii l-au întrebat atunci dacă s-a gândit vreun moment că-i poate crea o stare de nesiguranţă lui Bendei. „Întâlnirile au fost extrem de relaxate. Nu m-am gândit niciodată că Bendei ar putea fi pus într-o stare de disconfort“, a răspuns Sorin Alexandrescu.

În ultimul cuvânt, directorul general Antena Group a arătat că are în spate 17 ani de profesie, perioadă în care a fost o persoană exemplară.

Acuzarea: a urmărit o creştere graduală a tensiunii victimei sale

Procesul a continuat cu pledoariile apărării şi acuzării. Procurorul anticorupţie a arătat că probele din dosarul lui Sorin Alexandrescu dovedesc premeditarea şi perseverenţa infracţională a acestuia în legătură cu şantajul făcut asupra lui Ioan Bendei.

„A avut o conduită sistematică în cadrul săvârşirii infracţiunii, după ce a întreprins şapte întâlniri cu denunţătorul său, pe care l-a şantajat. În plus, a urmărit o creştere graduală a tensiunii victimei sale, aspect din care rezultă premeditarea şi perseverenţa infracţională de care acesta a dat dovadă “, a subliniat acuzarea.

Magistratul DNA a menţionat că directorul avea oricând posibilitatea să difuzeze pe post, printr-un material de presă, documentul în legătură cu care şi-a şantajat victima sau să facă o sesizare la organele abilitate, dacă într-adevăr simţea că deţine o probă incriminatoare ce viza infracţiunea de luare sau dare de mită.

„De ce nu a dat imediat pe post sau de ce nu a sesizat DNA dacă suspecta că acel contract reprezintă o formă de dare sau luare de mită? A profitat de avantajele funcţiei şi a încercat valorificarea informaţiei primite pentru înfrângerea voinţei victimei“, a arătat acesta.

Cine l-a eliberat pe directorul de la Antene

Completul de trei judecători care a decis eliberarea directorului de la Antene a fost condus de Elena Burlan. Aceasta le-a avut alături pe colegele ei Manuela Mladin şi Elena Brînduşa.

Magistratul Elena Burlan este cunoscut pentru indulgenţa de care a dat dovadă în mai multe dosare importante pe care le-a judecat.

În evidenţă însă a ieşit dosarul în care l-a condamnat la închisoare cu suspendare pe doctorul Răzvan Trancă de la Spitalul „Grigore Alexandrescu“ care a fost acuzat că şi-a violat o pacientă de 16 ani după care a aruncat-o de la etaj. 

Trimis în judecată pentru viol şi tentativă de omor, judecătoarea Burlan a decis achitarea medicului pentru infracţiunea de viol şi condamnarea acestuia la închisoare cu suspendare pentru tentativă de omor. Asta în condiţiile în care Codul Penal spune că pedeapsa pentru tentativă de omor calificat nu poate fi mai mică de 7 ani şi 6 luni.

L-a achitat pe Brădişteanu

Aceeaşi judecătoare a hotărât, în decembrie 2009, achitarea medicului Şerban Brădişteanu în dosarul în care a fost acuzat de abuz în serviciu şi luare de mită în cazul unei licitaţii din 2001 prin care au fost utilate spitalele-penitenciar.

Tot atunci, magistratul a dictat şi ridicarea sechestrului asigurător pus pe imobilele medicului, un apartament şi două case.

Şerban Brădişteanu era acuzat de procurori că, în calitate de preşedinte al Comisiei de evaluare în cadrul licitaţiei, ar fi favorizat două firme, una elveţiană şi cealaltă austriacă.

Potrivit rechizitoriului, medicul ar fi primit pentru serviciile sale mită de aproape patru milioane de euro, bani viraţi în conturile medicului printr-o firmă de offshore din conturile unei bănci elveţiene.

În 2010, însă Curtea de Apel a admis recursul procurorilor la decizia judecătoarei Elena Burlan şi a trimis dosarul către Tribunalul Bucureşti pentru a fi rejudecat pe fond. Împotriva Elenei Burlan, în 2011, fostul procuror general al României

Laura Codruţa Kovesi a depus o plângere la Consiliul Superior al Magistraturii pentru gravă neglijenţă în serviciu. Asta pentru că magistratul a aprobat recuzarea judecătoarei Camelia Bogdan dintr-un  dosar în care îl judeca pe Sorin Ovidiu Vîntu, pe motiv că a dat dovadă de „celeritate nejustificată“.

Motivul: judecătoarea a lăsat impresia că s-ar fi convins deja de vinovăţia inculpatului atunci când a hotărât termene scurte de judecată, astfel încât verdictul să fie dat cât mai
repede.

Scandalul dintre televiziuni

Pe 31 mai, magistraţii Judecătoriei Sectorului 1 au decis arestarea preventivă a directorului general al Antena TV Group, Sorin Alexandrescu, acuzat că l-a şantajat pe administratorul RCS-RDS Ioan Bendei să semneze un contract de retransmitere prin satelit a programelor Antena TV.

Alexandrescu i-ar fi spus lui Bendei că dacă nu încheie actul va fi făcută o anchetă jurnalistică în care se va arăta că în 2009 a semnat un contract de 3,5 milioane de euro cu firma preşedintelui Ligii Profesioniste de Fotbal, Dumitru Dragomir, pentru ca în schimb să obţină drepturile de transmisie a unor meciuri din cadrul Ligii I.

Procurorii au arătat că Sorin Alexandrescu urmărea să-l determine pe Ioan Bendei să semneze un contract de 7,2 milioane de euro anual, pe o perioadă de cinci ani.

Din stenogramele interceptărilor telefonice, aflate la dosar, rezultă că Alexandrescu a vorbit despre acest subiect cu patronii săi Camelia Voiculescu şi Dan Voiculescu.

Potrivit judecătoarei Elena Zamfir, care a dispus arestarea lui Alexandrescu, prin intermediul posturilor de televiziune şi al publicaţiilor aparţinând trustului de presă Intact Media Group, au fost difuzate şi publicate ştiri cu impact negativ asupra companiei RCS-RDS.

În paralel, postul de televiziune „Antena 1“ a difuzat un material promo cu titlul „EXPLOZIV. MITĂ ÎN FOTBAL 3,5 MILIOANE EURO. ANCHETA JURNALISTICĂ ÎN CURÂND“, a precizat instanţa în motivare.


 


 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite