VIDEO Dezbatere Adevărul Live: cine este responsabil pentru problema  maidanezilor din Capitală

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cântăreaţa Nadine, în timpul dezbaterii Adevărul Live despre problema câinilor fără stăpân de pe străzile Bucureştiului FOTO Eduard Enea
Cântăreaţa Nadine, în timpul dezbaterii Adevărul Live despre problema câinilor fără stăpân de pe străzile Bucureştiului FOTO Eduard Enea

Problema maidanezilor din Bucureşti a fost dezbătută de cântăreaţa Nadine, alături de Andreea Dancu, redactor Click, şi Oana Balan, editorul secţiei Bucureşti de la Adevărul.

Moartea lui Ionuţ, copilul de 4 ani care a murit sfâşâiat de câini luni, în apropiere de Parcul Tei din Capitală, a readus în atenţia publicului grava problemă a maidanezilor.

Principalul responsabil de situaţia actuală a câinilor fără stăpân din Bucureşti este primarul Sorin Oprescu care, deşi a promis atât în campania electorală din 2008, cât şi cea din 2012, că va rezolva această problemă nu a facut nimic.

Cei care vor să se alăture discuţiei ne pot trimite id-ul de skype pe adresa de mail live@adevarul.ro. 

Principalele declaraţii din cadrul emisiunii.,

NADINE:

Mie mi s-a umplut paharul cu tragedia lui Ionuţ. Am acceptat până acum să am câini, şobolani şi aşa mai departe pe roţile maşinii. Am acceptat să fiu scuipată de cerşetori şi multe alte lucruri.

Văd o neputinţă a cetăţenilor. Mulţi nu au termen de comparaţie, eu am întâmplător. Mulţi români au fost pe afară, dar nu înţeleg cum de nu reacţionează. Oamenii se plâng că alţii nu fac nimic, dar nu înteleg de ce oamenii nu fac nimic. 

Sunt două aspecte. Unul de trezire ale comunităţii nu putem accepta câini care să mănânce copii, nu putem accepta să ne fie teamă să ne plimbăm. În al doilea rând, îmi doresc foarte tare o asumare din partea aleşilor.

Nu mă interesează că parlamentarii au sau nu lege sau că Oprescu nu a făcut nimic. Concret eu trebuie să te rog să ma duci la maşină ca să nu fiu muşcată de câini. Trebuie să avem calitatea vieţii. Merităm armonia de pe stradă. Protestul organizat de mine se numeşte: Strada mea nu este coteţ. Am facut şi o petiţie pe petitieonline.ro. Eu cred că ţara mea nu e coteţ. Manifestaţia va avea loc duminică între orele 11:00 şi 14:00 în faţa Camerei Deputaţilor. Fără bâte, fara oameni băuţi.

Se pare că legislaţia ONG-urilor nu este foarte clară. Oprescu este mai mult decât motivat, acum. Este pus la colţ, sunt convinsă că va găsi o soluţie şi o va aplica pentru că dumnealui peste 5-6 luni va putea să spună ce s-a întâmplat. Dacă pleaca acum, oamenii vor spune că cei care l-au înlocuit nu au făcut ce trebuie. Să-şi dea demisia după ce nu mai avem câini pe stradă. Edilii trebuie să ia măsura şi decizia şi să şi-o asume.

Domnul oprescu trebuia să comunice, să spuna ca nu  face faţă. Dacă vorbea cu oamenii, am fi ieşit în stradă şi am fi făcut noi presiuni asupra parlamentarilor.
Şi eu am câini, o am pe Kara, am dus-o la hotel, am vaccinat-o, o hrănesc, fac tot ce trebuie. E câine de pe stradă. Am venit cu încă doi patrupezi, pe toţi i-am înghesuit la bunica în curte. Cheltui bani cu ei. Eu mă gândesc că daca se mobilizeaza toti aceşti iubitori de animale, nici nu mai avem nevoie de referendum. Eu sunt iubitoare de animale, dar ei nu trebuie să stea pe stradă. Îi iubiţi? luaţi-i acasă!

Noi cetăţenii, urmăritorii de ştiri, ziare, internet, ştim ce se întâmplă. Mai mult decat atât, indignarea este şi mai mare pentru că ştim ce se întâmplă. Presa trebuie să acceseze sentimentul de reacţie din oameni, ajută-mă să mă educ civic, să am habar despre ce se întâmplă în comunitatea mea şi să acţionez.

Despre şobolani se ştie? Ce aţi făcut cu informaţia? Eu propun să ieşim în stradă, în temeiul legii. Mergeţi la primărie, depuneţi cereri pentru aprobare pentru proteste. Oameni, ieşiţi în stradă! Staţi în casă şi vă mancaţi unghiile, lăsaţi-i pe ei să-şi mănâce unghiile. Noi nu ştim ce înseamnă spirit civic, presa ar trebui să incurajeze acest spirit, să explice. Oamenii trebuie ajutaţi!

De multe ori m-am gândit că nu are rost sa-mi sacrific liniştea pentru o gloată de găini fără cap. Aşa se gândeşte fiecare. Eu vreau să renunţ la această zonă de comfort, pentru că dacă o să risc am să caştig o zonă de comfort peste tot, pe stradă, în lift.

Dezbatere Adevărul Live: Cine este responsabil pentru problema maidanezilor din Capitală 

ANDREEA DANCU

Oprescu nu este la primul mandat, se afla la al cincea an. In anul 2011 o alta femeie a sfarsit muscata de caini, intr o cladire administra de adp5. S a spus ca fem resp fusese prinsa la furat de fier vechi. De fapt, poytribi ASPA femeia era angajata acolo. Cainele a fost tot un caine al unei organizatii, adoptat de cutu cutu de data aceasta. Fiecare a ignorat acest lucru, dar odata cu tragedia cu ionut a scos la iveala acest lucru. Noi credem ca oprescu este de vina, pentru ca trebuia inca de atunci sa faca ceva. Acum ca un copil a murit, reactia romanilor este mult mai puternica, mult mai vehementa. Tragedia femeii s a intamplat cu un an inainte de a lua al doilea mandat. Din cauza lui cainii castrati au ajuns in strada.

Am fost la adapostul de la Uzunu. Aici, daca nu ai unde sa tii un caine, platesti 100 de lei pentru un caine. Cel de la Uzunu face acest serviciu. Adopti, platesti 100 de lei pe luna, primesti poze si tot ce trebuie.

Dupa referendum, discutia tot politica va fi pentru ca nu exista legislatie. Poate Ponta il va asculta pe presedinte. Vorbim despre o lege care nu exista.

Inca un motiv pentru demisia lui Oprescu. Adapostul a fost inaugurat in mai 2012 cu o luna inainte de a fi ales. Din miile de caini despre care vorbesc autoritatile nu sunt acolo decat circa 400 de caini. Oamenii spun ca nu au fonduri si ca nu exista companii care vor sa investeasca bani acolo, sa ajute. S-a folosit de aceasta inaugurare inainte de alegeri si a spus ca vor fi 10.000 de caini si acum sunt cateva sute acolo. Totul este pe sponsorizari, PMB nu investeste niciun ban.

Eutanasia este posibila si se intampla in alte state. De exemplu, in SUA patru milioane de caini, în Anglia 8.000 de caini pe an.

OANA BALAN

Eu cred ca majoritatea ONG-urilor sunt in cardasie cu Primăria Capitalei. Cum au reuşit câinii aceştia adoptaţi, atât cel care a omorat-o pe femeie în 2011, cât şi cel care l-a omorat pe Ionuţ, să facă acest lucru. Primarii de sector nu au putere în acest sens tocmai pentru că maidanezii migrează.

Înţeleg că recunoaşte de existenţa legii 227/2002 care spune că animalele luate de pe stradă care nu sunt revendicate în şapte zile, sunt eutanasiate. Dumnealui se prevalează de legea Marinescu care spune că autorităţile nu pot fi omorâţti.

Dacă premierul Ponta ar face încă un referendum pe toată ţara, de ce se mai face cel din Bucureşti, o altă problema care nu are sens. Eu personal am un câine luat de pe stradă. Cine vrea cu adevărat, poate să îi adopte. Referendumul este foarte riscant, comunitatea se va împărţi în două. Tot câinii vor avea de suferit. Ne amintim când câinii au fost otrăviţi, chiar şi cei cu stăpân.

MARIAN IVAN, membru fondator OPTAR (Organizaţia pentru Promovarea Transportului Alternativ în România)

Aş vrea să indic în primul rând legea, care arată că Oprescu este vinovat. El nu şi-a făcut treaba. Situaţia cade pe administraţia publică, care avea buget şi lege, dar nu şi-a făcut treaba. Este rea credinţa şi nu neputinţă. Haideţi să ne gândim la ceilalţi 8.700 de oameni care au fost muşcaţi numai în acest an. În aceste moment există o legislaţie pe care primarul este obligat să o aplice şi nu o aplică. Ce a facut el în toţi aceşti ani?

Şi eu am avut un câine, ştiu ce înseamnă să creşti unul. Din păcate pentru câini, trebuie recurs la eutanasiere şi asta pentru că un primar, cini ani, nu şi-a făcut treaba. El nici măcar acum nu este în stare să-şi asume responsabilitatea. Primarul nu are curajul să aplice legea.

ALINA PREDESCU- Grupul de iniţiativă desprecopii.com

Este adevărat, ne vom alătura protestului lui Nadine. Duminică vom fi în parc cu copiii. Şi ori de câte ori va fi nevoie. Vom protesta şi luni după amiaza. Noi nu putem să lăsăm în continuare câinii să ne omoare copiii. Eu am avut câine, iubesc animalele, dar străzile trebuie să fie sigure. Ele sunt totuşi nişte animale, ele nu au nicio vină.

Aceste grup de iniţiativă, este cea mai mare comunitate de părinţi online, majoritari sunt mame. Este o comunitate de spirit de viaţă, de părinte. Pentru că protestul nu a fost aprobat, mamele au decis că ele vor veni oricum. Se va face un marş în Piaţa Romană.

Peste o săptămână, când duc copiii la şcoală, respectiv la gradiniţă, sper să nu ne mai întâlnim cu cele două sau trei haite de maidanezi.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite