Găgăuzii ameninţă că vor boicota alegerile, dacă nu va fi recunoscut referendumul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Aleşii locali găgăuzi consideră legal şi corect referendumul din 2 februarie FOTO: gagauzinfo.md
Aleşii locali găgăuzi consideră legal şi corect referendumul din 2 februarie FOTO: gagauzinfo.md

Comratul pune condiţii Chişinăului: dacă nu va recunoaşte drept legal referendumul din 2 februarie şi nu va satisface şi alte cerinţe, găgăuzii vor boicota alegerile parlamentare din noiembrie. Asta se arată într-o rezoluţie aprobată sâmbătă la o adunare a tuturor aleşilor locali din autonomie.

Potrivit Pro TV, liderii de la Comrat recomandă, de asemenea, Chişinăului să supună unui referendum naţional decizia de a semna Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană şi condamnă declaraţiile preşedintelui Traian Băsescu referitoare la unirea dintre Republica Moldova şi România.

La reuniune au participat şi comunista Irina Vlah şi socialistul Igor Dodon. Acesta a salutat iniţiativa deputaţilor gagauzi de a organiza referendumul şi a spus ca negociază cu administraţiile raioanelor Căuşeni şi Floreşti pentru desfăşurarea unui plebiscit similar. Dodon mai sustine ca Moldova trebuie sa fie o federaţie, în care Găgăuzia şi Transnistria să aibă drepturi speciale.

Pe 2 februarie, găgăuzii s-au pronunţat în cadrul unui plebiscit pentru aderarea Moldovei la Uniunea Vamală Rusia-Belarus-Kazahstan. Anterior, Judecătoria de la Comrat a declarat ilegală iniţiativa deputaţilor din autonomie, iar procuratura a deschis un dosar penal pentru samovolnicie. Patru reprezentanţi ai Partidului Democrat din Adunarea Populară au fost excluşi din formaţiune pentru că au participat la acţiuni antistatale.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite