Dodon îi aşteaptă la discuţii, pe 26 martie, pe liderii PDM, PSRM şi ACUM: Să ne spună clar care este poziţia lor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO presedinte.md
FOTO presedinte.md

Igor Dodon a lansat o invitaţie oficială la dialog către Zinaida Greceanîi, Vlad Plahotniuc, Maia Sandu şi Andrei Năstase, pe care îi aşteaptă la Reşedinţa de Stat marţi, 26 martie, separat, pentru a discuta despre poziţia partidelor pe care le reprezintă şi care sunt condiţiile privind formarea unei majorităţi parlamentare.

Igor Dodon a explicat că, din cauză că cele trei partide refuză să se aşeze la masa de dialog, dânsul a decis să-i invite separat la discuţii. Pe 26 martie, la ora 14.00, la Reşedinţa de Stat este aşteptată lidera PSRM, Zinaida Greceanîi. La ora 15.00 - liderul PDM, Vlad Plahotniuc. La ora 16.00 - copreşedinţii Blocului ACUM, Maia Sandu şi Andrei Năstase.

Preşedintele a menţional că, la ziua de astăzi, avem un „blocaj politic instituţional”, cauzat de nedorinţa partidelor de a forma o majoritate parlamentară.

El nu exclude că s-ar putea ajunge la alegeri anticipate, însă a adăugat că va avea mai multe detalii pe acest subiect după ce va avea o discuţie cu liderii celor trei formaţiuni.

„S-a creat un vid al puterii în Republica Moldova. O astfel de situaţie nu poate să existe prea mult timp. Potrivit Constituţiei, dacă timp de trei luni nu se adoptă legi în Parlament, preşedintele poate, după consultări cu fracţiunile parlamentare, dizolva Parlamentul şi anunţa alegeri anticipate. Cred că nu ne putem permite să aşteptăm trei luni de zile”, a declarat Igor Dodon într-un briefing de presă luni, 25 martie.

Şeful statului a precizat că „trebuie să avem o discuţie serioasă cu partidele care pot crea majoritate parlamentară, pentru a lua o decizia foarte clară şi de a informa cetăţenii”. 

„Sau avem o majoritate parlamentară care în timpul apropiat se convoacă, alege conducerea Parlamentului, sau sincer partidele spun că „nu vrem să discutăm cu nimeni” şi în cazul ăsta să mergem la alegeri parlamentare anticipate şi să-şi asume fiecare riscurile şi respinsabilitatea în acest sens”, a subliniat Dodon.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite