Monica Babuc, reacţie la acuzaţiile Maiei Sandu: Salariile se vor da la timp şi vor fi şi majorate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

„Salariile se vor da la timp şi majorate, iar noi lucrăm mereu pentru a găsi surse de creştere a lor”, susţine ministra Educaţiei, Monica Babuc. Asigurările vin după ce lidera PAS, Maia Sandu, a declarat că actuala guvernare a dispus majorarea salariilor profesorilor universitari, celor din cadrul centrelor de excelenţă şi instituţiilor de învăţământ profesional, dar nu a alocat şi bani pentru ca aceste majorări să fie posibile, transmite IPN

„Rolul politicienilor este să vină cu soluţii pentru oameni, nu cu intoxicări şi minciuni. Dacă doamna Maia Sandu ar avea măcar puţin respect pentru profesori, nu ar încerca să creeze astfel de situaţii bazate pe informaţii false, spuse cu rea-credinţă. Toţi profesorii, inclusiv cei universitari, îşi vor primi salariile majorate, cum este şi firesc”, menţionează Monica Babuc. Potrivit ministrei, Legea salarizării a fost aprobată după aprobarea legii bugetului pentru anul 2019, prin urmare toate modificările în ceea ce priveşte suplimentarea fondurilor respective se vor opera imediat ce va fi aprobată legea cu privire la rectificarea bugetului de stat.

Şi ministrul finanţelor, Ion Chicu, a venit cu o reacţie, menţionând că instituţiile care activează în condiţiile autonomiei financiare vor primi suportul necesar din partea Guvernului. „Trebuie să remarc însă că vorbim de instituţii cu autonomie financiară şi suportul Guvernului va veni exclusiv pe partea de competenţă a executivului (comanda de stat). Sau „autonomia noastră, dar pe banii voştri?””, subliniază ministrul.

Lidera Partidului Acţiune şi Solidaritate, Maia Sandu, a declarat în cadrul unei intervenţii video pe o reţea de socializare, din faţa Universităţii de Stat, că a făcut o interpelare la adresa Ministerului Finanţelor pentru a afla cum stau lucrurile în acest sens cu privire la finanţarea instituţiilor care activează în condiţiile autonomiei universitare financiare.

La începutul săptămânii, organizaţiile sindicale primare şi colectivele instituţiilor care activează în condiţiile autonomiei universitare financiare şi-au exprimat îngrijorarea faţă de perspectivele achitării salariilor în anul curent şi au solicitat soluţionarea problemelor ce ţin de salarizare. În acest sens, Federaţia Sindicală a Educaţiei şi Ştiinţei din Republica Moldova (FSEŞ) a expediat o solicitare către Guvern, Ministerul Finanţelor, Ministerul Educaţiei, Culturii şi Cercetării şi Confederaţia Naţională a Sindicatelor din Moldova.

Conform datelor operative prezentate Federaţiei de către 12 instituţii universitare şi 15 Centre de Excelenţă şi instituţii de învăţământ profesional-tehnic, deficitul bugetar la capitolul fondul de salarizare constituie circa 120 de milioane de lei, aproape tot atâta este şi necesarul pentru întreţinerea instituţiilor date.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite