Generalul Ion Mihai Pacepa şi un fost KGB-ist, despre planurile lui Putin şi legăturile Moscovei cu terorismul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fostul colaborator al serviciilor secrete din România în perioada sovietică, generalul Ion Mihai Pacepa, şi Serghei Jirnov, care a activat în cadrul KGB-ului sovietic şi în cadrul Serviciului rusesc de spionaj internaţional, au vorbit pentru reprezentanţa „Europei Libere” de la Moscova despre legăturile KGB-ului cu terorismul şi planurile lui Putin legate de criza actuală din Siria.

Potrivit „Radio Svoboda”, cartea „Dezinformarea” scrisă de fostul agent al serviciilor secrete române şi consilier al lui Nicolae Ceauşescu, generalul Ion Mihai Pacepa şi Ronald J. Rychla va apărea anul viitor şi în limba rusă după ce a fost publicată acum doi ani în Marea Britanie. Autorii descriu detaliat cum serviciile secrete sovietice au creat şi au finanţat organizaţiile teroriste din Orientul Apropiat, în special din Siria.

Teroriştii „crescuţi” de KGB şi criza din Orientul Apropiat

Generalul Ion Mihai Pacepa a oferit un interviu reprezentanţei „Europei Libere” de la Moscova în care a declarat că se atestă o legătură între grupurile teroriste islamiste care au fost „crescute” în perioada sovietică de KGB şi criza actuală din Orientul Apropiat. „Terorismul internaţional actual a fost înfiinţat la Lubeanka după şase zile de război. În urma acestui război, Israel a umilit doi din aliaţii URSS în Orientul Apropiat. Autorităţile celor două state se supuneau atunci conducerii regimului sovietic şi serviciilor secrete de la Moscova. Acum Kremlinul se adresează comunităţii elevate din fostul bloc sovietic pentru a susţine în secret programul amplu guvernamental privind reabilitarea prestigiului sovietic”, a declarat Ion Mihai Pacepa.

În acelaşi timp, generalul român susţine că Hafez Al-Assad a fost o marionetă a autorităţilor sovietice, iar Siria era condusă de consilieri din URSS. Potrivit lui Mihai Pacepa, după moartea lui Assad în 2009, iar apoi alegerea fiului său, Bashar, în funcţia de preşedinte a avut loc după ce Putin a fost propulsat la Kremlin în urma unei lovituri de stat organizată de KGB/FSB. „Curând după aceste evenimente, Bashar Al-Assad a devenit marioneta Kremlinului. „În timpul războiului din 2006 între Israel şi gruparea teroristă Hezbollah erau folosite automate Kalaşnikov, lansatoare de rachete „Fajr-1” şi „Fajr-3”, rachete antitanc „AT-5” şi „Kornet” care erau fabricate în Rusia. Vechile tipuri de armament rusesc sunt folosite cu succes de teroriştii din întreaga lume şi „băieţii răi” ştiu foarte bine de unde le pot obţine”, a subliniat fostul agent al serviciilor secrete româneşti.

Întrebat dacă Occidentul ar trebui să coopereze cu Rusia în lupta împotriva ISIS, Pacepa susţine că pentru a nimici cel mai mare duşman al său, fiecare este gata să facă pact şi cu diavolul. „Atentatele teroriste de la Paris şi cel care a doborât avionul rusesc în Egipt creează toate condiţiile pentru formarea unei alianţe în spiritul celui de-al Doilea Război Mondial”, a conchis Ion Mihai Pacepa.

„Noi (ruşii - n.r.) avem duşmani comuni: SUA şi Occidentul”

„Radio Svoboda” a solicitat opinia privind legăturile terorismului şi lui Serghei Jirnov, care a activat în cadrul KGB-ului sovietic şi în cadrul Serviciului rusesc de spionaj internaţional, iar acum trăieşte în capitala Franţei. „Teroriştii actuali sunt urmaşii celor care au fost instruiţi, selectaţi, educaţi, înarmaţi antrenaţi în lagărăle noastre aşa cum serviciile speciale putiniste sunt „moştenitoarele” celor din perioada sovietică. Bătrânii au murit, dar nostalgia a rămas, precum şi complexul inferiorităţii... Problema actuală a Rusiei putiniste este că nu are un model măcar pentru cetăţenii săi, nemaivorbind de faptul că nu poate oferi nimic întregii lumi. În terorismul arab a venit o nouă generaţie, care nu se mai joacă de-a comunismul şi revoluţia. Arabii au mai mulţi bani decât Rusia. Totuşi, noi avem duşmani comuni – SUA şi Occidentul şi Putin încearcă să se folosească de acest lucru”, a declarat Jirnov.

„Cecenia, Tatarstan - coridoare pentru propulsarea agenţilor secreţi ruşi”

Potrivit fostului KGB-ist, puterea de la Moscova, nostalgică după timpuri demult apuse, nu înţelege cum s-a schimbat atât de radical situaţia geopolitică: Egiptul a trădat URSS, fiul slab al lui Al-Assad a venit în locul tatălui puternic, a murit vechiul Irak, iar Israelul nu este nici duşman, nici prieten după ce era văzut clar ca inamic, fiind, astfel, schimbată atitudinea faţă de palestinieni. „Iar cel mai important este că ei ( n.r. – reprezentanţii puterii de la Moscova” ) nu înţeleg că nu există URSS şi comunismul. Putin nu le poate oferi mult, însă se bazează pe terorism ca pe un factor de presiune la nivel internaţional, de aceea sunt convins că regimul lui Putin are puternice legături ilegale cu terorismul la nivelul serviciilor secrete. Noi avem „coridorul” nostru pentru propulsarea agenţilor secreţi, cum ar fi Cecenia, Tatarstan şi alte republici autonome islamiste”, a menţionat Serghei Jirnov.

Fostul spion rus se arată absolut convins de faptul că lui Putin îi reuşeşte să manipuleze anumite grupuri teroriste. „Chiar reuşeşte să întreprindă anumite acţiuni sub steagul terorismului şi să scoată în Occident castanele din foc. De câte ori când acţiunile sale nu sunt apreciate de statele civilizate, într-un mod foarte straniu se intensifică activitatea teroristă împotriva Occidentului, fapt ce îl aruncă pe Putin în braţele acestuia. Schema este scandalos de simplă, însă a funcţionat în cazul lui Bush jr., iar acum funcţionează în cazul lui Hollande şi Obama”, a subliniat Serghei Jirnov.

Menţionăm că preşedintele rus, Vladimir Putin, a anunţat că Rusia va întreprinde toate măsurile pentru distrugerea poziţiilor ISIS după ce un avion cu 224 de ruşi la bord a fost doborât în Egipt în urma unui atentat terorist. Rusia a demarat atacurile aeriene în Siria la începutul lunii octombrie după care popularitatea lui Putin a atins un nou record.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite