S-a votat: referendum pentru maidanezi, pe 6 octombrie. Costuri: şase milioane de lei, o treime din bugetul ASPA

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Câinii din adăposturi ar putea fi eutanasiaţi dacă nu sunt adoptaţi în termenul legal, de 7 zile. FOTO Adevărul
Câinii din adăposturi ar putea fi eutanasiaţi dacă nu sunt adoptaţi în termenul legal, de 7 zile. FOTO Adevărul

Consilierii generali ai Capitalei au aprobat, cu majoritate de voturi, organizarea referendumului pentru eutanasierea maidanezilor. În ciuda disputelor politice din timpul şedinţei, toţi aleşii au căzut de acord în ceea ce priveşte consultarea publică.

Bucureştenii vor răspunde cu „da“ sau „nu“ întrebării privind eutanasierea câinilor maidanezi care nu au fost adoptaţi în termenul prevăzut de lege, fiind alocaţi şase milioane lei pentru organizarea scrutinului. Adică, o treime din bugetul total al Autorităţii pentru Supravegherea şi Protecţia Animalelor (ASPA) care este de 18,6 milioane de lei.

Şedinţa a fost una cu scandal, după ce grupul consilierilor PDL a părăsit sala înaintea votului din Consiliul General al Municipiului Bucureşti, singurii care au votat „împotrivă“ fiind consilierii PPDD.

Potrivit hotărârii aprobate de consilierii municipali, bucureştenii sunt chemaţi în 6 octombrie să se pronunţe prin „da“ sau „nu“ la următoare întrebare: „Sunteţi de acord cu eutanasierea câinilor fără deţinător capturaţi pe domeniul public al Municipiului Bucureşti şi neadoptaţi în termenul prevăzut de lege? Da sau nu?“.

În hotărâre este stabilit şi faptul că pentru organizarea şi desfăşurarea referendumului local cheltuielile vor fi suportate în totalitate din bugetul municipalităţii din 2013, acesta fiind suplimentat cu şase milioane de lei pentru finanţarea cheltuielor necesarea pentru organizarea şi desfăşurarea referendumului.

Potrivit expunerii de motive a proiectului de hotărâre, necesitatea organizării referendumului local este dată de faptul că în Bucureşti există aproximativ 64.000 de câini fără stăpân, iar posibilitatea municipalităţii de a caza în adăposturi aceste animale este mult mai mică decât numărul de animale aflate în libertate. Una dintre variantele oferite de legislaţia în vigoare este aceea de a se recurge la eutanasierea animalelor capturate pe domniul public al municipiului Bucureşti.

Şedinţa CGMB în care a fost supus aprobării proiectul privind organizarea referendumului local a început în jurul orei 12.30, cu o întârziere de 30 de minute, în sală fiind prezenţi 47 de consilieri generali.

Primarul Capitalei, Sorin Oprescu, a luat cuvânt înainte de votarea proiectului şi a arătat că, din cauza "ipocriziei politicului şi politicienilor, în acest moment cadrul legislativ este ambiguu", explicând astfel necesit organizării referendumului.

„Ceea ce cerem azi, pentru prima dată în 23 de ani, este că cerem opinia oamenilor în această problemă“, a spus Sorin Oprescu, la începutul şedinţei de îndată a CGMB.

Sorin Oprescu a prezentat etapele legilor privind eutanasierea animalelor şi a explicat că nu pledează pentru o variantă sau alta dintre răspunsurile la întrebarea de la referendum, ci doreşte să afle opinia bucureştenilor.

„În 23 de ani, nimeni nu i-a întrebat pe cetăţeni“, a mai spus Oprescu.

După discusul primar general, liderii de grup ai fiecărui partid reprezentant în CGMB au luat cuvântul, primi care au anunţat că nu vor fi de acord cu proiect pentru organizarea unui referendum local fiind reprezentanţi PPDD.

Consilierul general Lucian Iliescu (PDL) a formulat un amendament la proiectul de hotărâre pentru organizarea referendumului prin care a cerut introducerea pe buletinul de vot, pe lângă întrebarea privind câinii fără stăpân, şi o a doua întrebare: "Sunteţi de acord cu demiterea primarului general Sorin Oprescu?" la care cetăţenii să răspundă cu „da“ sau „nu“. Amendamentul a fost respins de consilierii municipali.

Consilierul PSD, Doru Ciugulea, a cerut, înaintea începerii discusului său, ţinerea unui moment de reculere pentru moartea lui Ionuţ Anghel, copilul de patru ani care a fost omorât de câini, transmiţând condolenţe familiei.

Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, a anunţat miercuri că municipalitatea va organiza un referendum local privind eutanasierea câinilor vagabonzi şi va face, legat de această problemă, "exact ceea ce vrea populaţia".

Propunerea de a fi organizat un referendul local privind eutanasierea câinilor maidanezi a venit după ce Ionuţ Anghel, în vârstă de patru ani, a murit în 2 septembrie, după ce a fost atacat de câini maidanezi, pe un teren privat din apropierea Parcului Tei. Fratele lui Ionuţ, în vârstă de şase ani, care era împreună cu acesta când, a fost muşcat de un picior, dar a reuşit să fugă şi să-şi anunţe bunica.

Potrivit Legii referendumului nr. 3/2000, "obiectul şi data referendumului local se stabilesc şi se aduc la cunoştinţă publică cu cel puţin 20 de zile înainte de ziua desfăşurării acestuia", iar "referendumul local se poate organiza într-o singură zi, care poate fi numai duminica".

Primarul Sorin Oprescu susţine că, în gestionarea problemei câinilor vagabonzi din Capitală, legile nu au fost încălcate, iar dialogul cu ONG-urile şi cu Autoritatea pentru Supravegherea şi Protecţia Animalelor a fost întotdeauna unul continuu. Primarul a mai spus că iubitorii de animale ar trebui să îşi asume responsabilitatea şi să ducă animalele în adăposturi. Cu toate acestea, foarte multe aşezăminte au fost desfiinţate din cauza condiţiilor necorespunzătoare pe care le ofereau.

„Nimeni nu vrea să facă genocide, dar nimeni nu vrea să-i vadă în stradă. Unde să-i ducă? Ce s-a întâmplat nu trebuie să se mai întâmple! În 23 de ani, nimeni nu l-a întrebat pe cetăţean ce vrea. Este voinţa oamenilor“, a mai declarat Sorin Oprescu, adăugând că nu urmăreşte cu această acţiune obţinerea de simpatii sau de voturi.

Alte ştiri despre scandalul maidanezilor

Primăria Sectorului 1, primele verficări în cazul adopţiilor maidanezilor. Andrei Chiliman, edilul sectorului, susţine eutanasierea animalelor

Reprezentanţii Primăriei Sectorului 1 au luat primele măsuri după tragedia din apropierea Parcului Tei, din sectorul 2, acolo unde un copil de patru ani a murit sfâşiat de maidanezi. Edilul Sectorului 1, Andrei Chiliman, a cerut verificarea şi sancţionarea celor care au adoptat câini dacă se dovedeşte că nu au respectat legea. Primarul a mai spus că susţine eutanasierea animalelor.

18,6 milioane de lei, bugetul aprobat pentru ASPA în 2013. Peste 850.000 de lei s-au cheltuit pentru adăpostul neterminat de la Mihăileşti

Primăria Municipiului Bucureşti (PMB) a anunţat că Autoritatea pentru Supravegherea şi Protecţia Animalelor (ASPA) a avut aprobat pentru anul 2013, 18,6 milioane de lei. Dintre aceştia, peste 850.000 de lei au fost plătiţi pentru lucrările de la Mihăileşti.

Primarul Capitalei face referendum local pentru eutanasierea maidanezilor. Oprescu, cu ochii în lacrimi: „Iertaţi-ne pe toţi!“

Primarul General al Capitalei, Sorin Oprescu, a făcut primele declaraţii, în cadrul unei conferinţe de presă, despre tragedia de luni, atunci când un copil de patru ani a fost ucis de o haită de maidanezi. Primarul Sorin Oprescu a decis organizarea referendumului local privind eutanasierea maidanezilor pe 29 septembrie.

Moartea copilului ucis de maidanezi aduce primele sancţiuni în Primăria Sectorului 2. Doi directori ar putea rămâne fără loc de muncă

Primăria Sectorului 2 a anunţat că, miercuri, a hotărât să îi sancţioneze pe doi directori din primărie, după ce în urmă cu trei zile, un copil de patru ani a fost ucis de maidanezi în apropierea Parcului Tei.

INML dă verdictul în cazul morţii copilului sfâşiat de câini în Parcul Tei: doar tălpile nu aveau urme de muşcături

Copilul de patru ani muşcat de câini, luni, a murit din cauza hemoragiei externe, iar pe corpul acestuia au fost găsite sute de plăgi,potrivit medicul care a făcut autopsia, Abdo Salem, de la Institutul Naţional de Medicină Legală (INML).

FOTO VIDEO Povestea şirului de adopţii formale care au lăsat în stradă câinele ucigaş din Parcul Tei. Cum se pasează vina

Unul dintre câinii care l-au ucis, luni, pe micuţul de patru ani în apropierea unui parc din Capitală a fost adoptat în 2008 de către un ONG. Cu toate acestea, animalul a ajuns din nou pe stradă. Vina se pasează din nou între autorităţi şi iubitorii de animale.

Câinele care a ucis un copil în parc este al unui ONG. Şefa asociaţiei: „Este greu de ţinut urma fiecărui câine”

Autoritatea pentru Protecţia şi Supravegherea Animalelor (ASPA) a anunţat că maidanezul murdar de sânge pe bot, cel mai agresiv dintre cei şase câini ridicaţi de ASPA, a fost identificat ca aparţinând unui ONG. În mod normal, câinele nu ar fi avut ce să caute acolo, după cum povesteşte coordonatorul ASPA, Răzvan Băncescu. Acesta a mai spus că animalul a fost dat spre adopţie Asociaţiei „Caleidoscop“.

Proprietarul terenului pe care a murit copilul sfâşiat de câini, chemat la Poliţie. Paznicul a fost amendat cu 300 de lei

Poliţiştii de la Secţia 7 l-au amendat pe paznicul care supraveghea terenul unde un copil de patru ani a murit după ce a fost sfâşâiat de câini, luni, lângă Parcul Tei. Proprietarul terenului a fost de asemenea chemat la sediu Poliţiei Capitalei.

București

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite