Discuţii contradictorii privind intonarea imnului şi educarea patriotismului, la şedinţa de astăzi a Guvernului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Şedinţa Guvernului FOTO: Adevărul
Şedinţa Guvernului FOTO: Adevărul

Proiectul de lege prin care se propune ca elevii să intoneze imnul de stat în fiecare zi de luni a săptămânii a stârnit discuţii în cadrul şedinţei de astăzi a Guvernului.

Ministrul Economiei, Valeriu Lazăr, dar şi cel al Finanţelor, Anatol Arapu s-au pronunţat împotriva ideii, sugerând colegilor să se gândească realist la copiii care vor trebui să cânte imnul la fiecare început de săptămână.

Cu un aviz negativ a venit şi ministerul Educaţiei. „Susţinem doar ideea de a introduce textul imnului în manualele şcolare, în special în cele ale minorităţilor, dar nu intonarea, pentru că patriotismul nu se impune. Ar trebui să ne consultăm şi cu profesorii“, a declarat Maia Sandu.

Consiliul Naţional de Participare (CNP) a venit cu recomandarea ca proiectul să nu fie susţinut. Preşedintele CNP, Sergiu Ostaf, a declarat în cadrul unei conferinţe de presă, că spiritului civic şi dragostea faţă de ţară se cultivă prin discuţii critice asupra istoriei apariţiei imnului şi a simbolurilor statului şi nu prin alte metode.

„Prin impunere tot se învaţă. Imnul trebuie neapărat cântat la inceputul şi la sfârşitul anului de învăţământ şi ar fi bine în fiecare săptămână“, a replicat preşedintele Academiei de Ştiinţe Gheorghe Duca.

„Nu văd alte instrumente prin care să educăm patriotismul. Americanii  îl intonează la fiecare meci şi festivitate. Asta educă o atitudine. Trebuie să susţinem cu tărie“, a completat ministrul Culturii, Monica Babuc.

Susţinător al ideii, premierul Iurie Leancă a sugerat şi colegilor să înveţe textul integral al imnului. „Văd anumite avantaje în această iniţiativă, iar, noi, membrii Executivului să învăţăm Imnul şi atunci când se intonează să îl fredonăm şi noi. Guvernul a luat act de recomandările CNP, totuşi consider că este o iniţiativă binevenită. Aprobăm de principiu“, a menţionat Leancă.

Astfel, imnul va trebui să fie intonat de elevii şcolilor primare şi gimnaziilor. În plus, textul imnului, scris de poetul Alexei Mateevici, ar urma să fie tipărit şi în manualele de limbă şi literatură română, istorie, dar şi de limbă maternă pentru minorităţi, nu doar în abecedare.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite